kupiłem taki gar należy zmienić zawór na kulowy 1/2"
Elektryczny kociołek do zacierania z Lidla
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziCzy ten model, ma gwint na kraniku od środka? Chodzi o to, czy da się bezproblemowo dokręcić filtrator z oplotu?
Trzeba bedzie jak sugerował "przepiśca" wymienić kranik na inny.
Comment
-
-
U mnie po południu było jeszcze 6 sztuk,przepraszam 5 bo jeden kociołek znalazł właściciela.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
A brzeczkę ta maszyna zagotuje?
Bo w gazetce napisano,że do 100 *C grzeje."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziJest doskonale opisane tutaj
posty 37 i 38.
Wstyd mi,że takie głupie rzeczy wypisuję zamiast poczytać."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedziPrzed chwilą kupiłem przedostatni w Biłgoraju...
Kranik ma gwint 3/8", więc można do niego bezpośrednio przykręcać filtrator zrobiony z wężyka.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mumin_ Wyświetlenie odpowiedziW Katowicach na Granicznej (Trzy Stawy, naprzeciw Praktikera) jest jeszcze co najmniej jeden.
Kranik ma gwint 3/8", więc można do niego bezpośrednio przykręcać filtrator zrobiony z wężyka.
Co do garnka, to nie wiem jak u Was, ale wygląda mi to na zakupioną przez Lidla jakąś partię odrzutów, bo mam wyraźne ślady zamalowywania odprysków emalii. Zobaczymy jak sie będzie sprawował, oby tylko termostat nie nawalał.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziZależy jaki kto ma wężyk. Ja zakupiłem zawór kulowy 1/2" do tego redukcję na chyba właśnie te 3/8", następnie znowu na 1/2" i dopiero na to wężyk z oplotu.
Co do garnka, to nie wiem jak u Was, ale wygląda mi to na zakupioną przez Lidla jakąś partię odrzutów, bo mam wyraźne ślady zamalowywania odprysków emalii.
Comment
-
-
Jeszcze w sobotę w Piekarach były 4 kociołki.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Korzystając z ochłodzenia zrobiłem chrzest bojowy swojego kociołka. Zmieniłem w nim zawór, na zawór kulowy 1/2" i zamontowałem filtr z oplotu ok. 1m.
Wrażenia jak najbardziej pozytywne. Grzeje chyba trochę mocniej niż moja kuchenka gazowa. A na pewno nie gorzej. Jednocześnie w kuchni jest trochę chłodniej niż przy gazówce.
Zacieranie poszło sprawnie.
Filtracja - rewelacja. 45 minut. Klarowne.
Gotowanie, około 45 minut na zagotowanie filtratu. Po zagotowaniu termostat co kilka(naście) minut na chwilę wyłącza grzanie. Mogłoby to nie następować.
Chmielenie - tutaj jest następna rewelacja. chmieliłem granulatem dla goryczki i szyszką dla aromatu. Po schłodzeniu spuściłem brzeczkę przez kranik. Praktycznie bez chmielu. Szyszka została co oczywiste, ale granulat również. Następnym razem spróbuję sam granulat.
Na dodatkowy plus nienagrzewające się rączki.
Wady:
- gar jest zajęty do końca filtracji, a więc można zacząć podgrzewanie filtratu dopiero po opróżnieniu i umyciu kociołka.
- termostat sprawia wrażenie, jakby dla bezpieczeństwa, ze względu na bezwładność cieplną, był przeskalowany o -5°C. Tzn. jeśli ustawimy na 70°C to grzanie wyłączy się przy 65°C. Ma to jakiś sens, ale szczególnie podczas gotowania (100°C i koniec skali) jest denerwujące.
Reasumując jest to bardzo przydatny sprzęt. Teoretycznie można warzyć nawet bez bieżącej wody i gazu. Np. w pokoju w akademiku. Wielkiej różnicy w stosunku do kuchenki nie ma. Tyle, że trochę mniej nagrzewa pomieszczenie i pozwala fajnie odfiltrować chmieliny. Myślę, że funkcjonalnością niewiele ustępuje Braumaisterowi. Różnica taka, że trzeba pilnować temperatur i mieszać. Polecam.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziRóżnica taka, że trzeba pilnować temperatur i mieszać. Polecam.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziWady:
- gar jest zajęty do końca filtracji, a więc można zacząć podgrzewanie filtratu dopiero po opróżnieniu i umyciu kociołka.
- termostat sprawia wrażenie, jakby dla bezpieczeństwa, ze względu na bezwładność cieplną, był przeskalowany o -5°C. Tzn. jeśli ustawimy na 70°C to grzanie wyłączy się przy 65°C. Ma to jakiś sens, ale szczególnie podczas gotowania (100°C i koniec skali) jest denerwujące.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
Comment