Płyta ceramiczna a garnek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JAckson
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2004.05
    • 6123

    Płyta ceramiczna a garnek

    Pytanie do osób używających ceramicznych płyt elektrycznych przy warzeniu piwa.
    Od kilku tygodni szukam emaliowanego garnka o poj. 25-30 litrów. Niestety, pomijając okres przedświąteczny i z tego względu mały wybór owych garów, garnki które udało mi się wyszukać w przeróżnych sklepach we Wrocławiu mają zawsze pogięte dno. Nie są to jakieś mini wgniecenia ale poważne nierówności (np. kilkucentymetrowej długości bruzdy w dnie). Obawiam się, że bez dobrego kontaktu dna garnka z płytą grzejną duża masa płynu poprostu się nie zagrzeje do odpowiedniej temperatury (poczyniłem próby z 29 litrowym garnkiem z nierównym dnem pożyczonym od Jerzego - woda nie zagotowała się po 1,5 godzinie grzania)
    Pytanie: czy można kupić gdzieś emaliowany garnek z równym dnem??

    Powoli oswajam się z myslą o zakupie garnka z kwasówki z grubym dnem. Niestety zbieranie funduszy zabierze możliwość warzenia przez następne tygodnie

    Ale sie rozpisałem...
    MM961
    4:-)
  • mapajak
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.12
    • 1187

    #2
    Nie boisz się, że pod takim cieżarem płyta ceramiczna pęknie?
    Jeśli chodzi o dno, musi być równe i grube, gary emaliowane odpadają.

    Comment

    • JAckson
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2004.05
      • 6123

      #3
      mapajak napisał(a)
      Nie boisz się, że pod takim cieżarem płyta ceramiczna pęknie?
      Jeśli chodzi o dno, musi być równe i grube, gary emaliowane odpadają.
      Mam nadzieję, że płyta nie pęknie. Nie znalazłem nigdzie danych na temat jej nośności. Około 27 litrów wody w calach testowych już stało i na szczeście nie pękła.

      Więc jednak kwasówka...
      MM961
      4:-)

      Comment

      • Borysko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.02
        • 1144

        #4
        Ja używam płyty ceramicznej i emaliowanego garnka 29 litrów kupionego w Makro. Mój garnek ma dosyć równe dno i nie mam większych problemów. Jedynie moc płyty mnie ogranicza. Do zagotowania brzeczki używam 2 pól, stawiając garnek tak, by zakrywał jak największą część ich powierzchni. Płyta jest wytrzymała, zniosła jakieś 27 litrów zacieru i 5 litrów wody w drugim garnku.
        A poza tym ja też zbieram na nierdzewkę, do tego przydałaby się płyta indukcyjna, bo wtedy znacząco maleje problem nieregularnego nagrzewania się zacieru.

        Comment

        • Rolek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.08
          • 1038

          #5
          JAckson napisał(a)
          Mam nadzieję, że płyta nie pęknie. Nie znalazłem nigdzie danych na temat jej nośności. Około 27 litrów wody w calach testowych już stało i na szczeście nie pękła. [...]
          Hardkorowcy z Was. Takie testy robić, nonono...
          Fragment z instrukcji obsługi kuchni Amica z ceramicznym blatem do zabudowy: "Nie należy stawiać na otwartych drzwiach piekarnika naczyń o masie przekraczającej 15 kg, a na płycie grzejnej - 25 kg".
          Czy to Amica, Whirlpool czy też inny Electrolux - nie ma tu żadnego znaczenia. Płyty ceramiczne produkuje w Europie tylko jeden producent (Schott Ceram), więc wymagania "wytrzymałościowe" są takie same.
          Pamiętajcie, że garnek też waży swoje: mój 40 litrowy emaliowany waży 6 kg. Plus zawartość, cirka about 30 kg. Nawet mi przez głowę nie przeszło żeby postawić to wszystko na płycie.

          JAckson napisał(a)
          Więc jednak kwasówka...
          Eeee tam.
          30 litrowy gar z nierdzewki, to wydatek rzędu 800 złotych (Gdańsk, hurtownia).
          Za 210 złotych kupić taboret gazowy w BA, do tego 11 kg butla LPG i masz piękną kuchnię. 40 litrowy, nowy gar emaliowany kosztował mnie 65 złotych.
          Ustawiam cały majdan w łazience i działam.
          Last edited by Rolek; 2004-12-15, 12:13.

          Comment

          • Borysko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.02
            • 1144

            #6
            W mojej instrukcji nic nie było o wytrzymałości płyty, szukałem specjalnie.
            Kiedyś pewnie się przestawię na opcję nierdzewka + taborecik, ale w bloku nieco to kłopotliwe...

