Kiełkownicę kupię lub zrobię. Jak oddzielacie kiełki od słodowanego ziarna ?
Kiełkownicę kupię
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika demon4Kiełkownicę kupię lub zrobię. Jak oddzielacie kiełki od słodowanego ziarna ?
Nastepnym krokiem było oddzielenie kłąków od ziarna, ja załatwiłem to odkurzczem, wylot powietrza skierowałem do wiadra ze słodowanym ziarnem i mieszajac ręką wydmuchwałem
suche kłąki (tylko na dworze), dodatkowo efekt elektrostatyczny na wiaderku plastikowym załatwił sprawe definitywnie. Suma sumarum piwko wyszło pyszne. Raz spróbowałem i więcej nie mam zamiaru jęczmień wysłodowany jest tani, a jak sam spróbujesz to docenisz.Last edited by mark33; 2005-06-11, 22:04.
Comment
-
-
Przypadkiem na grupie kulinarnej znalazłem odpowiedź, że kiełkownicę można kupić w kiosku "Na zdrowie" na placu przy ul. Komandorskiej, koło niebieskiego kwadratu - we Wrocławiu. Kosztuje chyba ok. 30 zł. Nie napisałeś skąd jesteś, więc tylko taka odpowiedź :-)"Powiedziałem i ukoiłem sumienie..."
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PrzemodarPrzypadkiem na grupie kulinarnej znalazłem odpowiedź, że kiełkownicę można kupić w kiosku "Na zdrowie" na placu przy ul. Komandorskiej, koło niebieskiego kwadratu - we Wrocławiu. Kosztuje chyba ok. 30 zł. Nie napisałeś skąd jesteś, więc tylko taka odpowiedź :-)Tomasz
"Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.
Comment
-
-
Na wareczke to można i gołymi rekami załatwić odkiełkowywanie ( 5kg), tylko te czasy słodowania , lekko licząc tydzień zabawy.
Trzeba pilnować wilgotności ziarna żeby nie uschło zbyt wcześnie i nie przelac wodą bo sie zepsuje. Następnie odpowiednie suszenie detrminujęce gatunek słodu.
Potrzebne informacje są na stronie:
Comment
-
Comment