Lekko Zmechanizowany Kociołek Zacierny

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kbujak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.01
    • 23

Prąd

Jak to miło gdy wszyscy się martwią o moje zdrowie
    Juz uspokajam, podejście pajęczynowe wynikało z mojej ogromnej niecierpliwości.
    Po prostu musiałem szybko uwarzyć i koniec.

W obecnej chwili automatyka jest rozebrana na czesci, plytka drukowana do elektroniki sie robi. Obudowę i gniazda, wtyczki itd itp mam zamiar zakupic w weekend.

Pzdr,
    Kriz Izzy

Comment

• Infam
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.05
      • 715

Termometr - to jak pisałeś - DS1820? Możesz zdradzić w jaki sposób podłączyłeś go do RS232 w laptopie? Ja próbowałem poprzez układzik i program Lampomittari ale RS w laptopie nie jest stworzony do takich wynalazków i nie działa to prawidłowo.
      "Dużo to nie znaczy Dobrze
      Dobrze znaczy dużo"

Comment

• kbujak
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.01
        • 23

DS10B20

Podlaczylem przez normalny ukladzik z diodami zenera i shotky. np: http://www.republika.pl/grzesiek21/termo.htm

Niestety moj laptop nie posiada wbudowanego portu szeregowego, wiec uzylem adaptera PCMCIA<->RS-232

Nigdy nie probowałem używać lampamittari. Od razu siadlem do pisania mojego programiku. Troche miałem na początku problemów zanim doczytałem na forum, że biblioteki .NET nie potrafią obsługiwać własnoręcznie wykonanego adaptera z diodek.
        Problem o ktory mowisz moze wynikac z niewystarczajacego zasilania dla termometru z twojego portu szeregowego. Moze jak dodasz osobne zasilanie i nie bedziesz go uzywal w trybie Parasite power to ci ruszy? Zailanie mozesz wyssac z USB np.

Comment

• Infam
          • 2005.05
          • 715

Dzięki za info. O zaniżonym napięciu RS w laptopach dowiedziałem się gdy już popełniłem układ z DS.
          Spróbuję podpiąć 5V z USB na VDD. Nie wiem tylko czy 0V podłączyć do GND. Może jest to załatwione przez istniejące połączenie RxD z GND?
          Dobrze znaczy dużo"

Comment

• wojtomasz
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2006.01
            • 135

Witam,
            Drobna uwaga / podpowiedź w związku z występowaniem gradientu temperatury w garnku. Jest to autentyczny problem. Mam sprzęt w budowie i póki co stosuję metodę podgrzewania warki przez dodawanie gorącej wody stosownie do obliczeń podanych przez John'a Palmera: http://www.howtobrew.com/section3/chapter16-3.html. Wyniki się sprawdzają. Oczywiście zbiornik trzeba izolować termicznie w trakcie "postoju".

Pozdrawiam / Wojtek

Comment

• Infam
              • 2005.05
              • 715

Poradziłem sobie z tym RS w laptopie i transmisją 1-wire.
              Prosty sposób.
              Zainteresowanym udzielę wyjaśnień.
              Dobrze znaczy dużo"

Comment

• kbujak
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.01
                • 23

Udziel jestem ciekaw sposobu. Troche sie nameczylem zeby czytac temperature drivera .net. Nie chce dzialac na takim prostym ukladzie i musialem gleboko grzebac w 1-wire protokole zeby cos odczytac z termometrow.

Comment

• Infam
                  • 2005.05
                  • 715

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kbujak
                  Podlaczylem przez normalny ukladzik z diodami zenera i shotky. np: http://www.republika.pl/grzesiek21/termo.htm
                  Schemat mojego układu jest niemal identyczny (bez LED). Jest tam też program Lampomittari.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kbujak
                  Problem o ktory mowisz moze wynikac z niewystarczajacego zasilania dla termometru z twojego portu szeregowego. Moze jak dodasz osobne zasilanie i nie bedziesz go uzywal w trybie Parasite power to ci ruszy? Zailanie mozesz wyssac z USB np.
                  Zasilanie z USB ma nieodpowiednią polaryzację (a masa wspólna-trzeba byłoby dawać separator). Zrobiłem więc trochę testów z zasilaniem z obcego źródła. Ku mojemu zdziwieniu NIE ODPALIŁO (zrywanie komunikacji zwłaszcza przy wyższych temperaturach/I upływu).
                  W geście desperacji podpiąłem diodę i kondensator jak na schemacie - DZIAŁA
                  Attached Files
                  Dobrze znaczy dużo"

Comment

Przetwarzanie...
                  X