Filtratory i pasteryzatory w domowym browarnictwie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wojtek-piwowar
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.04
    • 15

    #16
    15 min. przy 85 st. C??? Nie trzeba tak długo.
    Juz przy 68 st. C wystarczy pasteryzowac przez ok. minute, a przy 72 st. C tylko 17 sek.

    Comment

    • tomcio83
      Porucznik Browarny Tester
      • 2006.02
      • 258

      #17
      Jak wygląda pasteryzacja piwa od strony chemicznej? (mikrobiologicznej )

      Giną wtedy drożdże, witaminy, i ... ?

      Po prostu nie wiem jak tłumaczyć swoim "klientom" wyższość piwa niepasteryzowanego, nad pasteryzowanym.

      Dzięki
      rowarek esoła

      Comment

      • Powero
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2007.05
        • 1

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter_1000 Wyświetlenie odpowiedzi
        Czy ktoś z naszych forumowych piwowarów zetknął się może z urządzeniami do (mikro) filtracji piwa oraz jego pasteryzacji, oczywiście do wykorzystania w warunkach domowych? Próbowałem szukać czegoś takiego w sieci, jednak jak na razie bezskutecznie
        Skontaktuj się z nimi:
        W CTI specjalizujemy się w projektowaniu i tworzeniu serwisów www, sklepów internetowych oraz systemów i aplikacji online. Zapewniamy także hosting, obsługę domen oraz wsparcie IT. W kwestiach bezpieczeństwa oferujemy zaufane certyfikaty SSL renomowanych marek, jak również prowadzimy punkt sprzedaży certyfikatów kwalifikowanych Sigillum.


        Mają fajne woreczki a dla bardziej wymagających przekładki ErtelAlsop.

        Comment

        • kangurpl
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.03
          • 2660

          #19
          Chłopie popatrz na datę, odpowiadasz na post sprzed pół roku.
          Tomcio już dawno znalazł odpowiedź.
          Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
          "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

          "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl Wyświetlenie odpowiedzi
            Chłopie popatrz na datę, odpowiadasz na post sprzed pół roku.
            Tomcio już dawno znalazł odpowiedź.
            to już ponad 2 lata
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • krzem82
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.11
              • 113

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mjp Wyświetlenie odpowiedzi
              Tak wogóle, to pasteryzacja piwa w zbyt wysokiej temperaturze powoduje powstanie dziwnych posmaków i można w ten sposób piwo zepsuć (smakowo).
              Jest takie coś jak JP - jednostka pasteryzacji, czyli działanie temp. 60st. C w ciągu 1 minuty na piwo. Piwo powinno otrzymać około 27 jednostek pasteryzacji żeby było ok. Czyli w temp. 62st. C trzeba pasteryzować prze 15 minut.

              Comment

              • krzem82
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.11
                • 113

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl Wyświetlenie odpowiedzi
                Chłopie popatrz na datę, odpowiadasz na post sprzed pół roku.
                Tomcio już dawno znalazł odpowiedź.
                Zawsze ktoś inny może skorzystać...jeśli go interesuje taki temat

                Comment

                Przetwarzanie...
                X