Witam! Co sadzicie o takim ustrojstwie? tutaj
Elektryczny kociołek do zacierania z Lidla
Collapse
X
-
Jak najbardziej się nadaje, to co sprzedaje BA za 750 zł!!!!! - też jest kociołkiem do pasteryzacji, tylko trochę inny model, ten jest bez kranika, ale moc ta sama, pojemność prawie też - ale te 550 zł za kranik - to chyba można sobie darować.
Kurcze - Wielki B - ale przepłaciłeś i do tego jeszcze za zepsuty egzemplarz
powinni ci go jak najszybciej wymienić!NORMALNOŚĆ
Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r. -
Troszkę przesadziłem z ceną w BA - 675 zł - a oczywiście dla stałych bywalców - pewnie minus 10% - ale to i tak dużo jak za kranik spustowy.NORMALNOŚĆ
Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika strzelczyk76Troszkę przesadziłem z ceną w BA - 675 zł - a oczywiście dla stałych bywalców - pewnie minus 10% - ale to i tak dużo jak za kranik spustowy.
Kto ma Lidla po drodze i mógłby zerknąć na toto? Produkty supermarketowe nie grzeszą jakością...Comment
-
Tak jak mówiłem - to wszystko są kociołki do pasteryzacji - i te które sprowadza BA, i te które można kupić w niemieckim Braumaisterze - więc nie podejrzewam aby ten z Lidla był gorszy - poza tym dają 3 lata gwarancji. Te sprzedawane w sklepach dla piwowarów - wcale nie są jakimiś specjalnymi konstrukcjami dla browarnictwa amatorskiego, a poczytaj sobie o kłopotach Wielkiego_B - w dziale Twoje warzenie (Piwo Wielkiego_B) - z
kociołkiem zacierno-warzelnym z BA - a oni daja tylko 1 rok gwarancji - a różnica cenowa - sam porównaj.NORMALNOŚĆ
Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.Comment
-
Z Lidlem jest tylko ten problem - że produkty w tak atrakcyjnych cenach (a jest ich zazwyczaj mało na sklepie) - znikają w oka mgnieniu - tak było z maszynkami do chleba - a podobno ich jakość była bardzo dobra.NORMALNOŚĆ
Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crizzZ tego, co w temacie Wielkiego_B pisze Mapajak, wynika, że kociołek nie jest zepsuty.
Z tego, co w temacie Wielkiego_B pisze Mapajak, wynika, że kociołek nie jest zepsuty, tylko gęsta brzeczka ogranicza rozchodzenie się ciepła, i przez to bezpiecznik wyłącza grzałkę.
Mapajak, czy w takim kociołku da się efektywnie zacierać portera (mam na myśli nastaw na brzeczkę od 17 Blg w górę)?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crizzMapajak, czy w takim kociołku da się efektywnie zacierać portera (mam na myśli nastaw na brzeczkę od 17 Blg w górę)?Comment
-
Jeśli ktoś się upiera przy kociołku elektrycznym, to ten z Lidla różni się chyba tylko kranikiem. Po tym, co napisał w "Piwie Wielkiego_B" Mapajak, zamierzam swój kociołek zwrócić, jako produkt nie przystosowany do potrzeb piwowarstwa.
Po prostu nie zamierzam swojej przygody z piwowarstwem ograniczać kociołkiem, który jest pasteryzatorem, a nie kadzią zacierno-warzelną (jak to stoi w opisie Ba).
Po przelitrażowaniu stwierdziłem również, że pojemność jest mniejsza niż 29 litrów.
Wracając do kociołka z Lidla, zawsze możecie wykonać otwór i dokupić kranik (albo przełożyć z fermentora).
Ja chyba przejdę na palnik gazowy i zwykły garnek.
Po dwóch warzeniach mam już przypaloną grzałkę, więc co będzie dalej? Ciągłe, wielogodzinne skrobanie drewniana łychą po płycie grzejnej kociołka raczej mnie nie podnieca.
Ciekawe, czy będę miał problemy z reklamacjąComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BPo dwóch warzeniach mam już przypaloną grzałkę, więc co będzie dalej? Ciągłe, wielogodzinne skrobanie drewniana łychą po płycie grzejnej kociołka raczej mnie nie podnieca.KETTLER brewery
www.lukuj.republika.plComment
Comment