A skąd go weźmiesz? Dostępne w handlu ją naboje z podtlenkiem azotu do spieniania piany, ale wyraźnie stoi napisane, że nie służą do napojów.
Rozlew do minikeg 5l
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesA skąd go weźmiesz? Dostępne w handlu ją naboje z podtlenkiem azotu do spieniania piany, ale wyraźnie stoi napisane, że nie służą do napojów.
Może kegi też?zupka chmielowa dobra i zdrowa!!
Comment
-
-
Chodzi o to, aby gaz nie rozpuszczał sie w wodzie (jak CO2) i nie wchodził reakcje ze składnikami piwa (jak O2).
Spróbujcie wstrzyknąć powietrze (ponad 70% azotu) strzykawką z cienką igłą to szklanki piwa. Efekt będzie podobny jak przy nalewaniu Guinnessa.
Comment
-
-
Za Lewisem i Youngiem:
"Ostatnio pojawiły się na rynku piwa puszkowe, które przy napełnianiu szklanek tworzą b. stabilna piane. Piwa te rozlewa się z udziałem azotu i CO2. Bardzo niewielką ilość ciekłego azotu wstrzykuje się do puszki bezpośrednio przed nałożeniem wieczka. To, ze proces ten można w ogóle przeprowadzić, nie mówiąc juz o sterowaniu nim z niezwykłą precyzją, świadczy o efektywności nowoczesnych instalacji rozlewniczych. Do puszki wprowadza się plastikową wkładkę, którą pod ciśnieniem zalewa się podczas pasteryzacji. Po otwarciu puszki azot i piwo (? - czyżby błąd, może chodziło o CO2 a nie piwo - przypisek W_B) we wkładce wydostaja sie przez otworek, wydatnie zwiekszając tworzenie sie piany. Uzywa sie także innych urządzen wkładkowych, które zapewniaja powierzchnię wywołująca nukleacje i wyrzut gazu. Technologia gadżetów szybko sie rozwija. Niektóre firmy stosuja urządzenia, w których otworek zakryty jest mambramą wrażliwą na ciepło/ciśnienie. Membrama peka w pasteryzatorze i ulega dekompresji po otwarciu puszki. (...) Jednak występuje znaczący wpływ na bukiet zapachowo-smakowy, ponieważ samo piwo ma małe nasycenie CO2. Daje to miękki i łagodny smak, nie zawsze odpowiedni dla wszystkich piw. Niezbednym elementem wielu gatunków piw jest ostry efekt nasycenia CO2."
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesA skąd go weźmiesz? Dostępne w handlu ją naboje z podtlenkiem azotu do spieniania piany, ale wyraźnie stoi napisane, że nie służą do napojów.
Miałem zamiar u nich wymienić techniczny CO2 z mojej butli na spożywczy ale teraz zastanawiam się czy nie lepiej wziąć tą mieszankę.
Comment
-
-
http://gaz24.pl/www/index.php?art=5&cat=14&pro=218 a nie lepiej to?Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiechttp://gaz24.pl/www/index.php?art=5&cat=14&pro=218 a nie lepiej to?
Comment
-
-
Nie mam zielonego pojęcia i nie ukrywam, że się na tym nie znam. Chodziło mi o oświecenie mojej niewiedzy Różne rzeczy potrafią się różnie nazywać, więc niekoniecznie musi to być wyznacznik.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Azot jest tańszy od CO2 i dodatkowo poprawia 'pienistość' stąd toto jest 'mieszanką piwną'.
Wydaje mi się że 'szlachetniejszy' będzie sam CO2.
MarekUważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Z tego co pamiętam to azot się łatwiej rozpuszcza w piwie i dlatego nagazowanie azotem jest szybsze i wygodniejsze. Żeby nagazować piwo CO2 (bez wcześniejszej refermentacji) potrzeba conajmniej kilkunastu dni. Być może nagazowanie tą mieszanką będzie wygodniejsze.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika konyŻeby nagazować piwo CO2 (bez wcześniejszej refermentacji) potrzeba conajmniej kilkunastu dni
Co2 piwo da sie nagazować w 2-3 dni, tylko nagazowanie nie bedzie trwałe.
Związanie CO2 z piwem jest zależne od temperatury.
Nagazowanie azotem daje jedynie "śmietankową" pianę i gładkie, jedwabiste odczycie.Pozdrawiam, Wesoły
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WesolyCo2 piwo da sie nagazować w 2-3 dni, tylko nagazowanie nie bedzie trwałe.
Związanie CO2 z piwem jest zależne od temperatury.
Nagazowanie azotem daje jedynie "śmietankową" pianę i gładkie, jedwabiste odczycie.
Zdaje się Kania siedział za oficerską kawę po obiedzie w CKDezerterach?
Last edited by Marek-C; 2006-09-15, 08:52.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Mam pytanie do regularnie używających tego ustrojstwa. Spotkałem się z opinią, że do tych puszek należy rozlewać piwo, które zostanie szybko wypite. Jak to wygląda u Was w praktyce? Ile zazwyczaj leżakujecie piwko w tych beczułkach (takie standardowe 12-14stki)? Czy nie zauważyliście negatywnego wpływu dłuższego leżakowania?
Czy do odkażania można używać pirosiarczynu lub chemiOXI, czy może są one zbyt agresywne?
Comment
-
Comment