Zrób to sam - Kettler

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lukuj
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.07
    • 320

    #31
    wojtek1 napisał(a)
    Witam!

    stare elektrozawory są sterowane nap. 220V na zasadzie włączony/wyłączony natomiast obecne modele posiadają również płynną regulację przepływu gazu. Są sterowane napięciowo, zasilane nap 24V w dół.

    To tak bardzo ogólnikowo na ten temat
    Ale myślę, że płynna regulacja w tym wypadku nie jest konieczna.

    Pozdrawiam

    Wojtek
    Czy możma liczyć na więcej danych odnośnie zaworów z płynną regulacją? Jakiś link, adres, numer seryjny? Chodzi mi po głowie pewien projekt, ale mam za mało danych teoret.
    KETTLER brewery
    www.lukuj.republika.pl

    Comment

    • wojtek1
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.02
      • 118

      #32
      Zobacz tutaj www.junkers.pl
      Może w katalogu produktów cosik znajdziesz. Ewentualnie zadzwoń do najbliższego przedstawiciela.

      Comment

      • wojtek1
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.02
        • 118

        #33
        zobacz tutaj


        Comment

        • JAckson
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2004.05
          • 6123

          #34
          lukuj napisał(a)
          Czy możma liczyć na więcej danych odnośnie zaworów z płynną regulacją? Jakiś link, adres, numer seryjny? Chodzi mi po głowie pewien projekt, ale mam za mało danych teoret.
          http://www.landisstaefa.com Firma podlega pod Siemens. Zawory dwu, trój i czterodrogowe z płynną regulacją i siłownikami 24/230 V (nie wiem czy to przejdzie przez sito cenzorskie - reklama niezamierzona ). Ja stosuję je w projektach instalacji grzewczych i chłodniczych ale może coś tam znajdziesz dla siebie
          MM961
          4:-)

          Comment

          • danko
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.08
            • 17

            #35
            Mam pytanie. Czy grzałki podczas pracy nie oklejają się zacierem? Wydaje mi się że może to być kłopotliwe do usunięcia. (Tak sobie teoretyzuję bo nie mam doświadczenia z takimi sytuacjami.)

            Comment

            • lukuj
              Porucznik Browarny Tester
              • 2003.07
              • 320

              #36
              danko napisał(a)
              Mam pytanie. Czy grzałki podczas pracy nie oklejają się zacierem? Wydaje mi się że może to być kłopotliwe do usunięcia. (Tak sobie teoretyzuję bo nie mam doświadczenia z takimi sytuacjami.)
              Poruszyłem ten temat w tym wątku.
              KETTLER brewery
              www.lukuj.republika.pl

              Comment

              • danko
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.08
                • 17

                #37
                Rzeczywiście, jakoś uleciało mi po pierwszym przeczytaniu tego artykułu.

                Comment

                • mgrzemow
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2004.09
                  • 79

                  #38
                  A ja mam takie pytanko:

                  Czy rozwazales moze sterowanie wprost z PCta?

                  Kojarze np takie rozwiazania:





                  Wady - mniejsza przenosnosc, zalety: elastycznosc, latwiej pisze sie program z wieksza iloscia funkcji. Nie wiem jak z cena.

                  A tak w ogole to widac, ze Twoje rozwiazanie jest dopracowane i przemyslane. Gratulacje, szczeka mi opadla...

                  Comment

                  • lukuj
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2003.07
                    • 320

                    #39
                    mgrzemow napisał(a)
                    A ja mam takie pytanko:

                    Czy rozwazales moze sterowanie wprost z PCta?

                    Kojarze np takie rozwiazania:





                    Wady - mniejsza przenosnosc, zalety: elastycznosc, latwiej pisze sie program z wieksza iloscia funkcji. Nie wiem jak z cena.

                    A tak w ogole to widac, ze Twoje rozwiazanie jest dopracowane i przemyslane. Gratulacje, szczeka mi opadla...
                    Rozważałem i tę koncepcję, nawet ściągnąłem kilka przykładów, Być może wrócę do tego w przyszłości, na razie mam za małą wiedzę na ten temat i parę innych nie dokończonych "miniprojektów". Jakbyś coś takiego zbudoawł, koniecznie daj znać. To bardzo ciekawy temat.
                    Last edited by lukuj; 2004-09-20, 11:52.
                    KETTLER brewery
                    www.lukuj.republika.pl

                    Comment

                    • mgrzemow
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2004.09
                      • 79

                      #40
                      Ja sie czesci software'owej nie boje (z tego zyje;-). Natomiast elektronika, i mechanika zwiazana z cala reszta troche mnie przeraza.

                      Jestem bardzo poczatkujacym piwowarem, jeszcze nie doszedlem do zacierania, wiec mnie to na razie niepotrzebne, ale za jakis czas - kto wie...

                      Jak sie nad tym zastanawialem to myslalem o zanurzeniu duzej ilosci (powiedzmy 6-10) slabych grzalek (od ruskich na placu) w podgrzewanej cieczy, sterowaniu ich z komputera poprzez odczyt temperatury.

