muciek napisał(a)
1. to nie będą garnki tylko prawdziwe kadzie i ktoły, tylko że małe;
2. filtracja w 1. ocji odbywa się w kotle zaciernym, gdzie przy dnie znajduje się płyta z małymi otworkami.
ale Twoja uwaga jest również słuszna tzn. filtracja chmielonej warki (w 1. opcji czeka mnie trochę gimnastyki)
Dzięki za uwagi!!
1. to nie będą garnki tylko prawdziwe kadzie i ktoły, tylko że małe;
2. filtracja w 1. ocji odbywa się w kotle zaciernym, gdzie przy dnie znajduje się płyta z małymi otworkami.
ale Twoja uwaga jest również słuszna tzn. filtracja chmielonej warki (w 1. opcji czeka mnie trochę gimnastyki)
Dzięki za uwagi!!
2. Użyłeś więc tzw. "false bottom". Dla mnie zbyt pracochłonne zajęcie (te setki dziurek ) skorzystałem z rozwiązania "manifold" w wersji z miedzianą, nacinaną rurką. Jest też wersja z nierdzewną rurką podobną do kołnierza otulającego rurki podłączeniowe do kranów. Ja zdecydowałem się na miedź.
3. Moje urządzenie składać się będzie z trzech kegów. Przepływ grawitacyjny. Tzw. "three vessel system". Filtry są w dwóch dolnych: w kadzi zaciernej i kotle warzelnym. Pompy magnetyczne są za drogie, więc zdecydowałem się na prostszą konstrukcję.
Zdjęć na razie nie ma, ale pozwolę sobie je tu zamieścić, jak będzie co fotografować
pozdrówka dla DomowychPiwowarów
r.
Comment