Rozlew do minikeg 5l

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

Myślę, że taki keg można długo opróżniać, choć - jeżeli chodzi o minikeg - nie zdarzyło mi się dłużej go opróżniać niż w kilka godzin
    Warunkiem dobrej jakości piwa jest chyba jednak przetrzymywanie takiego kega w warunkach chłodniczych. Wtedy nie widzę powodów, dla których miałoby się ono popsuć.

Równie dobrze moje piwa mogły sobie stać ze dwa tygodnie dłużej na f. cichej, w kontakcie z powietrzem, zamiast napełniać nimi kegi i podawać CO2.
    Takie wydłużone f. ciche zdarzają mi się bardzo często - to z braku czasu, lenistwa itp. Nie zauważyłem, aby z tego powodu piwa były gorsze, a wręcz przeciwnie. Zatem do trwałości piw gazowanych podchodzę analogicznie.

A jeśli chodzi o pozostałe pytania, to nie chciałbym podawać informacji, co do których nie mam całkowitej pewności. Może odezwie się Krzysiu...

Comment

• Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

No i skończyłem opróżniać swojego pierwszego mini kega. Wykorzystałem wtórnie beczkę ze słowackiego Bernarda jak już pisałem wcześniej. Mam po tym doswiadczeniu kilka uwag:

1. Zwykła pompka zapowietrza się często i zańczym zacznie się lać piwo marnotrawi ona naturalny gaz z piwa.
      2. Wtórnie koncernową beczkę można używać jeden raz. Po moim piwie zrobiłem jej wiwisekcję (przy myciu mi uszczelka wpadła do środka ) i okazało się, że na ściankach wyszły niesympatyczne plamy jakby od kwasu.
      3. Na dnie beczki, gdzie zgromadziło się troszkę osadu z piwa blacha była zardzewiała juz 24 godziny po opróżnieniu beczki, co świadczy o jej jakości.
      4. Psuje się od takiego kega smak piwa. Smakuje jak z puszki. To samo piwo z butelek było pozbawione charakterystycznego puszkowego posmaku.
      5. Poza tym, imprezka przy mini kegu jest bardzo wygodna.

ergo: mini kegi tak, koncernowe wtórniaki nie.
      Last edited by Shlangbaum; 2005-12-13, 10:31.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Titus_Fox
        Porucznik Browarny Tester
        • 2005.10
        • 400

ja podobnież w piątek dokonałem imprezowej premiery nowego piwka właśnie z beczułki 5l z BA. Kupioną do tego miałem pompkę BeerKing na CO2, lecz gaz okazał się niepotrzebny, bo piwo samo pchało się na zewnątrz. Minus był tylko taki, że pompka cholernie spieniała piwo :/ Niemniej jednak bardzo wygodna sprawa wziąć ze sobą na wyjazd taką beczułkę zamiast dwóch siat butelek

Comment

• Cyrkonia
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.10
          • 1936

to chyba coś dla domowych piwowarów dopiero zauwazyłam tą aukcję http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80713270
          www.stat-gra.pl

Comment

• Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cyrkonia
            to chyba coś dla domowych piwowarów dopiero zauwazyłam tą aukcję http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80713270
            W opisie bardzo mi się spodobał zegar. Pewnie do programowania kiedy ma zacząć lać

Comment

• naczelnik
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 1884

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
              W opisie bardzo mi się spodobał zegar.
              Tez zwrocilem na to uwage. To pewnie beczka dla tych co napijaja piwo na czas
              Popieram domowe browary!

Polakom gratulujemy naczelnika

Zamykam browar.
              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

Comment

• piotrrat
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2002.11
                • 730

Wydaje mi sie że nie chodzi tutaj o zegar jako "czasomierz" tylko zegar jako "manometr"

Comment

• Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotrrat
                  Wydaje mi sie że nie chodzi tutaj o zegar jako "czasomierz" tylko zegar jako "manometr"
                  Sądzę, że obydwaj z Naczelnikiem to wiemy. Stąd mordy w wypowiedziach

Comment

• piotrrat
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2002.11
                    • 730

Racja-Wasze zdrowie

Comment

• Titus_Fox
                      • 2005.10
                      • 400

hmmmz, 20 zł - ktoś to kupi ?

Comment

• Jonah
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2006.04
                        • 8

Wykorzystanie starych beczek 5 l

Ahoj, posiadam 2 stare beczki z piwa przemysłowego każda 5 l. Są zaopatrzone w jakąś gumkę przy otworku. Można to ustrojstwo wykorzystać jakoś do trzymania piwa wymieniając tą gume?. Pozdrowienia

Comment

• anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10768

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jonah
                          Ahoj, posiadam 2 stare beczki z piwa przemysłowego każda 5 l. Są zaopatrzone w jakąś gumkę przy otworku. Można to ustrojstwo wykorzystać jakoś do trzymania piwa wymieniając tą gume?. Pozdrowienia
                          spokojnie możesz wykorzystać ,nowe gumki są w BA
                          Mniej książków więcej piwa

Comment

• Shlangbaum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2005.03
                            • 5828

Nie dubluj tematów z łaski swojej.

Piwa nie uwarzysz w garści - jaki sprzęt jest do tego konieczny? Ciekawe rozwiązania i nowości techniczne.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Alchemych
                              • 2003.12
                              • 349

Kegi 5 l to bajka. Używam już jakiś czas i naprawdę jestem bardzo zadowolony. Mam tylko jeden problem. Otóż do rozlewu używam pompki na naboje CO2. Zakupiłem naboje do syfonu - wersję nabojów dostępną jeszcze za rozsądne pieniądze w Czechach. Dorobiłem sztuczne dno do zasobnika (kieszeni) na naboje i heja...! Pierwsza beczka poszła bez bólu, druga też a trzeciej już nie udało mi się "rozlać" do końca. Wygląda to tak jakby gaz z naboju nie dochodził do wnętrza beczki. Czy ktoś przerabiał już taki przypadek?

Comment

• Titus_Fox
                                • 2005.10
                                • 400

Alchemych :

jeżeli masz na myśli pompkę BeerKing, to też jestem jej posiadaczem. Pamiętam, że niekiedy potrzebne były 2 małe zielone naboje do opróżnienia beczki, a czasem na jednym mi się udawało rozlać. Wszystko zależy od tego, jak mocno nagazujesz piwko w ramach refermentacji. Wziąłem się jednak na sposób i kupiłem do niej duże, solidne naboje z CO2, których używa się do pistoletów i wiatrówek. Kupiłem kilka takich na próbę w salonie myśliwskim, a teraz po doskonałych wynikach testów zamierzam kupić większą partię na Allegro. Przy zakupie już nawet 10szt wychodzi to 1.5 zł za nabój, co jest niesamowitą taniochą gdy weźmiesz pod uwagę fakt, że są one po zbóju mocne (na jednym naboju bezproblemowo rozlejesz całego kega piwa nawet kompletnie bez własnego gazu). Polecam

Comment

Przetwarzanie...
                                X