Rozlew do minikeg 5l

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bruner
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.07
    • 5

A można zaadoptować minikega z Tyskiego 5l. Rozmontowałem górny zacisk i mam otwór idealny na uszczelke. Chyba lepszy minikeg z piwem za 32 zł niż bez za 27

Comment

• Borysko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.02
      • 1144

Zależy z jakim piwem. A uszczelkę jeszcze musisz dokupić

Comment

• Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bruner
        A można zaadoptować minikega ...
        Zaadoptować można dziecko. A kega co najwyżej zaadaptować.

Zwróć uwagę, że pucha Tyskiego jest przeznaczona do jednorazowego użytku, a minibeczki do wielorazowego.

Comment

• bruner
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.07
          • 5

przeznaczone jest jednorazowe jednak da się używać wielorazowo

a uszczelka kosztuje 2,50 więc nie duży wydatek
          a ostatnio widziałem w lidlu taki minikeg grafen-waldner , wprawdzie sik ale beczkowy i beczuszka sie przyda

Comment

• Makaron
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 2107

Tylko te wszystkie marketowe puszki mają to do siebie ,że mają kraniki. Kranik jako jeszcze jedna dziura w puszce jest jakby to powiedzieć raczej niewskazana. Pozatym jak zdezynfekować to wszystko by po kilku miesiącach być pewnym dobrego piwa w środku? Jak dla mnie cena 27zł za beczułke i uszczelke za 2,50zł (która według mnie może być użytkowana więcej niż jeden raz...) to akurat niewygórowana cena jak za pewność ,że zawartość niewyleje się ,albo się nie zakazi jakimś paskudztwem podczas leżakowania.
            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• Kapselek
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2003.03
              • 24

Doswiadczenie z minikegem 5l

[QUOTE=bruner]przeznaczone jest jednorazowe jednak da się używać wielorazowo

a uszczelka kosztuje 2,50 więc nie duży wydatek

Bruner napisz cos więcej o wielokrotnym wykorzystywaniu jednorazowego minikega 5l do napelnianie piwem domowym zielonym.
              Stoję przed dylematwm: ok 30 zł za minikega z piwem ( gronie) i podjęcie ryzyka napelniania go piwem zielonym , czy 27zł + pompka za 130 zl .( uważam ze BA rżnie nas równo)
              Uszelka która no "oko" powinna kosztować ponizej 1 zł, w BA kosztuje 2,60 + transport, ale to jest akurat drobiazg.
              Innych forumowiczów proszę o opinnie w tym temacie czy warto podejmowac ryzyko.Uwazam ze juz przy powtórnym napelnianiu minikega z BA ryzyko zakazenia jest takie samo jak napenianie puszki po Tyskim
              Pozdrawiam

Comment

• bruner
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.07
                • 5

Ja jeszcze nie rozlewałem do minikega więc nic sensownego nie moge powiedziec. Rozlewam za pare dni ale tak na chłopski rozum to wydaje mi się że to żadna różnica czy minikeg z browamatora czy z tyskiego oprócz satyswfakcji z 5 l pysznego piwka. A pompke można kupić za 10 zł, są takie plastikowe do tego przeznaczone czasem na allegro.

Comment

• Makaron
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 2107

[QUOTE=Kapselek]
                  Uwazam ze juz przy powtórnym napelnianiu minikega z BA ryzyko zakazenia jest takie samo jak napenianie puszki po Tyskim
                  Pozdrawiam
                  No ,ale czy widziałeś te puszki z BA na żywo? i czy przyglądałeś się puszkom od np. Tyskiego? Puszki z BA są gładkie od środka. Te z Tyskiego i inne mają zaworki na dole by można było opróżnić taką puszkę bez dodatkowego sprzętu. A to według mnie jest najbardziej prawdopodobnym miejscem przecieków z puszki (jak wzrośnie ciśnienie w środku podczas nagazowywania piwa), albo zakażenia piwa.
                  "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

Comment

• Shlangbaum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2005.03
                    • 5828

A pompke można kupić za 10 zł, są takie plastikowe do tego przeznaczone czasem na allegro.
                    Pompki są:

ale bynajmniej nie za 10 zł.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• dkrasnodebski
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.05
                      • 2316

A zobacz to
                      Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

www.radoslawstolar.pl

Comment

• Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dkrasnodebski
                        A zobacz to
                        Ciekawe za ile to wylicytuje. Odpowiem za 5 dni

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• dkrasnodebski
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.05
                          • 2316

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                          Ciekawe za ile to wylicytuje. Odpowiem za 5 dni
                          Też jestem ciekawy więc będę śledził sprawę na bieżąco.
                          Ja kupiłem trzy dni temu za 12pln. Pamiętam, że wtedy i ta pompka była dostępna ale chyba nie bardzo były tam jakieś oferty kupna.
                          Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

www.radoslawstolar.pl

Comment

• arzy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.06
                            • 2814

Beczki 5 litrowe oczywiście pełne, są do dostania w Lidlu po 19,99 zł
                            "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            Bractwo Piwne
                            Skład Piwa
                            Piszę poprawnie po polsku!

Comment

• Makaron
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 2107

W zeszłym tygodniu dwia minikegi stzrasnęły. Rozsadziło je. Zadałem troche więcej cukru do nagazowania, ale mniej niż zalecane maksimum przez BA. Niestety mocne upały i większa ilość cukru do refermentacji zrobiło swoje

Comment

• Wielki_B
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.02
                                • 1968

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
                                W zeszłym tygodniu dwia minikegi stzrasnęły. Rozsadziło je. Zadałem troche więcej cukru do nagazowania, ale mniej niż zalecane maksimum przez BA.
                                Nie napisałeś czy były to kegi z BA, czy z odzysku (w domyśle chodzi o BA). To b. ważna informacja. Tym bardziej dziwna, że te z BA mają utrzymywać ciśnienie max. do 3 atmosfer (o ile mnie pamięć nie myli). Do tego trzeba dodać, że ta wartość jest pewnie obniżona o odpowiedni margines bezpieczeństwa.
                                Ile dałeś tego cukru i jak długo te kegi stały nim pękły?

Poza tym, te które jeszcze nie pękły (o ile napełniłeś więcej niż dwa) warto byłoby chyba czym prędzej opróżnić...
                                A tak na marginesie, to mam przeczucie, że proces wkłuwania do nich nalewaka (i związane z tym Twoje odczucia) może wyglądać tak, jakbyś miał przebijać beczkę z... prochem strzelniczym...

Comment

Przetwarzanie...
                                X