Jak grzałka grzje to świeci się dioda. A jak nie - to nie. Ja myślę, że mam wadliwy kociołek - grzałka nie ma pełnej sprawności.
Elektryczny kociołek do zacierania z Lidla
Collapse
X
-
Jeżeli wodę zagotowuje to brzeczkę też powinno.
Niektórzy odsuwali czujnik termostatu aby nie wyłączało się grzanie po zagotowaniu.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Może ma wadę taką, że grzeje np. nie na 1800 Wat ale na 1000. Wodę zagotuje, a z gęstszą brzeczką sobie nie radzi. Nic innego mi nie przychodzi do głowy. Po ok. pół godzinie od dodania do wrzącej wody rozgrzanych koncentratów temperatura brzeczki - 75st. Po kolejnych 10 minutach - 70st. Temperaturę mierzę termomtrem rtęciowym. Jak dla przekonania się, że grzeje przekręcam pokrętło termostatu, to dioda gaśnie w pozycji ok. 60st. Wiem, że to dziwne. Po jednym warzniu, które skończyło się przelaniem brzeczki do inngo garnka i gotowaniem na gazie, podjąąlem drugą próbę. fekt taki sam.Comment
-
Może ma wadę taką, że grzeje np. nie na 1800 Wat ale na 1000. Wodę zagotuje, a z gęstszą brzeczką sobie nie radzi. Nic innego mi nie przychodzi do głowy. Po ok. pół godzinie od dodania do wrzącej wody rozgrzanych koncentratów temperatura brzeczki - 75st. Po kolejnych 10 minutach - 70st. Temperaturę mierzę termomtrem rtęciowym. Jak dla przekonania się, że grzeje przekręcam pokrętło termostatu, to dioda gaśnie w pozycji ok. 60st. Wiem, że to dziwne. Po jednym warzniu, które skończyło się przelaniem brzeczki do inngo garnka i gotowaniem na gazie, podjąąlem drugą próbę. fekt taki sam.Comment
-
Nie odłącza grzałki, bo dioda świeci. Dioda gaśnie dopiero jak przkręcę pokrętło termostatu na niższą temperaturę - wtedy jest też chrakterystyczne dla zakończenia pracy grzałki "cyk". Używałem go też do sterylizacji butelek. Przy nastwieniu termostatu na maksa, ani razu się nie wyłączył - cały czas woda się gotowała.Comment
-
A przykrywasz pokrywką?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
-
Nie odłącza grzałki, bo dioda świeci. Dioda gaśnie dopiero jak przkręcę pokrętło termostatu na niższą temperaturę - wtedy jest też chrakterystyczne dla zakończenia pracy grzałki "cyk". Używałem go też do sterylizacji butelek. Przy nastwieniu termostatu na maksa, ani razu się nie wyłączył - cały czas woda się gotowała.
Jest to zabezpieczenie przed spaleniem/ pożarem gdy garnek jest pusty. Woda się wygotuje lub ktoś uruchomi przypadkowo pusty.
Tutaj pomogło by mieszanie, choć cała teoria nieco naciągana jest , ale online tak się naprawiaComment
-
Jakem elektryk to jest to dla mnie niemożliwe.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
-
Sebanek, napisz, skąd jesteś (w profilu) to może jakiś obeznany z elektryką piwowar domowy z forum przybędzie Ci na pomoc w realuComment
-
A teraz wracaj do tematu - i - powtarzam - uzupełnij profil ( taka ikonka z brodaczem u góry strony, po prawej) - post z informacją o miejscu zamieszkania wkrótce zginie w powodzi innych.Last edited by Marusia; 2009-03-16, 19:36.Comment
-
Postanowiłem dać mu jeszcze jedną szansę. Ale tym razem zrobię tak: doprowadzę wodę do wrzenia, wyłączę kocioł z sieci, wleję i rozmieszam koncentrat; włączę zasilanie i będę próbował zagotować roztwór. Może faktycznie jest jakiś dodatkowy bezpiecznik wyłączający grzałkę przy nagłym przegrzaniu, a nie wyłączający lampki kontrolnej, który umożliwia na nowo pracę kociołka dopiero po ostygnięciu albo ponownym uruchomieniu....Comment
Comment