Jeszcze zapomniałem powiedzieć, że w trakcie normalnej eksploatacji palnik s7,5 kw spisuje się dobrze. Każdy dla własnego spokoju powinień sobie postrzelać, cofnąć płomień bo w taki sposób oswoi się z urządzeniem - jak żołnierz na poligonie do wybuchów.
Taboret gazowy
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafepiwoszKażdy dla własnego spokoju powinień sobie postrzelać, cofnąć płomień bo w taki sposób oswoi się z urządzeniem - jak żołnierz na poligonie do wybuchów.
A tak serio to dlaczego płomień się cofa? Jakie właściwości propan butanu za to odpowiadają?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cafepiwoszJeszcze zapomniałem powiedzieć, że w trakcie normalnej eksploatacji palnik s7,5 kw spisuje się dobrze. Każdy dla własnego spokoju powinień sobie postrzelać, cofnąć płomień bo w taki sposób oswoi się z urządzeniem - jak żołnierz na poligonie do wybuchów.
W moim palniku dodatkowo cofniecie płomienia do dyszy następuje na 100% przy próbie zapalenia gazu gdy palnik jest jeszcze rozgrzany, z tego wzgledu zacieranie przeprowadzam na zwykłej kuchence gazowej, a na taborecie tylko gotowanie. Jak zabranie mi wrażeń życia codziennego, wrócę do zacierania na taborecie
Comment
-
-
Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Zważyłem butlę (pojemność 5kg, tara 5.7 kg) przed i po tzn.
-waga rozdzielczość 0.5 kg
-zagotowałem ~25l wody
-zatarłem i uwarzyłem piwo (5kg słodu), zacieranie ok. 2h, gotowanie warki 70min,
-przed 11 kg (chyba trochę mniej tak ~11.7)
-po 9.5 kg
Więc myślę że na warkę idzie ok 0.7 kg gazu. Zatankowanie butli 5kg kosztowało mnie 30PLN.
MarekUważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Własnie dostałem SMS'a od kolegi który teraz przebywa w Indiach z pytaniem, czy nie reflektowałbym na taboret gazowy kupiony tam za ~35zł
Cena bardzo mi odpowiada ale trochę obawiam się wykonania pod inne parametry gazu, przyłączy itp.
Nawet nie zadaję tutaj pytania czy ktoś coś wie na ten temat To raczej w formie ciekawostki zamieszczam... Jak coś z tego wyniknie to dam znać.
Ale normalnie śmiać mi się chceMM961
4:-)
Comment
-
-
Co do innego gazu liczy się mieszanka gaz-powietrze, całość sprowadza się do wymiany dyszy wewnątrz palnika na odpowiednią. Jeśli masz znajomego instalatora z uprawnieniami gazowymi będzie wiedział co z tym zrobić. Samemu nie polecam grzebać może dojść np. do częściowego spalania gazu (za mało powietrza) i nieszczęście gotowe.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika konyAle zdarza się że dysza jest na stałe w palniku i nie da się jej wymienić. Trudno przewidzieć co tam w Indiach wymyślili za palnik
Są zatem 3 opcje : 1 - dysza jest odpowiednia
2 - dysza za mała - rozwiercamy do odpowiedniej
3 - dysza za duża - mamy kłopot, rozwiercamy dyszę do rozmiaru gwintu
dla nowej krajowej.
Jest też ostatnie wyjście, dokładamy 45 zł i kupujemy taki taboret jak ma kolega Marek C, link kilka postów wstecz, osobiście wybrałbym opcję ostatnią.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuTak sobie pomyślałem, dość abstrakcyjnie, że skoro mozna wykonywać wyroki śmierci na krześle elektrycznym, to pewnie można i na taborecie gazowym.
Comment
-
Comment