Elektryczny kociołek do zacierania z Lidla
Collapse
X
-
-
Mam pytanie do osób korzystających z tych kociołków.
Z jakich "systemów filtrowania" korzystacie i jak je oceniacie?
Przymierzam się do takiego kociołka i jedyna niewiadomą jest sposób filtrowania/wysładzania. Najbardziej skłaniam się ku zastosowaniu oplotu metalowego, ale chętnie poznam zalety innych rozwiązań.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
ja korzystałem z worka - ale sie nie sprawdzał - głównie ze względu jakości filtrowania i kłopotów związanych z przenoszeniem/wyciskaniem worka
teraz przesiadam się na system rur miedzianych (jedna rada - nie rób dziurek w rurkach tylko szpary - dziurki szybko się zapychają i nie dają rady ...)
wydaje się ze najlepszym moze być oplot z węża do prysznica
pozdrawiam
piotryLast edited by piotry; 2007-12-21, 11:16.Comment
-
Zastanawiam się tylko czy w lidlowskim warniku i jemu podobnych, mocowanie do wylotu (kurka) nie sprawi problemów.
Czy ten wylot od strony warnika jest gwintowany?W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)Comment
-
Ja zamontowałem samodzielnie typowy zawór kulowy do węży ogrodowych 1/2" (a może 3/4" teraz nie pamiętam).
Zalety:
- do zaworu dokręcam typowe złącze do węża z kawałkiem typowego wężyka, proste w demontażu i łatwa regulacja szybkości przepływu
- od wewnątrz wystaje kawałek gwintu na który można nakręcić typowe złącze 1/2" --> rurka Cu np. 12 mm. Z takowej rurki można z kolei wykonać prosty filtr.
Rozwiązanie sprawdzone, używam z powodzeniem od ponad roku. Szybkość filtrowania jest ograniczona tylko szybkością gotowania wody do wysładzania.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"Comment
-
Wierciłem samodzielnie i też miałem duże obawy.
Blacha garnka jest stosunkowo miękka więc wierci się lekko, a emalia wbrew moim obawom wcale nie odpryskiwała.
Wierciłem wiertarką elektryczną wiertłem tak około 2,5 mm.
Odrysowałem wcześniej na garnku obrys wymaganego otworu, po prostu przyłożyłem zawór i mazakiem obrysowałem dookoła.
Wierciłem później wewnątrz narysowanego okręgu.
Wierciłem bez punktowania aby emalia nie odprykiwała.
Zawór ma szeroki kołnierz więc ew. odpryski schowają się pod nim.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"Comment
-
-
Powrót pasteryzatora do Lidla
Przeglądałem ostatnio gazetkę z Lidla i od poniedziałku ma się w ofercie pojawić pasteryzator. Tym razem wersja z kranikiem. Pozostałe parametry bez zmianComment
-
Last edited by adam16; 2008-07-12, 13:18.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :DComment
-
Zostały jeszcze 4 sztuki w lidlu w krakowie przy Bora-Komorowskiego róg okulickiego.
Jakoś dużego zainteresowania nie byłoComment
-
Także już zakupiony - były 4 sztuki. Ja zabrałem pierwszy, drugi też raz za mną ktoś podebrał.
Próby z wodą i pierwsze "dymienie po nowości" już ma za sobą.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :DComment
-
Czy ten model, ma gwint na kraniku od środka? Chodzi o to, czy da się bezproblemowo dokręcić filtrator z oplotu?Comment
Comment