Pytanie do osób używających ceramicznych płyt elektrycznych przy warzeniu piwa.
Od kilku tygodni szukam emaliowanego garnka o poj. 25-30 litrów. Niestety, pomijając okres przedświąteczny i z tego względu mały wybór owych garów, garnki które udało mi się wyszukać w przeróżnych sklepach we Wrocławiu mają zawsze pogięte dno. Nie są to jakieś mini wgniecenia ale poważne nierówności (np. kilkucentymetrowej długości bruzdy w dnie). Obawiam się, że bez dobrego kontaktu dna garnka z płytą grzejną duża masa płynu poprostu się nie zagrzeje do odpowiedniej temperatury (poczyniłem próby z 29 litrowym garnkiem z nierównym dnem pożyczonym od Jerzego - woda nie zagotowała się po 1,5 godzinie grzania)
Pytanie: czy można kupić gdzieś emaliowany garnek z równym dnem??
Powoli oswajam się z myslą o zakupie garnka z kwasówki z grubym dnem. Niestety zbieranie funduszy zabierze możliwość warzenia przez następne tygodnie
Ale sie rozpisałem...
Od kilku tygodni szukam emaliowanego garnka o poj. 25-30 litrów. Niestety, pomijając okres przedświąteczny i z tego względu mały wybór owych garów, garnki które udało mi się wyszukać w przeróżnych sklepach we Wrocławiu mają zawsze pogięte dno. Nie są to jakieś mini wgniecenia ale poważne nierówności (np. kilkucentymetrowej długości bruzdy w dnie). Obawiam się, że bez dobrego kontaktu dna garnka z płytą grzejną duża masa płynu poprostu się nie zagrzeje do odpowiedniej temperatury (poczyniłem próby z 29 litrowym garnkiem z nierównym dnem pożyczonym od Jerzego - woda nie zagotowała się po 1,5 godzinie grzania)
Pytanie: czy można kupić gdzieś emaliowany garnek z równym dnem??
Powoli oswajam się z myslą o zakupie garnka z kwasówki z grubym dnem. Niestety zbieranie funduszy zabierze możliwość warzenia przez następne tygodnie
Ale sie rozpisałem...
Comment