Rozlew do minikeg 5l

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    A skąd go weźmiesz? Dostępne w handlu ją naboje z podtlenkiem azotu do spieniania piany, ale wyraźnie stoi napisane, że nie służą do napojów.

    Comment

    • cielak
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.03
      • 2890

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
      A skąd go weźmiesz? Dostępne w handlu ją naboje z podtlenkiem azotu do spieniania piany, ale wyraźnie stoi napisane, że nie służą do napojów.
      U niektórych wulkanizatorów koła w samochodzie napełnisz azotem.
      Może kegi też?
      zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

        Pytanie czy w oryginale (Guinness) używa się czystego azotu czy podtlenku?

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          Chodzi o to, aby gaz nie rozpuszczał sie w wodzie (jak CO2) i nie wchodził reakcje ze składnikami piwa (jak O2).
          Spróbujcie wstrzyknąć powietrze (ponad 70% azotu) strzykawką z cienką igłą to szklanki piwa. Efekt będzie podobny jak przy nalewaniu Guinnessa.

          Comment

          • Wielki_B
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.02
            • 1968

            Za Lewisem i Youngiem:
            "Ostatnio pojawiły się na rynku piwa puszkowe, które przy napełnianiu szklanek tworzą b. stabilna piane. Piwa te rozlewa się z udziałem azotu i CO2. Bardzo niewielką ilość ciekłego azotu wstrzykuje się do puszki bezpośrednio przed nałożeniem wieczka. To, ze proces ten można w ogóle przeprowadzić, nie mówiąc juz o sterowaniu nim z niezwykłą precyzją, świadczy o efektywności nowoczesnych instalacji rozlewniczych. Do puszki wprowadza się plastikową wkładkę, którą pod ciśnieniem zalewa się podczas pasteryzacji. Po otwarciu puszki azot i piwo (? - czyżby błąd, może chodziło o CO2 a nie piwo - przypisek W_B) we wkładce wydostaja sie przez otworek, wydatnie zwiekszając tworzenie sie piany. Uzywa sie także innych urządzen wkładkowych, które zapewniaja powierzchnię wywołująca nukleacje i wyrzut gazu. Technologia gadżetów szybko sie rozwija. Niektóre firmy stosuja urządzenia, w których otworek zakryty jest mambramą wrażliwą na ciepło/ciśnienie. Membrama peka w pasteryzatorze i ulega dekompresji po otwarciu puszki. (...) Jednak występuje znaczący wpływ na bukiet zapachowo-smakowy, ponieważ samo piwo ma małe nasycenie CO2. Daje to miękki i łagodny smak, nie zawsze odpowiedni dla wszystkich piw. Niezbednym elementem wielu gatunków piw jest ostry efekt nasycenia CO2."

            Comment

            • kony
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.08
              • 1701

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
              A skąd go weźmiesz? Dostępne w handlu ją naboje z podtlenkiem azotu do spieniania piany, ale wyraźnie stoi napisane, że nie służą do napojów.
              To Was powinno zainteresować. W związku z zakupem schładzarki kompletuję sprzęt do wyszynku i natknąłem się w okolicy na taką ofertę:


              Miałem zamiar u nich wymienić techniczny CO2 z mojej butli na spożywczy ale teraz zastanawiam się czy nie lepiej wziąć tą mieszankę.

              Comment

              • Maidenowiec
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.07
                • 2287

                http://gaz24.pl/www/index.php?art=5&cat=14&pro=218 a nie lepiej to?
                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                Thou shallt not spilleth thy beer!

                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                Comment

                • kony
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.08
                  • 1701

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                  Widocznie nie lepiej skoro z jakichś względów mieszankę azotu i CO2 nazwano "mieszanką piwną".

                  Comment

                  • Maidenowiec
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.07
                    • 2287

                    Nie mam zielonego pojęcia i nie ukrywam, że się na tym nie znam. Chodziło mi o oświecenie mojej niewiedzy Różne rzeczy potrafią się różnie nazywać, więc niekoniecznie musi to być wyznacznik.
                    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                    Thou shallt not spilleth thy beer!

                    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                    Comment

                    • Marek-C
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.12
                      • 848

                      Azot jest tańszy od CO2 i dodatkowo poprawia 'pienistość' stąd toto jest 'mieszanką piwną'.
                      Wydaje mi się że 'szlachetniejszy' będzie sam CO2.

                      Marek
                      Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                      Comment

                      • kony
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.08
                        • 1701

                        Z tego co pamiętam to azot się łatwiej rozpuszcza w piwie i dlatego nagazowanie azotem jest szybsze i wygodniejsze. Żeby nagazować piwo CO2 (bez wcześniejszej refermentacji) potrzeba conajmniej kilkunastu dni. Być może nagazowanie tą mieszanką będzie wygodniejsze.

                        Comment

                        • darko
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.06
                          • 2078

                          Azot bardzo źle rozpuszcza się w piwie i włąśnie dlatego daje taką widowiskową pianę. Zasadniczo piwa nie da się nagazować samym azotem.

                          Comment

                          • Wesoly
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2003.10
                            • 371

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony
                            Żeby nagazować piwo CO2 (bez wcześniejszej refermentacji) potrzeba conajmniej kilkunastu dni

                            Co2 piwo da sie nagazować w 2-3 dni, tylko nagazowanie nie bedzie trwałe.
                            Związanie CO2 z piwem jest zależne od temperatury.
                            Nagazowanie azotem daje jedynie "śmietankową" pianę i gładkie, jedwabiste odczycie.
                            Pozdrawiam, Wesoły

                            Comment

                            • Marek-C
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.12
                              • 848

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wesoly
                              Co2 piwo da sie nagazować w 2-3 dni, tylko nagazowanie nie bedzie trwałe.
                              Związanie CO2 z piwem jest zależne od temperatury.
                              Nagazowanie azotem daje jedynie "śmietankową" pianę i gładkie, jedwabiste odczycie.
                              Czegoś nie kumam! odczyt jedwabisty ... może za miast cz miało być b? Ale to i tak bez sensu.
                              Zdaje się Kania siedział za oficerską kawę po obiedzie w CKDezerterach?

                              Last edited by Marek-C; 2006-09-15, 08:52.
                              Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                              Comment

                              • luigi
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2006.03
                                • 9

                                Mam pytanie do regularnie używających tego ustrojstwa. Spotkałem się z opinią, że do tych puszek należy rozlewać piwo, które zostanie szybko wypite. Jak to wygląda u Was w praktyce? Ile zazwyczaj leżakujecie piwko w tych beczułkach (takie standardowe 12-14stki)? Czy nie zauważyliście negatywnego wpływu dłuższego leżakowania?
                                Czy do odkażania można używać pirosiarczynu lub chemiOXI, czy może są one zbyt agresywne?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X