Lekko Zmechanizowany Kociołek Zacierny

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kbujak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.01
    • 23

Wlasnie odnioslem zwyciestwo na zlomowcu. Udalo mi sie wyszukac silnik od wycieraczek ktory mam nadzieje nada sie na naped do mieszadla. Brudny bardzo ale w domu wypoleruje. Oska silniczka obraca sie dosc powoli liecze wiec ze zrobi sie sprzezenie bezposrednie z mieszadlem.

Titus. A jaki prymitywny termostat juz masz? Mozesz podac przepis, link. No i jakbys doszukal sie w istniejacych linkach czegos ciekawego to poprosze o info (mam taki zawal w pracy ze nie starcza czasu na grzebanie w postach).

Salud,
    Kriz Izzy

Comment

• mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kbujak
      Wlasnie odnioslem zwyciestwo na zlomowcu. Udalo mi sie wyszukac silnik od wycieraczek ktory mam nadzieje nada sie na naped do mieszadla. Brudny bardzo ale w domu wypoleruje. Oska silniczka obraca sie dosc powoli liecze wiec ze zrobi sie sprzezenie bezposrednie z mieszadlem.
      Działa doskonale, pobiera to jednak trochę prądu nominalnie 3A trzeba liczyć , przy rozruchu
      jednak dużo więcej. Zasilanie obniżyłem z 12V do 8V i spokojnie sobie kręci
      Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2006-01-12, 13:33.

Comment

• kbujak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.01
        • 23

Jezuu,
        Serce mi zadrzalo. Dokladnie taki sam. Czeka w samochodzie na powrot do domu
        Pytanka:
        1)Jak sprzęgłęś oś silniczka z mieszadłem?
        2) Jak skonstruowałeś łopaty mieszadłą? Widziałem że np braupartner w swoim mieszadle ma do koncow łopat przyczepiony łańcuch Który sobie po dnie jeździ. Zastanawiam się czy to jest niezbędne do uniknięcia przypalenia?
        3) Masz moze rozpis nóżek tego silnika, bo zdaje sie tam sa 4 koncówki.

Comment

• mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

Do osi mieszadła została wbita na gorąco stoczona nakrętka od rowerowej szczęki hamulcowej długości 11 mm , nadwyżka średnicy do wbicia to 0,2 mm.

Comment

• mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

Śmigło wisi kilka milimetrów nad dnem gara (bez łańcuchów), musi sięgać prawie do ścian bocznych naczynia..

Comment

• kbujak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.01
              • 23

Zwyciestwo.

Bracia piwowarzy
              Wlasnie odnioslem zwyciestwo popelniajac warke z wlasnorecznie skonstruowana automatyką -
              Jest mieszadlo z silniczka od wycieraczek
              Jest termometr DS18B20 + serial interface
              Jest Triak sterujacy grzalka
              Jest program ktory popelnilem w .NET (wersja bardzo alfa)

Sporo wieczorow straconych, zatrudniony Dallas Semiconductors(termometr), chlopaki łojący wino nazlomowcu(silniczek), szwagier w stoczni (rusztowanie, mieszadlo i rurka dla termometra wszystko z nierdzewki), kolega-guru od .NETa z hamerki, zonka (umiarkowana wyrozumialosc dla nieporzadku)

Uff.
              Ale za to teraz jest pieknie siedziec i patrzec jak piwko sie samo zaciera
              Wykresik rysuje sobie przebieg temperatury, diodka pokazuje wlaczenie grzalki a silniczek pomrukuje beltając pachnący zacier
              Padam juz na rzesy. Wkrotce pochwale sie fotkami.

Pozdro,
              Krizizzy

Comment

• mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

Wkrotce pochwale sie fotkami.
                Czekam niecierpliwie na fotorelacje, żywo zainteresowany piwowar-majsterkowicz.

Comment

• kbujak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2006.01
                  • 23

Warka na pająku

Pierwsza porcyjka fotek:
                  Fot1 : Mieszadelko z silniczka od wycieraczek na solidnym rusztowaniu z nierdzewki.
                  Fot2: Caly zestaw, garnek z grzaleczka, interface 1-wire, laptok
                  Fot3: Interfejsik 1-wire, radiatorek na triaku okazal sie za maly i musialem troche na niego dmuchac. W tej chwili dostanie mu sie pozadny kawal radiatora od starego procka C6 (ktos pamieta takie cudo
                  Fot4. Srutka. (Zmielona srutownikiem podlaczonym do wiertary)
                  Fot5 Smiglo w ruchu, termometr w stalowym próbniku
                  Attached Files

Comment

• kbujak
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2006.01
                    • 23

Wirujący śrót

I kolejna porcja:
                    Fot.6: I oto radiatorzysko
                    Fot7: I calosc gotowa na przyjecie slodu
                    Fot8. Okienko zacierania. Tak jak powiedzialem programik jeszcze w wersji alfa. Nie mam jakiejs ladnej koncepcji jakie elementy umiescic i jak w tym okienku. Moze jakas pomoc?
                    Fot9. Programik wola o slód.
                    Fot9.Chlup Chlup i juz ladnie pachnie.
                    Attached Files

Comment

• Shlangbaum
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2005.03
                      • 5828

Jak na to patrzę to gratuluje pomysłowości i włożonego wkładu
                      Mam tylko jedną radę:

Uważaj żeby Cię chłopie nie pokopało przy warzeniu Kablisk tam więcej niż włosów na głowie Zbigniewa Wodeckiego

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• kbujak
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2006.01
                        • 23

Pachnie cudnie.

