"Lodówka" fermentacyjna / chłodnia
Collapse
X
-
Mam pytanie do użytkowników takiej "chłodni" oraz termometrów rejestrujących, albo po prostu do kogoś o większym doświadczeniu...
Wczoraj uczyniłem własne "iglo" i trwają testy "na sucho". Jeżeli temperatura wewnątrz "chłodni" wynosi 10*C to ile bedzie miała fermentująca brzeczka? Domyślam się że ok. 2*C więcej, ale może się mylę? Oczywiście mówimy o lagerze, jeżeli to ma znaczenie.Comment
-
Mam pytanie do użytkowników takiej "chłodni" oraz termometrów rejestrujących, albo po prostu do kogoś o większym doświadczeniu...
Wczoraj uczyniłem własne "iglo" i trwają testy "na sucho". Jeżeli temperatura wewnątrz "chłodni" wynosi 10*C to ile bedzie miała fermentująca brzeczka? Domyślam się że ok. 2*C więcej, ale może się mylę? Oczywiście mówimy o lagerze, jeżeli to ma znaczenie.
Ja niedawno też uczyniłem swoją lodóweczkę. Testy przeprowadzałem w środowisku produkcyjnym na 14l brzeczki.
Początkowo zwykły termometr położyłem na fermentorze i schładzałem 4 wkładami do lodówki turystycznej. Termometr pokazywał 16'C więc stawiałem, że piwko ma ok 17'C, jednak ta fermentacja przebiegała nieco za cicho jak na burzliwą. Pobiegłem do sklepu i kupiłem termometr z sondą. Wyparzyłem sondę i wrzuciłem piwka: temperatura cieczy 10'C O_o. Byłem w lekkim szoku.
W skrócie, wszystko zależy od tego, w którym miejscu umieścisz termometrComment
-
Pozwolę sobie odświeżyć dyskusję bo na jednym z innych wątków pojawił się pomysł na wykorzystanie lodówki turystycznej (wyłączonej lub zepsutej - chodzi tylko o izolację) do zacierania "na lenia".
Po szybkim sprawdzeniu cen np. tu:
wychodzi na to, że można mieć całkiem przyzwoity fermentor, który będzie utrzymywał stałą temperaturę fermentacji bez żadnego kombinowania. Co więcej - ponieważ część lodówek turystycznych również grzeje, tak więc można je stosować przy fermentacji w pomieszczeniach, gdzie temperatura jest niższa od koniecznej do fermentacji (np. mój garaż). Oczywiście są też większe lodówki (25L na mój gust to może być za mało).
Czy ktoś wypróbowywał takie rozwiązanie?
KubaComment
-
, śledzę tamten wątek.
Noszę się z zamiarem kupna takiej lodówki w wersji 2x droższej, ale z utrzymaniem stałej temperatury, ale boję się, że chłodzące powietrze będzie mieszać za bardzo pianą powstającą na wierzchu brzeczki.
Mam wprawdzie "lodówkę" styropianową, nadaje się do górnej fermentacji latem, ale do dolnej nijak nie da się wykorzystać w moich warunkach.Comment
-
Nie nagrzewnica tylko moduł Peltiera. W zależności od przyłożonego napięcia (biegunowości ) albo grzeje, albo chłodzi. Ale fakt wiatrak jest dość głośny. I zasysa powietrze z zewnątrz.Comment
-
... Po szybkim sprawdzeniu cen np. tu:
http://www.allegro.pl/item516297855_...e_grzanie.html ...po prostu mlody_w_fachu
- - -
gdzieniegdzie znany jako winorobekComment
-
Ponawiam pytanie, lato w pełni, temperatury z dnia na dzień się zmieniają. Taka lodówka wydaje mi się być dobrym rozwiązaniem. No i mój znajomy posiadający takie urządzenie twierdzi, że nie ma dostarczania zewnętrznego powietrza do środka (w co jestem w stanie uwierzyć), pozostaje więc tylko problem piany.
Wychodząc trochę poza temat, czy ktoś z piwowarów używał espumisan lub temu podobne (inne środki zmniejszające napięcie powierzchniowe), żeby się nie pieniło w czasie fermentacji?
