Zrób to sam - Kettler

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dziku
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.12
    • 1992

    #46
    lukuj napisał(a)
    (...)W wieku zamontowałem wentyl samochodowy. Po napełnieniu zacierem i zamknięciu układu podłączam mały kompresorek samochodowy (17PLN w markecie). Na razie wypróbowane na sucho. Niedługo mam nadzieję wykonać pierwsze próby z zacierem.
    Sprawdź czy kompresorek nie "parska" drobinkami oleju, bo może będzie trzeba jakiś filtr założyć. Kiedyś zastosowałem podobne rozwiązanie (co prawda akurat nie do filtrowania brzeczki) i kompresor tak dmuchał olejem, że musiałem go sobie odpuścić. Wybrałem wtedy opcje podciśnienia i pompki wodnej... Czyściej i bezwonniej było.
    Dziku


    Comment

    • lukuj
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.07
      • 320

      #47
      filtracja nadciśnienie

      lukuj napisał(a)
      Z tymi filtrami to niezły pomysł. Ponieważ mi też dłuży się filtracja, zbudowałem zamknięty układ filtrujący. Jest to plastikowa beczka szczelnie zamykana na obejmę, u dołu zawór do wypływu brzeczki połączony z wkładem filtracyjnym. W wieku zamontowałem wentyl samochodowy. Po napełnieniu zacierem i zamknięciu układu podłączam mały kompresorek samochodowy (17PLN w markecie). Na razie wypróbowane na sucho. Niedługo mam nadzieję wykonać pierwsze próby z zacierem.

      Jeśli układ zadziała a filtracja będzie szybsza, dorzucę drugi szczelny zbiornik połączony w szereg i będę do filtra wpompowywał nie powietrze ale wodę do wysładzania. Dzięki temu nie będzie trzeba otwierać zbiornika na czas dolania wody przy wysładzaniu.
      Zrobiłem próby ciśnieniowej filtracji zacieru (1/3 pszenicy). Celem testu było określenie czy w ogóle warto podążać dalej w kierunku instalacji do filtracji pod ciśnieniem. Moim zdaniem układ sprawdził się dobrze. Uzyskano tempo filtracji 2litry/75sek. Byłem ciekaw czy filtr da się zapchać i zwiększałem ciśnienie aż do zauważenia efektu wyraźnego zmniejszenia wydajności filtracji.
      Niestety manometr na kompresorku jest przeznaczony do pomiaru wysokich ciśnień w oponach, stąd nie wiem, jakie ciśnienie panowało w zbiorniku podczas prób. Nie chciałem przeginać, bo ciśnienie jakie daje kompresorek mogłoby bez problemu wyrwać wieko beczki z obejmy.
      Następnym krokiem będzie zainstalowanie dodatkowego manometru i odpowiedni dobór parametrów ciśnienie/średnica „oczek” wkładu filtracyjnego tak by osiągnąć zadowalające tempo filtracji bez ryzyka zapychania układu. Jeśli ktoś ma doświadczenia z podobnymi układami to proszę o podzielenie się nimi na forum.

      Fot: Wkład filtracyjny w beczce
      Attached Files
      KETTLER brewery
      www.lukuj.republika.pl

      Comment

      • lukuj
        Porucznik Browarny Tester
        • 2003.07
        • 320

        #48
        filtracja nadciśnienie

        Fot:Widok ogólny
        Attached Files
        KETTLER brewery
        www.lukuj.republika.pl

        Comment

        • lukuj
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.07
          • 320

          #49
          filtracja nadciśnienie

          Fot: Kompresorek i wentyl w wieku
          Attached Files
          KETTLER brewery
          www.lukuj.republika.pl

          Comment

          • lukuj
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.07
            • 320

            #50
            filtracja nadciśnienie

            Układ umożliwia bezpośrednie napełnianie (nadciśnienie) zbiornika do gotowania brzeczki. Dzięki temu zacier jest jeszcze filtrowany a brzeczka już grzeje się do gotowania (oszczędność czasu). W planach instalacja na przewodzie plastikowego zaworu trójdrożnego umożliwiającego łatwe pobieranie prób do pomiaru gęstości brzeczki – określenie końca wysładzania.
            Attached Files
            KETTLER brewery
            www.lukuj.republika.pl

            Comment

            • Lyczek
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2009.12
              • 1

              #51
              Wielkie brawa, mistrzowska robota. Sam mam zamiar skonstruować podobne urządzenie.
              Ciekaw jestem, jakie są jednorazowe koszty przy stosowaniu grzałki?

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • dadek
                Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                dadek
                Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                2023-11-22, 05:14
              • Kamil97
                Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                Kamil97
                Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                2023-04-05, 16:59
              • SielskieWzgorze
                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                SielskieWzgorze
                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                ...
                2024-02-19, 09:28
              • balon91
                porada dotycząca temperatury
                balon91
                Witam serdecznie.
                Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
                Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
                Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
                2021-07-10, 13:47
              • Czarny1975
                Czas chłodzenia brzeczki
                Czarny1975
                Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.

                Czy (i jaki) wpływ...
                2017-09-26, 08:50
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...