Dogrzewanie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • seneka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.02
    • 2

    Dogrzewanie

    Witam,

    Browarnictwem amatorskim zajmuje się od niedawna (3 warki). Od pewnego czasu trapi mnie kwestia utrzymania właściwej temperatury podczas fermentacji. Otóż swoje doświadczenia piwne przeprowadzam w piwnicy. Mam tam kompletną kuchnię a w dodatku nikt mi nie przeszkadza, ale piwnica nie jest ogrzewana.

    Ponieważ w ciągu ostatnich kilku dni temperatura w nocy spada to z niepokojem zauważyłem, że temperatura w fermentatorze spadła do poziomu 20 stopni. Sądzę, że w czasie zimy może spadać nawet do 12-15 stopni. Z tego, co doczytałem to nie jest to najlepsza temperatura dla górnej fermentacji, zatem mam trzy pomysły jak ten problem rozwiązać. Może ktoś będzie w stanie sprowadzić mnie na ziemię, że coś jest kompletnie bez sensu... albo nie praktyczne. Zatem:

    1) Dogrzewania grzałką akwariową
    Ten pomysł wydaje mi się najprostszy. W fermentatorze mocuje grzałkę małej mocy. Na termostacie ustawiam żądaną temperaturę i właściwie problem jest już rozwiązany. Przynajmniej w przypadku fermentacji prowadzonej bez rurki wodnej. Właściwe uszczelnienie fermentatora gdy będzie z niego odprowadzić kabel z grzałki może być trudny. Minusem tego rozwiązania jest to, że piwo styka się z szklaną powierzchnią grzałki.

    2)Łaźnia wodna
    Drugi pomysł jest trudniejszy technicznie, ale jest wynikiem ewolucji pomysłu pierwszego i likwiduje kontakt z piwem grzałki. Polega on na wstawieniu fermentatora do większego zbiornika wypełnionego wodą. Ogrzewając to wodę grzałką akwariową podgrzewamy cały fermentator. Nie ma kontaktu piwa z grzałką. Minusem tego rozwiązania może być uciążliwy problem glonów w naszym "basenie grzewczym". Prawdopodobnie trzeba by użyć jakiś środków farmakologicznych by ni dopuścić do ich rozwoju.

    3) łaźnia powietrzna
    Pomysł trzeci to znowu ewolucja pomysłu drugiego. Na ruszcie drewnianym/aluminiowym budujemy skrzynie ze styropianu, w którym można będzie umieścić, co najmniej dwa fermentatory. Montujemy termostat i w środku montujemy jakieś urządzenie grzewcze. Można by tu wykorzystać np. maty grzewcze, nieduży grzejnik olejowy (to jest chyba najbezpieczniejszy pomysł), lub skonstruować system oporników, które zamieniałby energię elektryczną na cieplną.

    No dobrze... kończę już. Przepraszam za długość posta ... ale może ktoś zechce się podzielić ze mną swoimi opiniami / komentarzami
    11
    Grzałka akwariowa
    27,27%
    3
    Łażnia Wodna
    36,36%
    4
    Łaźnia powietrzna
    0,00%
    0
    Wszystke powyższe są bez sensu
    36,36%
    4

    The poll is expired.

  • lukuj
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.07
    • 320

    #2
    Odp: Dogrzewanie

    seneka napisał(a)

    1) Dogrzewania grzałką akwariową
    2)Łaźnia wodna
    3) łaźnia powietrzna
    1. zdecydowanie tak. Faktycznie najlepiej z wbudowanym regulatorem temperatury. Kontakt ze szkłem w niczym nie przeszkadza
    2. raczej nie, efekt najwyżej taki jak 1. a dużo więcej włożonego wysiłku
    3. zdecydowanie nie. duże straty energii do otoczenia, trudność regulacji temperatury
    Last edited by lukuj; 2004-09-09, 10:23.
    KETTLER brewery
    www.lukuj.republika.pl

    Comment

    • CarlBerg
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2003.09
      • 968

      #3
      Odp: Dogrzewanie

      seneka napisał(a)
      (...) z niepokojem zauważyłem, że temperatura w fermentatorze spadła do poziomu 20 stopni
      Teraz masz świetną temperaturę na górną fermentację - czym się niepokoisz ?

      Zimą z kolei będziesz miał cudowne warunki na dolną fermentację i wyśmienite piwa warzone tylko w takich temperaturach - wszystko naturalnie i bez niepotrzebnych kombinacji

      Prosta rada - teraz warz Ale, zimą warz Lagery i nie przejmuj się - masz za darmo coś, za co inni płacą robiąc lodówki i ogrzewacze
      Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
      Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

      Comment

      • danko
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.08
        • 17

        #4
        Doradziłbym Tobie to samo co CarlBerg. Masz wyśmienite warunki do produkcji lagerów. Jeśli zależy Tobie bardziej na piwach dolnej fermentacji to chyba najlepjej do ogrzania takiej ilości cieczy nadają się sgrzałki akwariowe. Dobierz tylko dobrze moc grzałki.

