Zrób to sam - Kettler

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lukuj
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.07
    • 320

    #16
    wojtek1 napisał(a)
    ...Układ sterowania grzałkami wykonany opcjonalnie (podobnie jak u mnie) ... Wojtek
    Daj znać co tam zmajstrowałeś !
    KETTLER brewery
    www.lukuj.republika.pl

    Comment

    • wojtek1
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.02
      • 118

      #17
      Generalnie nasze urządzenie jest jeszcze w wersji próbno - testowej. Sterowanie grzałką czy też grzałkami przewidzieliśmy na pobór 20A (powinno starczyć). Wpadliśmy na pomysł podgrzewania alternatywnego mianowicie do podgrzania do temp 1 przerwy i gotowania wykorzystać chcemy palnik gazowy (od junkersa) z elektrozaworem. Patrząc na Twoje cacko zaczynam się zastanawiać nad wykorzystaniem wyświetlacza LCD a co za tym idzie zmiana procka na con. 2kB. Te alarmy dźwiękowe to też ciekawa rzecz, więc i to przemyślę.

      Comment

      • lukuj
        Porucznik Browarny Tester
        • 2003.07
        • 320

        #18
        wojtek1 napisał(a)
        Wpadliśmy na pomysł podgrzewania alternatywnego mianowicie do podgrzania do temp 1 przerwy i gotowania wykorzystać chcemy palnik gazowy (od junkersa) z elektrozaworem.
        Bardzo ciekawa koncepcja.
        Czy taki elektrozawór ma tylko pozycję otwarty/zamknięty, czy też umożliwia płynną regulację. Jak się go steruje? A możę wrzucisz fotkę?
        Last edited by lukuj; 2004-09-09, 15:30.
        KETTLER brewery
        www.lukuj.republika.pl

        Comment

        • slado
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2003.07
          • 1072

          #19
          Jestem pod wrażeniem! Cholercia, zatkało mnie...
          Czytając opis w pierwszym poście aż trudno objąć całość. Iście twórcza praca. No Łukasz Ty już z warzenia się na pewno nie wyleczysz
          Gratuluję i podziwiam. Nie pozostaje mi nic innego jak wykorzystać (jeśli pozwolisz) parę pomysłów z Twego opisu.
          Jak już się uporam z innymi tematami powrócę do swej konstrukcji i będę ją modyfikował i rozwijał.
          Tak jak napisał wojtek1 - trudno znaleźć wady i błędne założenia w pomyśle. Pomyślałeś chyba o wszystkim.
          Postaraj się o więcej fotek z rozwiązań konstrukcyjnych. Znajdą się chętni by wzorować się na Twym przykładzie lub przynajmniej podpatrzeć to i owo.
          Za piwka domowe !

          Comment

          • lukuj
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.07
            • 320

            #20
            slado napisał(a)
            Jestem pod wrażeniem! Cholercia, zatkało mnie...
            Czytając opis w pierwszym poście aż trudno objąć całość. Iście twórcza praca. No Łukasz Ty już z warzenia się na pewno nie wyleczysz
            Gratuluję i podziwiam. Nie pozostaje mi nic innego jak wykorzystać (jeśli pozwolisz) parę pomysłów z Twego opisu.
            Jak już się uporam z innymi tematami powrócę do swej konstrukcji i będę ją modyfikował i rozwijał.
            Tak jak napisał wojtek1 - trudno znaleźć wady i błędne założenia w pomyśle. Pomyślałeś chyba o wszystkim.
            Postaraj się o więcej fotek z rozwiązań konstrukcyjnych. Znajdą się chętni by wzorować się na Twym przykładzie lub przynajmniej podpatrzeć to i owo.
            Za piwka domowe !
            Będzie mi miło jeśli ktoś wykorzysta coś z mej idei, w końcu musimy trochę "podgonić technicznie" USA i inne kraje, gdzie browarnictwo domowe rozwija się już od wielu lat
            Ja dziękuję Tobie Slado - to Twoja praca zachęciła mnie do realizacji podobnego projektu.
            KETTLER brewery
            www.lukuj.republika.pl

            Comment

            • lukuj
              Porucznik Browarny Tester
              • 2003.07
              • 320

              #21
              filtracja

              FILTRACJA

              Przeprowadziłem ją w urządzeniu tylko raz i z przyczyn już opisywanych nie będę powtarzał.
              Na zdjęciu wkład filtracyjnyz oplotu, grzałka jeszcze przed wygięciem elementów.
              Attached Files
              Last edited by lukuj; 2004-09-10, 08:50.
              KETTLER brewery
              www.lukuj.republika.pl

              Comment

              • lukuj
                Porucznik Browarny Tester
                • 2003.07
                • 320

                #22
                filtracja

                Przefiltrowana brzeczka. Oczywiście wkład filtracyjny był w zbiorniku podczas zacierania
                Attached Files
                KETTLER brewery
                www.lukuj.republika.pl

                Comment

                • lukuj
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2003.07
                  • 320

