Tak, ale z wodą w fermenatorze. Przy 4 butelkach 1,5l z zamrożoną wodą udało mi się uzyskać temp. ok 7-8 stopni. Wydaje mi się że osiągnięta temperatura zależy tez od temp w pomieszczeniu w którym stoi chłodnia. Ja robiłem to w mieszkaniu więc temp powiedzmy 22 stopnie. Być może gdyby umieścić ją w temp o te 4-5 stopni niższej wyszły by okolice 4 stopni o jakie Ci chodzi
"Lodówka" fermentacyjna / chłodnia
Collapse
X
-
Gdyby temat ten czytał posiadacz lodówki Samsung RW33EBSS
to proszę o zerkniecie do tematu www.browar.biz/forum/showthread.php?t=97002
Jest pytanie
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Witam.
Nie znalazłem lepszego tematu, więc tutaj się podepnę.
Szukam niedużej lodówki bezagregatowej do fermentacji pierwszych lagerów. Znalazłem 50L, ale patrząc na wymiary 30L wiadro nie zmieści się do środkahttp://allegro.pl/wydajna-lodowka-50...060718460.html
Da się znaleźć coś trochę większego w podobnej cenie czy raczej pozostaje kupić mniejsze wiadro?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marwis Wyświetlenie odpowiedziWitam.
Nie znalazłem lepszego tematu, więc tutaj się podepnę.
Szukam niedużej lodówki bezagregatowej do fermentacji pierwszych lagerów. Znalazłem 50L, ale patrząc na wymiary 30L wiadro nie zmieści się do środkahttp://allegro.pl/wydajna-lodowka-50...060718460.html
Da się znaleźć coś trochę większego w podobnej cenie czy raczej pozostaje kupić mniejsze wiadro?
Ta z allegro wydaje się stanowczo za mała.Powyższy post wyrażą osobiste poglądy autora i nie jest w żadnym wypadku nakłanianiem do przestępstwa w myśl art. 255 kk.
W razie wątpliwości skontaktuj się z lekarzem lub farmaceutą.
W trakcie sporządzania niniejszego postu nie ucierpiało żadne zwierze, nie używano także organizmów modyfikowanych genetycznie.
Comment
-
-
To i ja dorzucę swoje 5 groszy.
Do zrobienia swojej chłodziarki użyłem ok. 50-litrowego, plastikowego wiadra, stojącego bezużytecznie na tarasie. Okleiłem je od środka folią termoizolacyjną o grubości 5 mm (dno, brzegi i wieko). Mieści się w nim 33-litrowe wiadro fermentacyjne. Do chłodzenia używam 1,5l plastikowych butelek z lodem. Przy temperaturze w mieszkaniu (bo tu cacko stoi) ok. 22 st.C i 7 takich butelkach temperatura w chłodziarce spadła do 6 st.C (temperatura mierzona między fermentorem a brzegiem wiadra).
Prowizorka, ale działa.3 Photos
-
👍 1
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krakus Wyświetlenie odpowiedziTo i ja dorzucę swoje 5 groszy.
Do zrobienia swojej chłodziarki użyłem ok. 50-litrowego, plastikowego wiadra, stojącego bezużytecznie na tarasie. Okleiłem je od środka folią termoizolacyjną o grubości 5 mm (dno, brzegi i wieko). Mieści się w nim 33-litrowe wiadro fermentacyjne. Do chłodzenia używam 1,5l plastikowych butelek z lodem. Przy temperaturze w mieszkaniu (bo tu cacko stoi) ok. 22 st.C i 7 takich butelkach temperatura w chłodziarce spadła do 6 st.C (temperatura mierzona między fermentorem a brzegiem wiadra).
Prowizorka, ale działa.Last edited by ART; 2020-12-30, 17:31.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
Co ile musisz wymieniać wkłady dla zachowania stabilnej temperatury? U nas po serii różnych opcji ze styropianową lodówką fermentacyjną włącznie stanęło na używanej lodówce pod zabudowę, mieści fermentor 33l albo fermzillę27 albo 2 pepsikegi.
Comment
-
-
a tak poważnie to mam lodówkę MPM
Mniej książków więcej piwa
Comment
-
Comment