Wydaje mi się, że byłoby to rozwiązaniem problemu piany w tego typu lodówce, tylko czy da się potem to piwo wypić?Ostatnia zmiana dokonana przez gniady; 2009-06-10, 20:59.Comment
-
Ponawiam pytanie, lato w pełni, temperatury z dnia na dzień się zmieniają. Taka lodówka wydaje mi się być dobrym rozwiązaniem. No i mój znajomy posiadający takie urządzenie twierdzi, że nie ma dostarczania zewnętrznego powietrza do środka (w co jestem w stanie uwierzyć), pozostaje więc tylko problem piany.
Wychodząc trochę poza temat, czy ktoś z piwowarów używał espumisan lub temu podobne (inne środki zmniejszające napięcie powierzchniowe), żeby się nie pieniło w czasie fermentacji?
Wydaje mi się, że byłoby to rozwiązaniem problemu piany w tego typu lodówce, tylko czy da się potem to piwo wypić?
O co chodzi z tą pianą podczas fermentacji???
Ja już fermentuję drugą warkę w takiej chłodni ze styropianu i piana mi nie przeszkadza, a mam warki po 26-27 litrów w standardowym fermentatorze i piana nie wychodzi na zewnątrz choć raz dobrze, że była pokrywa to się miała na czym zatrzymać.
A i dobrze zrobiona chłodnia to i dolną fermentację można zrobić ja mam styropian 5 cm + 1 PET utrzymuje spokojnie przez 24 godziny temperaturę 18-19C w pomieszczeniu jest 25 C.
A jak bym dał 4 Pety po 2 litry spokojnie zejdę do 10 C nawet przy 28-30C w pomieszczeniu.
Ważne jest dokładne zrobienie chłodni + no i dobre schłodzenie Peta moje Pety chłodzę do -18C.Ostatnia zmiana dokonana przez rrc; 2009-06-22, 21:56.Comment
-
W styropianie 5 cm spokojnie można utrzymać nawet 8 C - 3-4 pety z zamrażarki, co jakieś 20-24 godziny, przy temperaturze otoczenia 23C.
Polecam - małym nakładem całkiem dobry efekt, trzeba tylko z tymi PETami pilnować. Czasem jak wyjadę to nikt nie pamieta...
A co do piany - 24 warki czekałem na to - no i mam - fakt że na pszenicy.
Otworzyła zamknięty fermentor i dała dyla.
W lodówce elektrycznej, porter na cichej też mi dziś nadął zbiornik - w 8C.
pzdr
floodComment
-
Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Pozazdrościć, 190 mieszkańców, a browarek na wsi Podmoky działa już dwa lata.
Dokładnie od stycznia 2020 roku i jego właścicielem, piwowarem jest mega sympatyczny pan Petr Smíšek. Pomimo niedzieli, pory obiadowej bez najmniejszych oporów zgodził się przyjechać specjalnie dla...
-
Channel: Czechy
-
-
Firmowa knajpka Minipivovaru Jičín znajduje się tuż przy głównym rynku, w jego południowo-zachodnim narożniku, pod łukowymi podcieniami.
Są 2 poziomy. Na dole, od razu przy wejściu po lewej stronie, umieszczono małą przeszkloną chłodnię mieszczącą 3 tanki wyszynkowe, z których...-
Channel: Czechy
-
-
Černilov to gmina w Czechach, w powiecie Hradec Králové i to tam w kwietniu 2022 roku został otwarty browar Gryf. Właścicielem i sladkiem zarazem jest sympatyczny, były piwowar domowy Robert Čáp.
Browar mieści się w byłym, przebudowanym garażu na prywatnej posesji, gdzie również...-
Channel: Czechy
-
-
Do Neratovic z pobliskiego Melnika dotarliśmy pociągiem . Od 2016 (początki 2015) roku działa tam mały browar Kaberna w którym szefuje i warzy piwo pan Jaroslav Verner.
W cichej, spokojnej dzielnicy Neratovic Mlekojedy wśród żywej, wiosennej zieleni stoją pomalowane na żółto zabudowania...-
Channel: Czechy
-
-
Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu"
. Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
-
Channel: Belgia
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment