Obejrzeć obejrzę a ewentualny zakup mocno przemyślę. Czytam o problemach z grzałką, termostatem w przypadku kociołka z BA... No ale to już dyskusja na inny temat: "Przydatność kociołka pasteryzacyjnego do zastosowań w piwowarstwie domowym". Wielki plus: uniezależnienie od kuchni. Ja potrzebuję rozwiązania mobilnego, zawsze będzie można powarzyć coś na wyjeździe wakacyjnym
Elektryczny kociołek do zacierania z Lidla
Collapse
X
-
Ja używam kociołka sprowadzonego z Braupartnera - różni się tym - że ma większą moc 2 kW oraz oprócz termostatu - ma też timer i wchodzi do niego całe 29 litrów. Zacierałem już w nim kilka razy - i nie mam problemów opisanych prze Wielkiego_B.
Z utrzymywaniem temperatury - nie ma problemu, nie ma też najmniejszego problemu z przerwami - robię postój w 50 st. - i bez problemu podnosi temperaturę całego zacieru do np. 62 st. - nic sie nie wyłącza i nie przegrzewa, potem następne podniesienie do 72 st. - i więcej- i też dobrze!
Dodatkowo używam metalowej podstawki na dnie kociołka a na niej specjalnego worka do zacierania, w którym jest słód - także słód nie dotyka bezpośrednio dna kociołka - a dodatkowo nie trzeb tak często mieszać, nic się nie przypala, dno kociołka - czyściutkie!
Nie wiem czy dlatego nie mam problemów z temperaturą, czy to może wina lepszego termostatu (niemiecka precyzja ) - ale takie rozwiązanie - mogę polecić z czystym sumieniem!!!NORMALNOŚĆ
Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.Comment
-
Ja zacieram w garze podobnym do tego z oferty LIDLa. Kupiłem go w Niemczech za 320 zł. Jestem z niego bardzo zadowolony. Parametry są identyczne. Nie miałem żadnych problemów z zacieraniem. Utrzymuje ustawione temperatury. Nic się nie przypala, nie przykleja. Łatwo się go czyści. Kranik nie jest potrzebny.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika strzelczyk76(...)
Dodatkowo używam metalowej podstawki na dnie kociołka a na niej specjalnego worka do zacierania, w którym jest słód - także słód nie dotyka bezpośrednio dna kociołka - a dodatkowo nie trzeb tak często mieszać, nic się nie przypala, dno kociołka - czyściutkie!
Nie wiem czy dlatego nie mam problemów z temperaturą, czy to może wina lepszego termostatu (niemiecka precyzja ) - ale takie rozwiązanie - mogę polecić z czystym sumieniem!!!Comment
-
Worek jest z tworzywa sztucznego, wytrzymały na temperaturę do 150 st., z siatki o "oczkach" 0,7 mm, rozmiarem dostosowany akurat do tych kociołków. Ja używam go także do filtracji, po zakończeniu zacierania, czekam te 5-10 minut i później po prostu odkręcam kranik, żeby brzeczka była klarowniejsza - można worek z zawartościa przesunąć bardziej nad ujście do kranika, lekko nachylić kociołek w stronę kranika (coś podłożyć) - i wtedy brzeczka jest filtrowana dodatkowo przez całą zawartość worka.
Można też po prostu wyjąć worek z zawartością - i zostaje sama brzeczka - jednak dosyć dużo w niej takiej drobnej "mączki" - ale kusi mnie tak spróbować - i zobaczyć co będzie po gotowaniu i jakie zostaną wtedy gorące osady i czy sie to sklaruje po burzliwej ferentacji?
W takim przypadku jest jednak problem z wysładzaniem - gdy wyjmiemy cały worek - trzeba szukać jakiegoś drugiego naczynia na wysładszanie - tam wysładzać i przelać z powrotem do kociołka - z drugiej strony na plus - nie przelewamy głownej gorącej brzeczki do innego naczynia - unikamy niekorzystnego natleniania, nie stygnie, i już można podgrzewać do gotowania równolegle do wysładzania zawartości worka - co skraca cały proces.
