Rozlew do minikeg 5l

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sebox
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2004.08
    • 73

Borysko napisał(a)

Mam za to kolejne pytanie: ten kranik wygląda na dosyć nierozbieralny - ktoś wie jak go wymyć?
    Nie wiem jaki masz kranik ale podejrzewama że ten z BA.
    Ja mam jakiś stary kranik (15 lat co najmniej) i rozbierałem go niedawno.
    U mnie rura idąca do dna (plastik) jest odkręcana od reszty kranika, a w jej środku jest wąska rurka (stalowa) również wyjmowalna.
    To mniejwięcej tyle udało się rozmontować ale to wystarczyło żebym się zorientował czy stary kranik nie jest pordzewiały i czy nadaje się do celów browarnictwa domowego i wystarcza do dokładnego umycia.
    - Wujek Brewery -

Comment

• Borysko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.02
      • 1144

Mój kranik został przywieziony z niemiec, jakieś 6-8 lat temu i użyty ledwie raz. też odkręca się ta rurka,ale reszta wydaje się być "w jednym kawałku". Oczyszczę go tak jak napisałem.

Comment

• Makaron
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 2107

I jak w praktyce wygląda użytkowanie teakiego minikega? Warto czy nie warto zakupić w BA?
        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• mapajak
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.12
          • 1187

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
          I jak w praktyce wygląda użytkowanie teakiego minikega? Warto czy nie warto zakupić w BA?
          Warto kupić. Minikegi sprawdziły się w praktyce. Kupiłem 4 szt. i zamierzam dokupić jeszcze 4.

Comment

• Borysko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.02
            • 1144

Potwierdzam. Doskonały zakup w przypadku, gdy zamierzamy spoić naszym piwem więcej osób (należy całość opróżnić za jednym posiedzeniem). Mam co prawda nieco problemu z nadmiarem piany przy nalewaniu, ale i tak lepsze to niż jej brak.

Comment

• Wielki_B
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.02
              • 1968

Nie zostało to w tym temacie jednoznacznie wyjaśnione, więc pytam:
              czy piwo nalewane z 5 l beczułek jest idealnie klarowne? Czy też jest to raczej niemożliwe?

Comment

• mapajak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.12
                • 1187

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                Nie zostało to w tym temacie jednoznacznie wyjaśnione, więc pytam:
                czy piwo nalewane z 5 l beczułek jest idealnie klarowne? Czy też jest to raczej niemożliwe?
                Tak, jeśli jest poprawnie zrobine jest idealnie klarowne od pierwszego do ostatniego kufla.

Comment

• Wielki_B
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.02
                  • 1968

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                  Tak, jeśli jest poprawnie zrobine...
                  "Poprawnie" to znaczy standardowo, jak przy piwie butelkowanym? Czy może są jeszcze jakieś szczególne uwarunkowania związane z beczkowaniem?

Comment

• czujnik
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2003.11
                    • 177

Według mnie poprawnie tzn. z przeprowadzoną cichą fermentacją.
                    Ja też już kupiłem dla celów testowych jedną beczkę i dzisiaj rozlew, a jaki bedzie efekt to zobaczymy.

Comment

• mapajak
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.12
                      • 1187

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                      "Poprawnie" to znaczy standardowo, jak przy piwie butelkowanym? Czy może są jeszcze jakieś szczególne uwarunkowania związane z beczkowaniem?
                      Tak jak przy butelkowym, nie potrzeba żadnych dodatkowych zabiegów.

Comment

• sebox
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2004.08
                        • 73

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebox
                        Czy ktoś próbował już tych minikegów 5l
                        Hehe odpowiem sam sobie.
                        Rozlałem lagerka w minikega, a w ten weekend go spożyłem.
                        Minikeg to bardzo sympatyczne i praktyczne rozwiązanie - polecam.
                        - Wujek Brewery -

Comment

• tsulej
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2003.09
                          • 54

jest jeden problem. Takie piwo strasznie się pieni. W zasadzie z takiego minikega leci sama piana (od początku do samego końca). Piana oczywiście po chwili zamienia się w piwo, ale jest to trochę denerwujące.

Comment

• zythum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2001.08
                            • 8305

Ja zacząłem korzystać z takich minikegów jako opakowań służących do brania ze sobą piwa (np.: na imprezę) z browaru lub knajpy. Jestem z nich bardzo zadowolony. Nie jestem skazany na piwo butelkowe a jak wiadomo beczkowe zawsze lepsze Do tego znacznie przyjemniej nalewa się z takiego minikega niż z butelki - człowiek się od razu inaczej ilepiej czuje Nie wypowiadam się co do przydatności w BA bo nie wiem ale jak ktoś chce sobie przynosić piwo z knajpy albo przywozić z browaru to szczerze polecam.
                            To inaczej miało być, przyjaciele,
                            To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                            Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                            Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                            Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
                            Królowie banków, fabryk, hut
                            Tym mocni są, że każdy kradnie
                            Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• Twilight_Alehouse
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2004.06
                              • 6310

Sam (jeszcze) nie korzystam z minikegów, ale widziałem taką beczułkę w akcji i sprawdza się świetnie gdy chce się zaserwować piwo większej liczbie osób. Niestety, irytująca jest ogromna ilość piany, trzeba nalewać metodą "przerywaną"
                              Docelowo zamierzam sobie sprawić ze dwie beczułki, tylko odstrasza mnie zupełnie nieracjonalna cena pompki Multi Tap w Browamatorze - nie jest to urządzenie zbyt skomplikowane technicznie i materiałowo, więc ponad 100 złotych to dla mnie cena cokolwiek z kosmosu.

Comment

• Wielki_B
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.02
                                • 1968

Mam zbędne urządzenie do rozlewania minikegów. Zamiast ręcznej pompki używa się naboi CO2 - ponoć do kupienia w każdym większym sklepie przemysłowym.
                                Zastanawiam się, czy się tego nie pozbyć, bowiem jedną beczkę napełniłem i rozlewu dokonałem za pomocą pompki ręcznej. I choć nie użyłem jeszcze tej na naboje CO2, to ta ręczna wydaje mi się praktyczniejsza.
                                Gdyby komuś bardzo zależało, to niech da cynk na PW - odsprzedam stanowczo taniej niż multitap z Ba.

Comment

Przetwarzanie...
                                X