podczas ostatniego warzenia zauważyłem że termometr podczas gotowania brzęczki wskazał 110*C .czy to możliwe ? czyżby awaria sprzętu
termometr
Collapse
X
-
Brzeczka FJCP to nie woda ale wodny roztwór, nie ma prawa wrzeć w temperaturze 110 oC. Sprawdź lepiej termometr.
Mi ostatnio piwo odfermentowało do 0 BLG !!!
Ponieważ uznałem że to niemożliwe sprawdziłem balingometr.
I faktycznie oszukiwał mnie
Pasek papieru z nadrukowana skalą przesunął się w rurce.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
Brzeczka to wodny roztwór wielu substancji oraz cukrów. Jego temperatura wrzenia rośnie wraz z wzrostem zawartości cukrów. Więc temp 110 st.C jest jak najbardziej możliwa!!!!!
Najłatwiej sprawdzić termometr wsadzając go do garnka z czystą wrzącą wodą. Jeżeli pokaże Ci temp. powyżej 100 st.C to go wywal, a jeżeli trochę niżej to znaczy że jest sprawny.
Dlaczego niżej zapytacie????
Aby prawidłowo termometr wskazywał temperaturę to musi być CAŁY nie tyłka zbiorniczek z rtęcią lub alkoholem zanurzony w danej cieczy. W innym przypadku trzeba brać poprawkę zależną od temp. otoczenia.
Comment
-
-
1. A ile tego cukru by musiało być aby temperatura wrzenia wynosiła 110oC?
2. Nie wydaje mi się aby cały termometr należało zanurzać w cieczy, skalujac termometr na pewno producent uwzględnił fakt, że jego część będzie miała temperaturę otoczenia.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
kangurpl napisał(a)
1. A ile tego cukru by musiało być aby temperatura wrzenia wynosiła 110oC?
2. Nie wydaje mi się aby cały termometr należało zanurzać w cieczy, skalujac termometr na pewno producent uwzględnił fakt, że jego część będzie miała temperaturę otoczenia.
1. na temperaturę wrzenia brzeczki oprócz stężenia cukrów wpływ mają także wszystkie inne rozpuszczone w wodzie substancje, więc konkretnej odpowiedzi na to pytanie nie jestem w stanie udzielić, ale podrąże w niedziele temat i jak znajdę jakieś dane liczbowe to zaraz je tu umieszczę.
2. Skąd producent przy kalibracji termometru ma wiedzieć ile będzie on znużony w cieczy i jaka będzie temperatura otoczenia. W końcu jeden termometr morze być używany na setki sposobów. Do określenia błędu przy pomiarze temperatury gdy w czasie wykonywania pomiaru część słupka rtęci znajduje się w innej temperaturze stosuje się wzór:
t= k(tw-tl)l gdzie : k - to względny współczynnik rozszerzalności słupka rtęci (lub innej cieczy), tw – temperatura słupka przy wzorcowaniu, tl – średnia temperatura słupka o długości l, l – długość słupka cieczy wyrażona w stopniach skali termometru.
Comment
-
-
Trochę z innej beczki ale nie warto tworzyć nowego wątku, bo nazywać musiał by się tak samo.
Zdecydowałem się na zrobienie termometru do warzenia na DS18B20, układzik jest bardzo
dokładny ( 0,5*C) i bogato udokumentowany. Całość pracuje na kompie za pośrednictwem RS 232 i jest dość tania ( 20zł) . Gotowy termometr z alarmem 60zł i bez możliwości dalszej rozbudowy.
na tej aukcji znajduja sie 2 sznurki do dokumentacji i programów.
Możliwości pomiarowe to, zaprogramowanie alarmu dla minimalnej i maksymalnej temperatury z sygnałem dźwiękowym lub przyszłościowo sterowaniem podgrzewania.
Gdzies czytałem o podobnych mini projektach
Comment
-
-
[QUOTE=mark33](...)zrobienie termometru do warzenia na DS18B20, układzik jest bardzo
dokładny ( 0,5*C) (...)
Z tą dokładnością to bym nie szalał
Wysłodek wie najlepiej to może coś "zaprezentuje""Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33(...)Zdecydowałem się na zrobienie termometru do warzenia na DS18B20, układzik jest bardzo
dokładny ( 0,5*C) i bogato udokumentowany."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika InfamTe 0,5*C błędu ma w ograniczonym zakresie pomiarowym (nie pamietam ale chyba od -20 do 80*C). Sprawdzałeś może w wodzie 0*C i 100*C. Mnie nie wyszły te testy zbyt dobrze (nawet jeśli uwzględnić wpływ ciśnienia atm.)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33(...)99*C zaczyna się gotować, w 100*C się gotuje czyli chyba dobrze
Ja działam na trzech DS18S20, które wg katalogu mają identyczną dokładność jak DS18B20. W zerze zawyżały o ok. +1,6..2*C , w 100*C o ok. -1,5..-2,3 więc nawet jeśli brać pod uwagę skrajne (ale możliwe) ciśnienia atm. to i tak nie trzymają klasy dokł.
Trzeba jednak zaznaczyć, że ze względu na niskie poziomy napięć w RS232 mojego laptopa musiałem zrezygnować z trybu "parasite-power" (nie działało pow. 70*C, często zrywało komunikację) i wyprowadziłem sobie z tego RS zasilanie na Vdd.
Poza tym nie rozgryzłem prawdę mówiąc korekcji błędu w programiku Lampomittari (OFFSET, T zero_slope, Alpha) - w zał.
Przy odrobinie czasu może pobawię się tą korekcją (a może ktoś to już ćwiczył?),
jak nie pomoże to spróbuję podziałać na DS18B20."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
Comment