Czy ktoś z naszych forumowych piwowarów zetknął się może z urządzeniami do (mikro) filtracji piwa oraz jego pasteryzacji, oczywiście do wykorzystania w warunkach domowych? Próbowałem szukać czegoś takiego w sieci, jednak jak na razie bezskutecznie
Filtratory i pasteryzatory w domowym browarnictwie
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter_1000Czy ktoś z naszych forumowych piwowarów zetknął się może z urządzeniami do (mikro) filtracji piwa oraz jego pasteryzacji, oczywiście do wykorzystania w warunkach domowych? Próbowałem szukać czegoś takiego w sieci, jednak jak na razie bezskutecznie
-
-
Pasteryzacja nie powinna być trudna (chociaż po co?), wystarczy popytać babcie jak robiły weki na zimę. Sprzęt ten sam, trzeba tylko pilnować temperatury.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
Filtratory i urządzenia do pasteryzacji znajdziesz na stronie www.biowin.pl.
Filtracja niesprawi Ci większych kłopotów, ale piwo po pasteryzacji będziesz musiał nasycić CO2 bo w trakcie pasteryzacji całkowicie Ci się odgazuje i dopiero w tedy będziesz mógł je zabutelkować.
Comment
-
-
Niewiem czy pasteryzacja nagazowanego i zakapslowanego piwa w temp. 100st.C jest bezpieczna. Po pasteryzacji piwa wytrąci się osad drożdżowy, który przydało by się odfiltrować bo pozostawienie go w butelce mijało by się z celem jak zresztą sama pasteryzacja. Jednym z atutów piwa domowego jest fakt, że nie jest pasteryzowane i zawiera drożdże.
Comment
-
-
Mogłem przypuszczać że tak będzie. Ja się tylko spytałem, czy technicznie technologia filtracji i pasteryzacji piwa jest możliwa dla domowego piwowara. Wiem na czym polega inność piw domowych, nie rozumiem więc Waszego zdziwienia.A pytam ponieważ jednym z celów warzenia piwa w domu jest eksperymentowanie i poznawanie różnych procesów w trakcie jego powstawania. Filtracja i pasteryzacja w produkcji masowej również. Poza tym właśnie gwoli eksperymentu czasem chciałbym sprawdzić jakby takie moje piwo smakowało, gdyby wypodukował je jakiś browar przemysłowy. Jednak nic na siłę. Filtrator jak na tylko zabawę jest za drogi za to pasteryzacji bym może spróbował. I tu odsyłem do wątpliwości EDWINa: Nie rozerwie butelek w gorącej wodzie ?Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia
Comment
-
-
Piwo przed nalaniem do butelek filtruje sie w układzie zamknietym pod cisnieniem, wiec nie ma sie jak rozgazować. A pasteryzacja przebiega w temp. mniej wiecej 65 - 70 C, więc w niczym butelkom nie grozi. Proponuje poczytac troche literatury, a nie opowiadac bajki.
Comment
-
-
Fakt!!!
Sprawdziłem i z tymi 100 st. trochę przesadziłem!!!
Pasteryzacje można już przeprowadzać w temp o wiele niższej!!
Za podanie bzdurnych informacji przepraszam, następnym razem dokładniej sprawdzę przed napisaniem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Comment
-
-
Przeprowadziłem eksperyment pasteryzując jedną butelkę mojego Stouta Galicyjskiego. Pasteryzację wykonałem zgodnie z sugestiami Krzysia w butelce. Odchyliłem jednak nożem jeden ząbek kapsla by ewentualne wysokie ciśnienie znalazło sobie tą drogą ujście. Pasteryzowałem w temp. 85 st. C przez jakieś 15 min. Wcześniej butelkę z piwem ogrzewałem w garnku z wodą około 50 st.C aby w chwili początku pasteryzowania nie było zbyt dużej różnicy temperatur. Doraźnym celem eksperymentu, który przeprowadziłem było porównanie piwa bez pasteryzacji i po niej. Degustacji dokonam dziś wieczorem.Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter_1000Pasteryzację wykonałem zgodnie z sugestiami Krzysia w butelce. Odchyliłem jednak nożem jeden ząbek kapsla by ewentualne wysokie ciśnienie znalazło sobie tą drogą ujście. Pasteryzowałem w temp. 85 st. C przez jakieś 15 min. Wcześniej butelkę z piwem ogrzewałem w garnku z wodą około 50 st.C aby w chwili początku pasteryzowania nie było zbyt dużej różnicy temperatur.KETTLER brewery
www.lukuj.republika.pl
Comment
-
-
temperatury wewnątrz butelki nijak sprawdzić nie mogłem gdyż była zamknięta kapslem aby uniknąć rozgazowania. Mierzyłem ją tylko w garnku w którym stało piwo. Zdaję sobie sprawę że pasteryzacja mogła trwać za krótko. Zawsze jednak mogę ją powtórzyć i przedłużyć jej czas do 30 min. Myślę że w tym czasie temperatury powinny się wyrównać.Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajakPo co Ci to?Przemyski Browar Forteczny oraz wędzarnia
Comment
-
Comment