            Comment

            • Rolek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.08
              • 1038

              #7
              Borysko napisał(a)
              W mojej instrukcji nic nie było o wytrzymałości płyty, szukałem specjalnie.
              Pewnie producentowi kuchenki nie przyszło do głowy, żeby stawiać na nią więcej niż czajnik do espresso .
              Na poważnie: chcesz ryzykować, pewno - Twoja sprawa, Twoja płyta.

              Borysko napisał(a)

              Kiedyś pewnie się przestawię na opcję nierdzewka + taborecik, ale w bloku nieco to kłopotliwe...
              Wierz mi, że nie ma żadnego kłopotu. Mieszkam w bloku, moja łazienka ma trzy kroki × dwa kroki i się spokojnie mieszczę.

              Comment

              • Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

                #8
                Płyty ceramiczne muszą mieć przecież jakiś margines. Zapewne jeśli instrukcja mówi o 25 kg, to 30wytrzyma. Muszę sprawdzić instrukcję swojej płyty.

                Comment

                • JAckson
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2004.05
                  • 6123

                  #9
                  Rolek napisał(a)

                  Eeee tam.
                  30 litrowy gar z nierdzewki, to wydatek rzędu 800 złotych (Gdańsk, hurtownia).
                  Za 210 złotych kupić taboret gazowy w BA, do tego 11 kg butla LPG i masz piękną kuchnię. 40 litrowy, nowy gar emaliowany kosztował mnie 65 złotych.
                  Ustawiam cały majdan w łazience i działam.
                  Ja myślałem o garnku do 300zł
                  Znalazłem w pewnej firmie w internecie garnek 24 litrowy za 241 zł.
                  "Stal nierdzewna 18/10; wielowarstwowe dno". link podaję jako ciekawostka niezobowiązująca.
                  Nie dotykałem tego gara ale wygląda ciekawie. Jeżeli to tandeta to proszę o sygnał.

                  Myslałem o taborecie gazowym ale cierpliwośc mojej żony ma pewne granice których przekroczyć sie obawiam

                  Dzieki za info o dopuszczalnej masie. Będę miał to na uwadze
                  MM961
                  4:-)

                  Comment

                  • Rolek
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.08
                    • 1038

                    #10
                    Twilight_Alehouse napisał(a)
                    Płyty ceramiczne muszą mieć przecież jakiś margines. Zapewne jeśli instrukcja mówi o 25 kg, to 30wytrzyma. Muszę sprawdzić instrukcję swojej płyty.
                    Widzę, że rysa na płycie po wiadrze z gruzem, to dla Ciebie za mało wrażeń?

                    Comment

                    • Twilight_Alehouse
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.06
                      • 6310

                      #11
                      Rolek napisał(a)
                      Widzę, że rysa na płycie po wiadrze z gruzem, to dla Ciebie za mało wrażeń?
                      Ja nie zwykłem gotować gruzu. Jeśli ty tak robisz, to pozostaje... współczuć.

                      Comment

                      • JAckson
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🍼🍼
                        • 2004.05
                        • 6123

                        #12
                        Kiedyś to ja pisałem, że zrobiłem sobie rysę na płycie wiadrem w czasie pomiarów max wielkości gara
                        MM961
                        4:-)

                        Comment

                        • Rolek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.08
                          • 1038

                          #13
                          JAckson napisał(a)
                          Ja myślałem o garnku do 300zł
                          Znalazłem w pewnej firmie w internecie garnek 24 litrowy za 241 zł.
                          "Stal nierdzewna 18/10; wielowarstwowe dno". [..]
                          Oferta faktycznie ciekawa. Takiej ceny, przyznam, nie udało mi się znaleźć. Chyba dlatego, że za mocno nie szukałem . W hurtowni, w której kupowałem swojego gara, zobaczyłem rząd pięknych nierdzewek, ale te ceny...
                          Aha - cena, o której piszesz, to cena netto bez VAT.

                          JAckson napisał(a)
                          Myslałem o taborecie gazowym ale cierpliwośc mojej żony ma pewne granice których przekroczyć sie obawiam
                          Tu nie o cierpliwość chodzi. Zazdraszczają i tyle .

                          Comment

                          • arcy
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2002.07
                            • 7538

                            #14
                            Twilight_Alehouse napisał
                            Ja nie zwykłem gotować gruzu. Jeśli ty tak robisz, to pozostaje... współczuć.
                            Zawsze podejrzewałem, że z tą kawą po gruzińsku jest coś nie tak

                            Comment

                            • Rolek
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2001.08
                              • 1038

                              #15
                              Twilight_Alehouse napisał(a)
                              Ja nie zwykłem gotować gruzu. Jeśli ty tak robisz, to pozostaje... współczuć.
                              Odpowiednio przyrządzony gruz jest całkiem niezły. Szczególnie na ostro. Trochę tylko ciężko na żołądku potem .

                              Jackson już się przyznał, że to on robił gulasz z gruzu.
                              A Pana przepraszam za moje niecne insynuacje. .

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X