mapajak - filt z rurki miedzianej masz dokręcony podczas zacierania? jeśli tak to czy nie wpływa to na zacier chemicznie (miedź) i czy nie przeszkadza przy mieszaniu?NORMALNOŚĆ
Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika strzelczyk76
mapajak - filt z rurki miedzianej masz dokręcony podczas zacierania? jeśli tak to czy nie wpływa to na zacier chemicznie (miedź) i czy nie przeszkadza przy mieszaniu?Comment
-
Tak podejrzewałem, wydaje się więc, że najlepszym rozwiązaniem byłoby:
- na dnie filtr z rurki miedzianej
- na tym druciana podstawka do podtrzymywania worka zaciernego
- wreszcie na tym worek zacierny
Otrzymujemy dobrą filtrację - wtedy filtr miedziany mógłby pokrywać większą część dna - co dałoby lepsze przemywanie wysłodzin, zmiejszone zapotrzebowanie na mieszanie oraz większą odległość pomiędzy grzałką a słodem - co daje skuteczne odprowadzenie ciepła z grzałki - zabezpieczenie termiczne nie wyłacza urządzenia.
Zrobię próbę z filtracją - a właściwie jej brakiem - poprzez wyjęcie całego worka po zacieraniu, jeśli to nie zda egzaminu - to dorobię filtr z rurki miedzianej!
NORMALNOŚĆ
Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.Comment
-
Jak wygląda gotowanie w takim kociołku? Jak długo zajmuje zagotowanie bzeczki i czy nie ma problemów z utrzymywaniem jej w stanie wrzenia podczas chmielenia? Moc 1.8 kW nie wydaje się zbyt duża....Maciek
Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mjpJak wygląda gotowanie w takim kociołku? Jak długo zajmuje zagotowanie bzeczki i czy nie ma problemów z utrzymywaniem jej w stanie wrzenia podczas chmielenia? Moc 1.8 kW nie wydaje się zbyt duża....Comment
-
Mapajak, jest jedno wyjście, które pozwoli na pełne wykorzystanie tego kociołka. - Wystarczy zmostkować (ominąć) to zabezpieczenie termiczne, lub najprościej w świecie odkręcić śrubkę mocującą ten termik do wchodzącego w płytę grzejną czujnika (który w tym przypadku jest po prostu przewodnikiem ciepła).
Nie ma obaw o przepalenie płytki grzejnej w czasie normalnego, programowanego temperaturowo zacierania. Bowiem to zabezpiecznie ma jeden cel: odciąć dopływ prądu do palnika w przypadku, gdy kociołek włączony zostanie "na sucho", czyli bez wody lub też gdy woda się wygotuje, bo gospodyni zapomniała o wstawionych tam słoikach.
Jest jeszcze kwestia gwarancji, ale urządzenie nie posiada żadnych plomb...
Mjp, zagotowanie 20 l wody, to kwestia ok. 20 min. O wydajność akurat nie ma tu co się martwić.Comment
-
Kupiłem dzisiaj
Kupiłem, zdjęcia załączam.
Część "garnkowa" jest jednolita, emaliowana, nie widać części grzejnej. Dołączono coś jakby ruszt do stawiania słoików tak aby nie stały bezpośrednio na dnie. Generalnie chyba się nada chociaż nie wygląda mi to na 27 litrów. W razie czego zastosuję do konfitur i powideł (maliny obrodziły w ogrodzie).
Dzisiaj test sprawnościowy - gotowanie wody. Na zacieranie trzeba zaczekać 2 tygodnie.Last edited by banaszek; 2005-08-01, 16:41.
Comment
-
Ten kociołek niestety nie nadaje się do gotowania brzeczki. Termostat zaraz po osiągnięciu żądanej temperatury wyłącza grzałkę, ma to miejsce również przy 100 stopniach. Tak więc nici z intensywnego gotowania.Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dkrasnodebskiTen kociołek niestety nie nadaje się do gotowania brzeczki. Termostat zaraz po osiągnięciu żądanej temperatury wyłącza grzałkę,
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dkrasnodebskima to miejsce również przy 100 stopniach...
Trzeba wtedy oczywiście przeskalować skalę przy pokrętle.Last edited by kangurpl; 2005-08-01, 19:46.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"Comment
-
A ja na podobnym sprzęcie warzę piwo już od 1996 roku i mój termostat jeżeli jest nastawiony na gotowanie, trzyma temperaturę. Tę kratkę można sobie oczywiście podarować, bo do niczego się nie przydaje.Archiwum piwne
Poznaj
http://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Historię piwowarstwa w Brzegu i okolicachhttp://www.browar.biz/centrumpiwowar...ndrzej_urbanek
Już dostępne! "Browary akcyjne Wrocławia"Comment
Comment