I koncowka:
                        Foto11: Mniam
                        Foto12. No i gotowe Przebieg calego procesu zwizualizowany Te gwaltowne skoki temperatury to zwarcie na termometrze Musialem zaizolowac i pozniej juz spokoj.

Wnioski i nauczki z pierwszego podejscia:
                        1) Gradient temperatury miedzy okolicami dena garnka i 2/3 wysokosci byl ok 5C. Chyba troche duzo Mam w planie przetestowac z szybszymi obrotami mieszadla - czyli musze znalezc lepszy zasilacz. Moze jakis stary impulsowy od PCta sie zda. Jesli to nie pomoze bede myslal o zrobieniu czegos ala turbina Rura ze stali srednicy polowy sr garnka w niej smiglo pompujace zacier do gory zeby sie przelewal przez naciecia w gornej czesci rury. Ale to później.

2)Zamontuje dwa termometry DS1820 w rurce próbnika. bede mial odczyt z dna i z 2/3 wysokosci garnka.

3) Grzałka okazuje się mieć duuużo większą bezwładność niż przwidywałem... Chyba trzeba będzie jednak zasiąść porządnie do algorytmu i korygować odpowiednio grzanie przed dotarciem do przerw, W obecnej chwili mam wyklepany zwykly termostat plus blok kontrolujacy czasy przerw... Ktoś na forum sie odgrażał że ma zamiar bawić się w napisanie algorytmu liczącego nachylenie, bezwładność...blah blah Może ktoś ma jakiś kod który możnaby wykorzystać Głupio by było koło od nowa wymyślać

4)Koniecznie musze zainstalować kurek spustowy z zaworem o duuuzej srednicy zeby wygodnie spuszczac zacier. Ma ktos jakis pomysl cczego uzyc do takiej przerobki?

5)Musze konkretnie usiasc do pisania interfejsu w programiku.
                        W planie mam zakladke z przepisami zaiwerajaca wszystkie dane lacznie z przerwami. Bedzie mozna dodawac przepisy i je modyfikowac.
                        Zakladka zacieranie ma pozwalac wybrac z listy przepis i wg niego przeprowacic proces z odpowiednimi przerwami. Ma pokazywac wykres temperaturowy, kilka wskaznikow temp, szybkosc ogrzewania, ilosc zuzytego pradu,czas do konca przerwy, przewidywany czas do konca warzenia... Jakies pomysly czo jeszcze mogloby pokazywac?
                        Zakladka do chmielenia. Tutaj myslalem porobic po prostu obsluge czasomierzy przypominajacych o momentach dosypywania roznych chmielow.

Ma ktos jeszcze jakies pomysly?

Oczywiscie planuje calego pajaka prototypowego przeniesc na dedykowana plytke drukowana i zamknac calosc w malej obudwie z gniazdkiem dla grzalki, gniazdem telefonicznym dla termometru i gniazdkiem zasilajacym silnik mieszadla

Hyyy,
                        A juz mi sie wydawalo ze jestem przy koncu, a tu tyle roboty jeszcze w planie
                        BTW. Jesli ktos chcialby zobaczyc wszystkie foty i w maksymalnej rozdzielczosci to:

Pzdr,
                        Kriz

Comment

• Shlangbaum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2005.03
                          • 5828

Jesli ktos chcialby zobaczyc wszystkie foty i w maksymalnej rozdzielczosci to:
                          Szczególnie to zdjęcie z Twojej stronki mi się podoba
                          Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2006-03-02, 00:26.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• kbujak
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2006.01
                            • 23

Piwko, żagiel i żonka to fajna rzecz

Pzdr,
                            Kriz

Comment

• kbujak
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2006.01
                              • 23

Zagubione fotki.

Chyba mi sie fotki 11 i 12 nie zalaczyly.
                              No to jeszcze raz

Pzdr,
                              KRiz Izzy
                              Attached Files

Comment

• mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

No Panie "francja- elegancja" .
                                Tylko 230 V pełza wokół niczym wąż głodny śmiertelnego ukąszenia

Spodziewaj się kontroli w browarze, wpadną BHP z P.POŻ i zamkną Ci interes , zadbaj proszę o swoje bezpieczeństwo, coś się wyleje, coś wytrzesz a coś innego Cię kopnie.
                                Nie mówię już o możliwości awarii podczas warzenia bo to akurat jest tu mniej ważne.
                                Jak odrobnkę dopracujesz obudowy będziesz miał browar ekstra luksusowy

Comment

Przetwarzanie...
                                X