Niestety u mnie cieknie mniej więcej tak:
Cieknący kurek z BA
Collapse
X
-
No ale czemu się dziwić jak ten kurek był gotowany ? Ja bym nawet na pomysł nie wpadł, żeby taki element gotować
Na Twoim miejscu kupiłbym nowy kurek, bo nawet jak się będzie uszczelniał, to po zmianie pozycji poprzez obrót znów będzie nieszczelny.
Comment
-
-
Małażonka napisał(a)
Ponieważ, jak już pisałam, wykorzystywany jest jedynie do filtracji
Comment
-
-
Acha, w BIGB-ie znajdują się cztery fermentory, trzy z kurkami, a jeden z dziurami w dnie . Skoro i tak mam trzy kurki, to co mi szkodzi ten jeden oznaczyć i stosować jedynie do filtracji - czysta oszczędność - nie muszę go dezynfekować, wystarczy tylko umyć i znów jest gotowy do pracy
Comment
-
-
rozbor napisał(a)
...Podejrzewam, że przyczyną powstania nieszczelności było wyparzenie, a dokładnie wygotowanie przez 5 min.
Może należy zamieścić ostrzeżenie:
NIE GOTOWAĆ!!! DEZYFENKOWAĆ CHEMICZNIE [/B]
Ja zalałem wrzątkiem i też cieknie.zupka chmielowa dobra i zdrowa!!
Comment
-
-
U mnie kurek zaczął przeciekać po 4 warkach. Nie wyparzałem go ani razu (dezynfekcja chemiczna), ale myślę, że wysoka temperatura wysładzania lub wlanie gorącego zacieru może zrobić swoje. BA po złożonej skardze przysłał mi nowy. ten do tej pory nie cieknie, ale staram się na niego uważać.
ten stary użyłemdwa razy i za każdym razem miałem lekkie skwaśnienie piwa. Myslę, że żle zaczęło się dzieć przy cichej fermentacji, degustacja piwa po burzliwej nie dawała podstaw do niepokoju. Przestrzegam więc przed używaniem nieszczelnych kurków. przeciek tworzy "mostek z atmosferą.
Comment
-
Comment