Może mieliście inne kraniki, bo mój który miałem fabrycznie, do niczego się nie nadawał. Od środka, miał krótki gwint i nie dało rady nic solidnie przykręcić, od zewnątrz nie był walcem, a ściętym stożkiem co sprawiało, że wężyk się zsuwał i nawet opaska nie dawała racy, no i ten spust nie dawał wygodnej regulacji.
Elektryczny kociołek do zacierania z Lidla
Collapse
X
-
A czy ktorys z Szanownych Kolegow uzywa takiego kociolka tylko, ze z garem z tworzywa (np. Weck Wat 34/34a/35)?
Ponoc producent w ramach 'ochrony' zaleca wychladzanie grzalki (w naszych zastosowaniach jest to raczej nie mozliwe). Czy macie jakies problemy z przegrzewajacymi grzalkami itp?
Rozumiem, ze sytuacja jest podobna jak w samorobkach z plastikowe wiadro/beczka + grzalka z najtanszego el. czajnika do wody.Comment
-
Może mieliście inne kraniki, bo mój który miałem fabrycznie, do niczego się nie nadawał. Od środka, miał krótki gwint i nie dało rady nic solidnie przykręcić, od zewnątrz nie był walcem, a ściętym stożkiem co sprawiało, że wężyk się zsuwał i nawet opaska nie dawała racy, no i ten spust nie dawał wygodnej regulacji.
Niedługo kończę budowę mojego kociołka z mieszadłem elektrycznym, to zamieszczę zdjęcia.Comment
-
Witam, proszę o szybka pomoc
Właśnie pierwszy raz zacierałem słody i chciałem warzyć piwo za pomocą nowego garnka elektrycznego. zacieranie przebiegało poprawnie. Oczywiście według wskazówek odłączyłem termostat. i kiedy temperatura osiąga ok 95 stopni siadają mi korki. czym to możne być spowodowane?dodam jeszcze ze żadne urządzenie poza garnkiem i lampka nie jest włączone. Jestem w potrzaskuComment
-
Tak jak juz opisywano wczesniej. Takie kociolki sluza wysmienicie do (naturalnie oprocz wekowania ) zacierania i raczej tylko do tego. Wyzsze temp. raczej im nie sluza (i tak twierdzi producent - po co kombinowac?), podobnie jak i twojej instalacji elektrecznej. Szarpnij sie na jakis gar do osobnego warzenia (emalia, nierdzewka), moze on takze sluzyc do podgrzewania dodatkowej wody do wysladzania, a brzeczke zlewaj za pomoca kranika lub jakiegos innego 'wynalazku'.Last edited by mirogster; 2012-01-19, 23:43.Comment
-
Jak rozumiem, kolega ktory pytal chcial gotowac brzeczke w tym kociolku. Stad przy 95 stopniach wywala mu korki. Nie wiem czy dobrze zrozumialem jego pytanie. Latwiej jest chyba uzywac do samego warzenia, osobnego gara 'na gaz' lub z co najmniej 2500 W grzala. Prawda?
Osobiscie uzywam 3 osobnych garow i 2 palnikow gazowych.Last edited by mirogster; 2012-01-19, 23:58.Comment
-
Jak rozumiem, kolega ktory pytal chcial gotowac brzeczke w tym kociolku. Stad przy 95 stopniach wywala mu korki. Nie wiem czy dobrze zrozumialem jego pytanie. Latwiej jest chyba uzywac do samego warzenia, osobnego gara 'na gaz' lub z co najmniej 2500 W grzala. Prawda?
Osobiscie uzywam 3 osobnych garow i 2 palnikow gazowych.Mniej książków więcej piwaComment
-
-
Mnie wywaliło raz korki, jak poszedł bezpiecznik w kociołku. No ale potem już nie grzał w ogóle.Comment
-
Witam, proszę o szybka pomoc
Właśnie pierwszy raz zacierałem słody i chciałem warzyć piwo za pomocą nowego garnka elektrycznego. zacieranie przebiegało poprawnie. Oczywiście według wskazówek odłączyłem termostat. i kiedy temperatura osiąga ok 95 stopni siadają mi korki. czym to możne być spowodowane?dodam jeszcze ze żadne urządzenie poza garnkiem i lampka nie jest włączone. Jestem w potrzaskuComment
Comment