        Comment

        • seneka
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.02
          • 2

          #5
          Dziekuje za komentarze ! Nastepny bedzie Lager, ale przepraktykowalem rowniez wariant z ogrzewaniem. Mam w mojej piwnicy małą wannę ... w koncu była to pralnia. W Wannie jest wytarczajaca ilosc miejsca na dwa fermentatory w browamatora, lub jednego feremntatora i dwóch balonów po 10 litrów każdy. Nie napełniam wanny zbyt bardzo ale tak aby wody nie było więcej niż 10-15 cm. W takim przypadku grzałka o mocy 100 watów wystarcza a w razie czego mogę włożyć jeszcze kolejne watów zatem jestem już dużo bardziej spokojniejszy ... Thanx

          Comment

          • LeoxxX
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.03
            • 224

            #6
            Mam zamiar zrobic piwo górnej fermentacji. Temp otoczenie zdecydowanie nie sprzyja takim wyczynom.

            Mam jednak 2 sposoby.

            1. Włożenie grzałki akwariowej wprost do brzeczki. Mam jednak obawę czy temp będzie jednakowa w całym pojemniku?

            2. Włożyć fermentator w większe wiadro zalane wodną i tam umieścić grzałkę akwariową. Tylko raczej nie znajdę większego pojemnika, przynajmniej w rozsądnej cenie. Myślałem ostatecznie nad garem zaciernym, zalej go wodą włożę fermentator i grzałkę. Woda będzie mieć 20°C, więć będzie ogrzewać fermentaotr. Można nawet ustawić ciut więcej, ponieważ powieżchnia styku nie bedzie taka duża. Grzałkę mam na 50l z zakresem 18-31, bez problemu podgrzeje tą ilość wody.

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              Dobrze kombinujesz z tą łaźnią w garze. Pewnie lepszy byłby pas grzejny naokoło wiadra, ale łaźnia też są radę.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Dlaczego temp. nie sprzyja???

                Jest wręcz idealnie, w domu utrzymujesz temp. ok 20st C.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • LeoxxX
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2010.03
                  • 224

                  #9
                  Problem w tym, że nie ma specjalnie miejsca na postawienie w domu fermentatora, tym bardziej, że nie robię go w sowim. Dlatego musi stać w piwnicy, a na strychu nie ma 20°C. Pewnie będzie coś w okolicy 15-18°C.

                  Comment

                  • jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

                    #10
                    Nie masz miejsca koło wyrka?
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

                    (1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LeoxxX Wyświetlenie odpowiedzi
                      Problem w tym, że nie ma specjalnie miejsca na postawienie w domu fermentatora, tym bardziej, że nie robię go w sowim. Dlatego musi stać w piwnicy, a na strychu nie ma 20°C. Pewnie będzie coś w okolicy 15-18°C.
                      Też bardzo dobra temperatura, tylko ją ustabilizuj, np. "lodówką styropianową". Fermentacja podniesie temperaturę w wiadrze o ok. 2-3*C i będzie git.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • LeoxxX
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2010.03
                        • 224

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                        Nie masz miejsca koło wyrka?
                        W innym miejscu mieszka w innym robię☼ piwo

                        Plus to, że nie kusi zajrzeć do fermentatora.

                        Comment

                        • walec
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2010.02
                          • 193

                          #13
                          Widziałem ostatnio albo w Lidlu albo w Jysku grzejący koc elektryczny za jakieś grosze (30PLN bodajże), no i jedyne zastosowanie o jakim pomyślałem to właśnie takie - może poszukaj w tym kierunku? Nie wiem jak toto działa, ale temat do rozpoznania.
                          Ja mam akurat odwrotny problem - za ciepło ciągle na dolniaki, jak mrozy nie przyjdą to kombinuję od nowego roku...

                          Comment

                          • LeoxxX
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2010.03
                            • 224

                            #14
                            Czy ten koc ma termostat? W innym przypadku trzeba takowy zakupić wrzucić do brzeczki i w ten sposób kontrolować stała temperaturę i to chyba jedynie rozwiązanie.

                            Comment

                            • walec
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2010.02
                              • 193

                              #15
                              Szczerze mówiąc nie przyglądałem się kocowi za blisko, ale wątpię żeby miał termostat, było tam tylko jakieś pokrętło regulujące moc. To się chyba narzuca na kołdrę jak się nie ma ogrzewania w domu czy coś...
                              Musiałbyś tak jak mówisz domontować sprzęt akwariowy.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X