                      To byly tylko takie hipotetyczne rozwazania, wiec jak zobaczylem Twoja machine to mnie wcielo...

                      Comment

                      • slado
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.07
                        • 1072

                        #41
                        Odp: ZRÓB TO SAM - KETTLER

                        lukuj napisał(a)

                        ...
                        ZACIERANIE

                        Jak wspomniałem na forum pierwsze próby zacierania wypadły niepomyślnie. Gęsty zacier przypalał się na grzałkach i brzeczka o posmaku spalenizny nadawała się jedynie do wylania.
                        ...

                        Czy pomimo modyfikacji układu nie występuje przypalenizna na ściankach grzałek?

                        Na okazję warzenia mocniejszych piw zastosuję grzanie przez bezpośredni wtrysk pary. Jako że kondensuje ona w zacierze w 100oC, nie ma możliwości powstania przypaleń a stosunek woda:słód limitowany będzie jedynie przez moc mieszadła.
                        Chyba najlepsze rozwiązanie.
                        Przy okazji, masz możliwość zmiany zakresów dla poszczególnych przerw?
                        Bo możnaby eksperymentalnie warzyć tylko przy 67'C. Gdzieś już ktoś pisał o tym.

                        Comment

                        • lukuj
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2003.07
                          • 320

                          #42
                          Odp: Odp: ZRÓB TO SAM - KETTLER

                          slado napisał(a)

                          1.Czy pomimo modyfikacji układu nie występuje przypalenizna na ściankach grzałek?

                          2.Przy okazji, masz możliwość zmiany zakresów dla poszczególnych przerw?
                          Bo możnaby eksperymentalnie warzyć tylko przy 67'C. Gdzieś już ktoś pisał o tym. [/B]
                          1. Na razie OK, bez przypaleń, stopniowo będę zwiększał "gęstość" zacieru i zobaczę efekty
                          2. czas/temp można zmieniać. Da się więc zacierać jednej temp.
                          Nie pamiętam tylko czy min. czas to 0, jeśli nie to dorzucę linijkę programu.
                          KETTLER brewery
                          www.lukuj.republika.pl

                          Comment

                          • slado
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2003.07
                            • 1072

                            #43
                            Wzorując się na Twym rozwiązaniu, wprowadzam sterowanie obrotami silnika. Tu wymagana będzie zmiana silniczka. Obecny jest za słaby.
                            Zastosuję również możliwość zmiany zakresów temperaturowych.
                            Rezygnuję z najniższych przerw, szczególnie zakwaszającej. Niewielkie zmiany pH uzyskuje się tą drogą a szkoda czasu przy zacieraniu.
                            Predefiniowane "style" zacierania będą wyglądały dla tak:
                            1. 63'C/20min 75'C/40min
                            2. 63'C/30min 75'C/30min
                            3. 63'C/40min 75'C/30min
                            4. 67'C/60min
                            Bez podjazdu do 78'C. Teperatura 75'C będzie maksymalną. Z praktyki wiem, że wyłączenie grzałki musi nastąpić przy 74'C. Inercja płyty grzejnej podniesie jeszcze o jeden stopień.
                            Myślę również nad wypompowywaniem zacieru przez odpowiedni zespół filtrów po zacieraniu. No ale to jeszcze w zamysłach.

                            Comment

                            • lukuj
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2003.07
                              • 320

                              #44
                              slado napisał(a)
                              Myślę również nad wypompowywaniem zacieru przez odpowiedni zespół filtrów po zacieraniu. No ale to jeszcze w zamysłach.
                              Z tymi filtrami to niezły pomysł. Ponieważ mi też dłuży się filtracja, zbudowałem zamknięty układ filtrujący. Jest to plastikowa beczka szczelnie zamykana na obejmę, u dołu zawór do wypływu brzeczki połączony z wkładem filtracyjnym. W wieku zamontowałem wentyl samochodowy. Po napełnieniu zacierem i zamknięciu układu podłączam mały kompresorek samochodowy (17PLN w markecie). Na razie wypróbowane na sucho. Niedługo mam nadzieję wykonać pierwsze próby z zacierem.

                              Jeśli układ zadziała a filtracja będzie szybsza, dorzucę drugi szczelny zbiornik połączony w szereg i będę do filtra wpompowywał nie powietrze ale wodę do wysładzania. Dzięki temu nie będzie trzeba otwierać zbiornika na czas dolania wody przy wysładzaniu.
                              KETTLER brewery
                              www.lukuj.republika.pl

                              Comment

                              • slado
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2003.07
                                • 1072

                                #45
                                Niezły pomysł, ja natomiast chciałbym zrezygnować z przelewania zacieru po zacieraniu do filtratora. Wówczas ośką mieszadła byłaby rurka do podciśnieniowego wysysania brzeczki. Na jej końcu, przy samym dnie coś w rodzaju czerpaka/koszyczka do zatrzymania grubych cząstek młóta. No, ale jak już pisałem, to jeszcze daleka droga...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X