Elektryczny kociołek do zacierania z Lidla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10775

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DonZ Wyświetlenie odpowiedzi
    niby ten który podałem w linku lidl oferował pasteryzatory SILVERCREST
    Lidlowy to ogólne pojęcie dla elektrycznych garnków 30l
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19265

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran Wyświetlenie odpowiedzi
      Będąc szczerym, nie liczyłem. Jedynie zaobserwowałem wzrost rachunków o ok 100zł w skali dwóch miesięcy i złożyłem to na karb warzenia. Być może niesłusznie, ale żaden inny powód wzrostu opłat nie przychodził mi do głowy. (Mówimy o zacieraniu + warzeniu z grzałką 1000W). Liczba warek w tym czasie: 4.
      Nie, no przy założeniu, że dogrzewamy grzałką nurkową będzie spory pobór mocy. Ja przesiadłem się na prąd, bynajmniej nie z powodu oszczędności


      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DonZ Wyświetlenie odpowiedzi
      niby ten który podałem w linku lidl oferował pasteryzatory SILVERCREST
      Różne firmy, ta sama konstrukcja.

      Comment

      • DonZ
        Porucznik Browarny Tester
        • 2013.03
        • 303

        zauważyłem że niektóre nie mają kranika niestety więc nie do końca to samo, elektryczny ma chyba tą przewagę że łatwiej kontrolować temperaturę zacierania, a nikt go nie rozkręcał celem wymiany grzałki z 1800 na 2000?

        ja też się zastanawiałem czy nie zrobić tak że kupić garnek z nierdzewki na 30l ze 2 grzałki i je jakoś po zewnętrznej stronie przymocować, do tego izolacja dookoła gara sterownik i pozamiatane

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10775

          chcesz 200W? Proszę http://allegro.pl/garnek-elektryczny...088912778.html
          nierdzewka http://allegro.pl/garnek-elektryczny...150866034.html
          Last edited by anteks; 2013-04-08, 15:09.
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • DonZ
            Porucznik Browarny Tester
            • 2013.03
            • 303

            a ktoś testował płytę indukcyjną?

            Comment

            • AndrewZG
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.08
              • 261

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DonZ Wyświetlenie odpowiedzi
              a ktoś testował płytę indukcyjną?
              Używam kuchenki indukcyjnej i garnka z nierdzewki od dwóch sezonów. Moja kuchenka ma moc 3,5KW i jestem z tego zestawu bardzo zadowolony. Warzę w mieszkaniu, w którym nie mam gazu, a butla i palnik w kuchni nie wchodziły w grę ze względów bezpieczeństwa, też estetycznych (małżonka).
              Jeżeli chodzi o moc to specjalnie szukałem czegoś ponad 3KW, żeby czas zagotowania nie był za długi. W moim przypadku czas zagotowania na pełnej mocy około 23-24 litrów brzeczki po wysładzaniu wynosi około 40-45 minut. Później moc można znacznie obniżyć - gotuję na 1,7KW.
              Reasumując - do zacierania i podtrzymywania temperatury w czasie gotowania 2KW w zupełności wystarczy (dla standardowych warek około 20l), jednak do zagotowania może być trochę mało - czas doprowadzenia do wrzenia mocno się przedłuży. Z drugiej strony można nie czekać na całą porcję brzeczki z wysładzania, tylko dodawać do gotowania porcjami, żeby uniknąć strat ciepła co powinno dać niezłe rezultaty. Ja tego nie robię - wysładzam do momentu uzbierania w garze pełnej ilości, a czas wykorzystuję na przygotowanie sprzętu, dezynfekcję itp.
              Może jest jakiś użytkownik kuchenki 2KW i coś więcej napisze.
              Pozdrawiam -

              Comment

              • WojciechT
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2012.09
                • 2546

                Hej, chcę się tylko upewnić, bom w gorącej wodzie kąpany i działam czasem bez zastanowienia, alem zrugany został, to napiszę.



                Czy taki sprzęt nadaje się do zacierania?
                Last edited by WojciechT; 2013-11-14, 23:39.

                Comment

                • kiszot
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🍼🍼
                  • 2001.08
                  • 8114

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedzi
                  Hej, chcę się tylko upewnić, bom w gorącej wodzie kąpany i działam czasem bez zastanowienia, alem zrugany został, to napiszę.



                  Czy taki sprzęt nadaje się do zacierania?
                  Jak najbardziej
                  Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                  1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                  Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                  Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                  So von Natur, Natur in alter Weise,
                  Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                  Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                  Comment

                  • damiano70
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2005.05
                    • 306

                    tylko drogo
                    Tato nie pij - zostaw dla syna

                    Comment

                    • sebanek
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2009.02
                      • 178

                      25 litrów - do zacierania wystarczy, do warzenia to za mało. Innych firm były 29 litrów.

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        To zależy jakie warki chcemy robić. Ja ostatnio warzę właśnie w 24 litrowym bo w zupełności wystarcza na uwarzenie 19l piwa do kega corneliusa.

                        Szukałbym jednak czegoś tańszego, używanego bo i tak trzeba przerabiać, zewrzeć termostat.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • WojciechT
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2012.09
                          • 2546

                          Raczej wolałbym warzyć mniej, a częściej - lubię eksperymentować.

                          Szukałbym jednak czegoś tańszego, używanego bo i tak trzeba przerabiać, zewrzeć termostat.
                          Mógłbyś rozwinąć? Nie mam zbyt dużo (a właściwie wcale...) obeznania w tym temacie.

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

                            To już było wiele razy, kociołek w tej wersji potrafi nie zagotować brzeczki. Trzeba ominąc wszelkie zabezpieczenia i podłączyć grzałkę "na prosto" a włączać i wyłączaać go po prostu wtyczką,
                            Ja zacieram jedno temperaturowo bo bezwładność ma straszną a chmielę z alarmem w telefonie co 10' właczając na chwilę. Brzmi strasznie ale to tylko 6 razy i nachmielone
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • gobong
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.04
                              • 658

                              To ja mam chyba jakiś dziwny ten kociołek, bo potrafi i zagotowuje i utrzymuje stan wrzenia bez problemu. Używam właśnie tego z clatronika. Temperatura wrzenia to u mnie w mieszkaniu 100 stopni tak pokazuje termometr, którym kontroluję.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X