Jak sądzicie, czy minikeg z BA można odkażać przez wypiekanie w piekarniku? Czy lepiej przy pomocy Cloroxu?
Rozlew do minikeg 5l
Collapse
X
-
Borysko napisał(a)
Jak sądzicie, czy minikeg z BA można odkażać przez wypiekanie w piekarniku? Czy lepiej przy pomocy Cloroxu?Ostatnia zmiana dokonana przez Chris; 2004-11-25, 19:59.chickkiller :)Comment
-
Puchy 5 l. są wykonywane z blachy stalowej powlekanej powierzchniowo. Wypalenie w piekarniku najprawdopodbniej zniszczy warstwę ochronną lakieru i po pierwszym użyciu puszka będzie do wyrzucenia. Użycie agresywnych środków chemicznych również może doprowadzić do uszkodzenia powłoki i korozji metalu. Wydaje mi się, ze w tym szczególnym przypadku należy ograniczyć sie do dokładnego umycia, ew. użycia jakichś nieagresywnych środków, np. spirytusu.
Chyba, że te puszki z Browamatora są wykonywane z kwasiaka. Jeszcze ich nie widziałem, więc nie wiem, co sobą reprezentują.Comment
-
Dajcie sobie spokój z tą chemią, ja robię regularnie piwo od ponad roku bez żadnej chemii, dezynfekuję tylko gorącą wodą i piwo mi wychodzi. Mam też dwa kegi 5L, co prawda jeszcze ich nie testowałem, ale piwo mi tam leżakuje już trochę, prawdopodobnie w sobotę jeden z nich otworzę, drugi zachowam na sylwestra i nie mam jakoś zmartwień , że piwo z nich mimo, że nie stosowałem chemii będzie zepsute.Comment
-
Tu nie chodzi o żadną odwagę, raczej kwestia różnego podejścia do czystości. Mi tam piwo nie kwaśnieje, mimo że nie używam żadnej chemii.
Moim zdaniem wielu osobom piwo kwaśnieje, bo po chemii zawsze trochę jej zostaje w fermentatorze i może od tego drożdze zdychająComment
-
Druga sprawa, pewnie wiele osób kombinuje z dzieleniem opakowania z drożdzami , żeby wyszło taniej i z jednego opakowania "popełnić" kilka warek. Pewnie jest tak, że długo trwa opanowywanie przez drożdze piwne warki, a wystarczająco dużo czasu jest dla przejęcia brzeczki przez drożdze "obce". Inna sprawa, że jak wyczytałem z forum, niektórym nawet nie chce się poczekać , żeby drożdże "odżyły" w wodzie z cukrem, a wsypują je prosto do warkiRóżne są przypadki.
Comment
-
emes napisał(a)
Moim zdaniem wielu osobom piwo kwaśnieje, bo po chemii zawsze trochę jej zostaje w fermentatorze i może od tego drożdze zdychają
emes napisał(a)
(...)pewnie wiele osób kombinuje z dzieleniem opakowania z drożdzami , żeby wyszło taniej (...) długo trwa opanowywanie przez drożdze piwne warki, a wystarczająco dużo czasu jest dla przejęcia brzeczki przez drożdze "obce".
Po 4 dniach z tej ociupinki startera mam w słoiku więcej drożdży niż zawiera oryginalna saszetka. Coś więc Twój pogląd o "wielu osobach" nie sprawdza się
Po drugie - to jest temat o minikegachOstatnia zmiana dokonana przez CarlBerg; 2004-11-26, 01:00.Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"Comment
-
No więc piwo rozlane do minikega. W końcu zdezynfekowałem Ace. Teraz pozostaje mieć nadzieję, że zawartość nie wydostanie się w gejzerze piany. W środku bowiem znalazł się pszeniczniak, który nagazowałem słusznie, tak jak przystało na weizenka. Kurcze, ta zatyczka nie wygląda zbyt solidnie. Ale nie uprzedzajmy faktów, może inżynier projektujący przewidział wytrzymałość na nieco większe ciśnienie. Na wszelki wypadek beczuszka została zamknięta w fermentorze z pokrywą na wcisk
A jeszcze jedno, takie same minikegi widziałem w sklapie Braupartner. I mieli tam specjalne zatyczki, które działają jak zawór bezpieczeństwa, niedopuszczając do nadmiernego wzrostu ciśnienia. Problem w tym ,że nie ma regulacji i każde piwo wyjdzie nagazowane jednakowoComment
-
Dwa pytania:
1. Czy piwo z mini-kega da się łatwo nalać bez drożdży?
2. Skąd wziąć jakiś kranik pasujący do mini-kega z BA - cena z multi-tapem coś mi się NIEa?
tom-riddle vel Przemek
Warzy Prze!PiwoComment
-
Myślę, że nawet na pewno nie da rady bez drożdży. Trzeba by najpierw wyfiltrować drożdże, ale wtedy piwo by się nie nagazowało.
Rura od kranika sięga do dna, więc pewnie pierwsza szklanica będzie najmętniejsza. Ale w moim przypadku to pszeniczniak, więc się nie martwie
Mam za to kolejne pytanie: ten kranik wygląda na dosyć nierozbieralny - ktoś wie jak go wymyć? Nie chciałbym nalewać do szklanek pleśni z poprzednio rozlewanego piwa.
To co mnie przychodzi do glowy, to napełnić beczułkę wodą z dodatkiem ludwika, założyć kranik i rolewać zielone piwo
Będę musiał na minikegach (jeśli oczywiście patent się sprawdzi) nanieść logo mojego browaruMoże wypiaskuję
Może ktoś ma inny pomysł?Comment
-
Znakomicie smakuje młode, świeże (nienagazowane) piwo, zlane wprost z cichej i nasycone CO2 np.nabojami. Z tym, że w tym wypadku potrzebny jest ten większy system z BA. Jeżeli ktoś posiada stary syfon i naboje CO2, polecam eksperyment z litrem młodego piwa - rewelacja.Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"Comment
Related Topics
Collapse
-
Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
-
Channel: Czechy
-
-
Tak jak tu pisałem miesiąc temu była promocja nowych piw browaru Osjann i w tym tego. W dniu premiery smakowało tak wybornie, że wypiłem 3. Teraz wiem dlaczego...
Kolega Gisou upierał się, że to APA bardziej niż IPA, ale w każdym bądź razie jest to wersja "session". Na...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-04-07, 16:00 -
-
Jičín jest zapewne znany większości, choć pewnie mało kto był w tym ślicznym miasteczku. Ale każdy w dzieciństwie lub ze swoimi pociechami oglądał przygody rozbójnika Rumcajsa, w której to kreskówce wygląd zabytkowego rynku i okolic został idealnie odtworzony. Nie było tu jednak browaru,...
-
Channel: Czechy
-
-
Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy
. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego
w czasie naszej...
-
Channel: Małopolskie
-
-
Browarek miałem możliwość odwiedzić 26.03.2024 dzięki uprzejmości Remka Staronia, czyli jego założyciela. W Katowicach jest on dobrze znany piwoszom jako właściciel już kultowej Absurdalnej gdzie oczywiście piw StarKrafta (i nie tylko) można spróbować z 16 kranów.
W browarze pracują...-
Channel: Śląskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment