Elektryczny kociołek do zacierania z Lidla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gerdzio
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.02
    • 27

    #91
    kupiłem taki gar należy zmienić zawór na kulowy 1/2"

    Comment

    • TowarzyszWieslaw
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.10
      • 157

      #92
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
      Czy ten model, ma gwint na kraniku od środka? Chodzi o to, czy da się bezproblemowo dokręcić filtrator z oplotu?
      Z tego co zerknąłem na szybko do wewnątrz, to kranik jest przykecony nakrętką od wewnątrz, ale gwint jest za krótki żeby coś tam dokrecić

      Trzeba bedzie jak sugerował "przepiśca" wymienić kranik na inny.

      Comment

      • kiszot
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2001.08
        • 8108

        #93
        U mnie po południu było jeszcze 6 sztuk,przepraszam 5 bo jeden kociołek znalazł właściciela.
        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

        Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
        So von Natur, Natur in alter Weise,
        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #94
          A brzeczkę ta maszyna zagotuje?
          Bo w gazetce napisano,że do 100 *C grzeje.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #95
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
            A brzeczkę ta maszyna zagotuje?
            Bo w gazetce napisano,że do 100 *C grzeje.
            Jest doskonale opisane tutaj
            posty 37 i 38.

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #96
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
              Jest doskonale opisane tutaj
              posty 37 i 38.
              Dzięki.
              Wstyd mi,że takie głupie rzeczy wypisuję zamiast poczytać.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • Seta
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2002.10
                • 6964

                #97
                Przed chwilą kupiłem przedostatni w Biłgoraju...
                Mam nadzieję, że będzie działał...
                Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                Comment

                • Mumin_
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2007.10
                  • 109

                  #98
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika seta Wyświetlenie odpowiedzi
                  Przed chwilą kupiłem przedostatni w Biłgoraju...
                  W Katowicach na Granicznej (Trzy Stawy, naprzeciw Praktikera) jest jeszcze co najmniej jeden.
                  Kranik ma gwint 3/8", więc można do niego bezpośrednio przykręcać filtrator zrobiony z wężyka.

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #99
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mumin_ Wyświetlenie odpowiedzi
                    W Katowicach na Granicznej (Trzy Stawy, naprzeciw Praktikera) jest jeszcze co najmniej jeden.
                    Kranik ma gwint 3/8", więc można do niego bezpośrednio przykręcać filtrator zrobiony z wężyka.
                    Zależy jaki kto ma wężyk. Ja zakupiłem zawór kulowy 1/2" do tego redukcję na chyba właśnie te 3/8", następnie znowu na 1/2" i dopiero na to wężyk z oplotu.

                    Co do garnka, to nie wiem jak u Was, ale wygląda mi to na zakupioną przez Lidla jakąś partię odrzutów, bo mam wyraźne ślady zamalowywania odprysków emalii. Zobaczymy jak sie będzie sprawował, oby tylko termostat nie nawalał.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • Mumin_
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2007.10
                      • 109

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                      Zależy jaki kto ma wężyk. Ja zakupiłem zawór kulowy 1/2" do tego redukcję na chyba właśnie te 3/8", następnie znowu na 1/2" i dopiero na to wężyk z oplotu.
                      Ja mam wężyk 3/8, do tej pory na to szła redukcja na 1/2, z niej mufa redukcyjna na 3/4 i całość przykręcałem do kranika w fermentorze z BA. a teraz mogę bezpośrednio i komfortowo

                      Co do garnka, to nie wiem jak u Was, ale wygląda mi to na zakupioną przez Lidla jakąś partię odrzutów, bo mam wyraźne ślady zamalowywania odprysków emalii.
                      Ja mój bardzo dokładnie obejrzałem zaraz po zakupie, w jednym miejscu na dnie jest malutka rysa, poza tym bez zarzutu. A co do termostatu, to chyba wezmę z roboty miernik z certyfikowanym PT100 i dokładnie przekalibruję

                      Comment

                      • kiszot
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🍼🍼
                        • 2001.08
                        • 8108

                        Jeszcze w sobotę w Piekarach były 4 kociołki.
                        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

                        Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                        So von Natur, Natur in alter Weise,
                        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          Korzystając z ochłodzenia zrobiłem chrzest bojowy swojego kociołka. Zmieniłem w nim zawór, na zawór kulowy 1/2" i zamontowałem filtr z oplotu ok. 1m.
                          Wrażenia jak najbardziej pozytywne. Grzeje chyba trochę mocniej niż moja kuchenka gazowa. A na pewno nie gorzej. Jednocześnie w kuchni jest trochę chłodniej niż przy gazówce.
                          Zacieranie poszło sprawnie.
                          Filtracja - rewelacja. 45 minut. Klarowne.
                          Gotowanie, około 45 minut na zagotowanie filtratu. Po zagotowaniu termostat co kilka(naście) minut na chwilę wyłącza grzanie. Mogłoby to nie następować.
                          Chmielenie - tutaj jest następna rewelacja. chmieliłem granulatem dla goryczki i szyszką dla aromatu. Po schłodzeniu spuściłem brzeczkę przez kranik. Praktycznie bez chmielu. Szyszka została co oczywiste, ale granulat również. Następnym razem spróbuję sam granulat.
                          Na dodatkowy plus nienagrzewające się rączki.

                          Wady:
                          - gar jest zajęty do końca filtracji, a więc można zacząć podgrzewanie filtratu dopiero po opróżnieniu i umyciu kociołka.
                          - termostat sprawia wrażenie, jakby dla bezpieczeństwa, ze względu na bezwładność cieplną, był przeskalowany o -5°C. Tzn. jeśli ustawimy na 70°C to grzanie wyłączy się przy 65°C. Ma to jakiś sens, ale szczególnie podczas gotowania (100°C i koniec skali) jest denerwujące.

                          Reasumując jest to bardzo przydatny sprzęt. Teoretycznie można warzyć nawet bez bieżącej wody i gazu. Np. w pokoju w akademiku. Wielkiej różnicy w stosunku do kuchenki nie ma. Tyle, że trochę mniej nagrzewa pomieszczenie i pozwala fajnie odfiltrować chmieliny. Myślę, że funkcjonalnością niewiele ustępuje Braumaisterowi. Różnica taka, że trzeba pilnować temperatur i mieszać. Polecam.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                            Różnica taka, że trzeba pilnować temperatur i mieszać. Polecam.
                            Można by zamiast termostatu zamontować jakiś elektroniczny sterownik.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • mwa
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2003.01
                              • 5071

                              Dając od góry mieszadło nie trzeba robić nic.
                              Fajna i rzetelna ocena
                              Pozdrawiam Cię !!!!

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                                Wady:
                                - gar jest zajęty do końca filtracji, a więc można zacząć podgrzewanie filtratu dopiero po opróżnieniu i umyciu kociołka.
                                - termostat sprawia wrażenie, jakby dla bezpieczeństwa, ze względu na bezwładność cieplną, był przeskalowany o -5°C. Tzn. jeśli ustawimy na 70°C to grzanie wyłączy się przy 65°C. Ma to jakiś sens, ale szczególnie podczas gotowania (100°C i koniec skali) jest denerwujące.
                                - prąd droższy od gazu.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X