                  #23
                  GOTOWANIE I CHŁODZENIE

                  Gotowanie na palniku gazowym z dodatkowym dogrzewaniem grzałką /w ramach testu/.
                  Jak wspomniałem możliwe są dowolne kombinacje gaz/prąd, ale gaz jest tańszy.
                  Na zdjęciu już po gotowaniu - brzeczka chłodzi się, mieszadło wolno miesza, w płaszczu cyrkuluje woda.
                  Wcale nie zamieżam wyrzucać chłodnicy zanurzeniowej. Podwieszę ją pod pokrywą i włączę do obiegu za wodą z płaszcza.
                  Każda powierzchnia wymiany się liczy!
                  PS. Za wlotem wody chłodzącej do płaszcza (oczywiście od dołu) jest specjalny kawałek rurki wymuszający spiralny obieg wody w płaszczu.
                  Zapobiega to tworzeniu "martwych stref" gdzie woda cyrkulowałaby wolniej.
                  Attached Files
                  KETTLER brewery
                  www.lukuj.republika.pl

                  Comment

                  • lukuj
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2003.07
                    • 320

                    #24
                    GOTOWANIE I CHŁODZENIE

                    7 minuta gotowania. Alarm po 15 min przypomni o wrzuceniu 2-ej porcji chmielu. Moc grzałki 20%.
                    Attached Files
                    KETTLER brewery
                    www.lukuj.republika.pl

                    Comment

                    • wojtek1
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.02
                      • 118

                      #25
                      lukuj napisał(a)
                      Bardzo ciekawa koncepcja.
                      Czy taki elektrozawór ma tylko pozycję otwarty/zamknięty, czy też umożliwia płynną regulację. Jak się go steruje? A możę wrzucisz fotkę?
                      Nie jestem pewien ale z tego co widziałem to jest tak jak napisałeś- otwarty/zamknięty. Ale dowiem się u źródła i napiszę.

                      Pozdrawiam

                      Wojtek

                      Comment

                      • Rolek
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.08
                        • 1038

                        #26
                        wojtek1 napisał(a)
                        Nie jestem pewien ale z tego co widziałem to jest tak jak napisałeś- otwarty/zamknięty. Ale dowiem się u źródła i napiszę. [...]
                        Sądzę, że zależy to od typu zaworu i od elektroniki kotła. Niektóre z kotłów mają płynną modulację płomienia, inne z kolei trójstopniową (0-1/2-1), a jeszcze inne tylko 1/0.
                        Ta zerojedynkowa jest oczywiście najprostrza (i najtańsza), nie trzeba do niej żadnej wspomagającej elektroniki. Zawór płynnie regulowany, podejrzewam że jest otwierany przy pomocy motoru elektrycznego, regulującego jego otwarcie. Znając charakterystykę takiego ustrojstwa możnaby pokusić się o inne niż w oryginale sterowanie przepustnicą gazu.
                        Ufff, jakie to mądre .

                        Comment

                        • lukuj
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2003.07
                          • 320

                          #27
                          Rolek napisał(a)
                          Sądzę, że zależy to od typu zaworu i od elektroniki kotła. Niektóre z kotłów mają płynną modulację płomienia, inne z kolei trójstopniową (0-1/2-1), a jeszcze inne tylko 1/0.
                          Ta zerojedynkowa jest oczywiście najprostrza (i najtańsza), nie trzeba do niej żadnej wspomagającej elektroniki. Zawór płynnie regulowany, podejrzewam że jest otwierany przy pomocy motoru elektrycznego, regulującego jego otwarcie. Znając charakterystykę takiego ustrojstwa możnaby pokusić się o inne niż w oryginale sterowanie przepustnicą gazu.
                          Ufff, jakie to mądre .
                          Można też inaczej - wystarczy silnik krokowy połączyć z zaworem ręcznym kuchenki. Taki silnik zapewni dużą moc i precyzję. Wówczas możnaby zbudować w miarę uniwersalną przystawkę regulacyjną do większości kuchenek gazowych.
                          KETTLER brewery
                          www.lukuj.republika.pl

                          Comment

                          • Rolek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2001.08
                            • 1038

                            #28
                            lukuj napisał(a)
                            Można też inaczej - wystarczy silnik krokowy połączyć z zaworem ręcznym kuchenki. [...]
                            No tak, wystarczy .
                            Rozważania moje są czysto teoretyczne, w domu gazu niet. Czekam na dostawę taboretu gazowego z BA. Zobaczymy co tam w trawie piszczy, czy da się coś 'ulepszyć'. Z tego co wiem, a czego już mi bedzie brakowało, to zapalarka piezo.
                            Ale o tym, kiedy- i gdzie indziej. To temat Lukuja, a ja zaczynam go rozmydlać.

                            Comment

                            • danko
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.08
                              • 17

                              #29
                              Nieżle panie Lukuj.
                              Co tu dużo mówić(pisać), ja jestem jeszcze w epoce kamienia (no może brązu ) jeśli chodzi o browarnictwo, ale pamiętaj pan, panie Lukuj biegnę gdzieś z tyłu i narazie nie zamieżam zwalniać.
                              A poza tym... naprawdę niezły sprzęcik.

                              Comment

                              • wojtek1
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.02
                                • 118

                                #30
                                Witam!

                                stare elektrozawory są sterowane nap. 220V na zasadzie włączony/wyłączony natomiast obecne modele posiadają również płynną regulację przepływu gazu. Są sterowane napięciowo, zasilane nap 24V w dół.

                                To tak bardzo ogólnikowo na ten temat
                                Ale myślę, że płynna regulacja w tym wypadku nie jest konieczna.

                                Pozdrawiam

                                Wojtek

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X