Witam!
Wpdał mi w ręce kociołek z płaszczem wodnym, pojemność po brzeg 200l.
Środek i blat wykonany jest z nierdzewki, płascz ze zwykłej blachy stalowej, natomiast pokrywa z ALU. Planuje przystospować to na kadź zacierno-warzelną. Ogrzewanie palnikiem z pieca CO. W dalszych planach sterowanie automatyczne, na razie będzie tylko ręczne.
W płaszczu umieszczę olej transformatorowy, lub inną ciecz, która nie zagotuje się przy temperaturze 100-110*C. Takie rozwiązanie umożliwi zastosowanie płaszcza otwartego co zwiększy bezpieczeństwo zestawu.
Na pokrywie oczywiście zamontowane zostanie mieszadło.
Opróżnianie kadzi przez zawór 1,5".
Uzupełnieniem kadzi zacierno-warzelnej będzie filtro-fermentor odpowiedniej pojemności. Wpadłem na pomysł połączenia w jedntym elemencie kadzi filtracyjnej i tanko-fermentora stożkowego. Oczywiście wkład filtracyjny będzie demontowany do fermentacji.
Konieczna będzie również pompa oraz chłodnica przeciwbieżna.
Nie mam jeszcez dopracowanego systemu zraszania młóta wodą o odpowiedniej temperaturze podczas filtracji.
Przy tej objętości warki będe warzył kolejną gdy bierząca trafi do flaszek i zwolni się filtro-fermentor.
A oto wspomniany kociołek:
(na dniach zabieram sie za renowację oraz prace ślusarskie)
Wpdał mi w ręce kociołek z płaszczem wodnym, pojemność po brzeg 200l.
Środek i blat wykonany jest z nierdzewki, płascz ze zwykłej blachy stalowej, natomiast pokrywa z ALU. Planuje przystospować to na kadź zacierno-warzelną. Ogrzewanie palnikiem z pieca CO. W dalszych planach sterowanie automatyczne, na razie będzie tylko ręczne.
W płaszczu umieszczę olej transformatorowy, lub inną ciecz, która nie zagotuje się przy temperaturze 100-110*C. Takie rozwiązanie umożliwi zastosowanie płaszcza otwartego co zwiększy bezpieczeństwo zestawu.
Na pokrywie oczywiście zamontowane zostanie mieszadło.
Opróżnianie kadzi przez zawór 1,5".
Uzupełnieniem kadzi zacierno-warzelnej będzie filtro-fermentor odpowiedniej pojemności. Wpadłem na pomysł połączenia w jedntym elemencie kadzi filtracyjnej i tanko-fermentora stożkowego. Oczywiście wkład filtracyjny będzie demontowany do fermentacji.
Konieczna będzie również pompa oraz chłodnica przeciwbieżna.
Nie mam jeszcez dopracowanego systemu zraszania młóta wodą o odpowiedniej temperaturze podczas filtracji.
Przy tej objętości warki będe warzył kolejną gdy bierząca trafi do flaszek i zwolni się filtro-fermentor.
A oto wspomniany kociołek:
(na dniach zabieram sie za renowację oraz prace ślusarskie)
Comment