Elektryczny kociołek do zacierania z Lidla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
    Na stronkach za wielka woda pisuje sie, ze wysladzanie moze miec zly wplyw na piwo. Ale z drugiej strony to jak wyglada filtrat po wyciagnieciu slodu z gara? Czy jest klarowny czy taki sobie?

    Makaron, to są skrajne teorie. Jak ktoś warzy super hiper piwo na konkurs to go rozumiem. Jednakże wysładzanie jest od wieków częścią sztuki piwowarskiej i nowomodne poglądy z USA tego nie zmienią. Dodajmy zresztą, że te poglądy są odosobnione.
    To jest po prostu grzech nie odciągnąć brzeczki ekstrakcie 10-4blg, bo taką zwykle dostajesz przy wysładzaniu.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23928

      Przypominam że ten temat dotyczy pewnego konkretnego kociołka.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
        Przypominam że ten temat dotyczy pewnego konkretnego kociołka.
        ART nie psuj zabawy. Jak się dyskusja wyklaruje, to się wydzieli. Znaczy zgłosimy część wątku do wydzielenia do wątku o kociołku z Braumeistera.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • Makaron
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.08
          • 2107

          Bo innej mozliwosci nie ma w systemie "wash and go". Inne konstrukcje bardziej zaawansowane jak RIMS, czy na wzór browarów brytyjskich z 3 kadziami wymagaja duzo wiecej miejsca i obsuga, jest duzo bardziej skomplikowana.
          Braumeister z zalozenia ma byc latwy w uzyciu, wygodny i dobrze wykonany.
          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
            Bo innej mozliwosci nie ma w systemie "wash and go".
            Jest wężyk!!!
            blog.kopyra.com

            Comment

            • brloin
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2002.10
              • 534

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
              Bo innej mozliwosci nie ma w systemie "wash and go". Inne konstrukcje bardziej zaawansowane jak RIMS, czy na wzór browarów brytyjskich z 3 kadziami wymagaja duzo wiecej miejsca i obsuga, jest duzo bardziej skomplikowana.
              Braumeister z zalozenia ma byc latwy w uzyciu, wygodny i dobrze wykonany.
              Jak już wyżej wspomniałem: 2 kociołki z Lidla (z wężykami) plus garnek do zagrzania wody do wysładzania, albo po prostu czajnik elektryczny. Nazwijmy to systemem dwu i pół kadziowym
              Proste, tanie i w pełni funkcjonalne.
              brloin; od Szczecina do Wrocławia

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brloin Wyświetlenie odpowiedzi
                Jak już wyżej wspomniałem: 2 kociołki z Lidla (z wężykami) plus garnek do zagrzania wody do wysładzania, albo po prostu czajnik elektryczny. Nazwijmy to systemem dwu i pół kadziowym
                Proste, tanie i w pełni funkcjonalne.
                Dwa kociołki są potrzebne po to, żeby gotować filtrat już podczas odbierania? Czy w jakimś innym celu?
                blog.kopyra.com

                Comment

                • brloin
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2002.10
                  • 534

                  Dokładnie. Kompletny, wygodny zestaw.
                  brloin; od Szczecina do Wrocławia

                  Comment

                  • Makaron
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 2107

                    No to pelny 3 kadziowy system bylby 2 lidlowskie garnki + lodowka turystyczna jako kadz zacierno-filtracyjna. Albo identyczny stystem + pompa i wezownica +2 termometry to masz rims obslugiwanego recznie.
                    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                      No to pelny 3 kadziowy system bylby 2 lidlowskie garnki + lodowka turystyczna jako kadz zacierno-filtracyjna. Albo identyczny stystem + pompa i wezownica +2 termometry to masz rims obslugiwanego recznie.
                      a po cholerę jeszcze ta lodówka?
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • brloin
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2002.10
                        • 534

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                        No to pelny 3 kadziowy system bylby 2 lidlowskie garnki + lodowka turystyczna jako kadz zacierno-filtracyjna. Albo identyczny stystem + pompa i wezownica +2 termometry to masz rims obslugiwanego recznie.
                        Lodówka jako kadź zacierno filtracyjna? Chyba nie to miałeś na myśli?
                        Ale jeśli już mowa o fermentacji, to ja stosuję spiwór na fermentorze i drzwi balkonowe (w nocy przestawiam drzwi przed fermentor a w dzień za ).
                        Wężownicę i termometry mam, brak tylko pompy.
                        brloin; od Szczecina do Wrocławia

                        Comment

                        • Makaron
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 2107

                          W jednym kociolku trzymasz wode o temperaturze 75 stC. Zalewasz nia lodowke turystyczna zasypujesz slodem, mieszasz, ustawiasz tempetature w przedziale 65 - 68 stC i zamykasz ja. Po 90 minutach zaczynasz filtracje do kociolka w ktorym masz zamiar chmielic (oczywiscie po uzyskaniu kilku litrow mozna go wlaczyc) a z pierwszego kocialka masz wode do wysladzania. Jesli masz chlodnice plytowa, albo przeciwbierzna chlodzona woda moze isc do kociolka numer 1. W ten sposob oszczedzasz energie elektryczna przy warzeniu kilku warek w ciagu dnia
                          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                          Comment

                          • jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

                            No ale nie da się zrobić przerw jak pan Bóg nakazuje.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • Makaron
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 2107

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                              No ale nie da się zrobić przerw jak pan Bóg nakazuje.
                              Ale po co ci przerwy z takim dobrym jakosciowo slodem? Ale jak chcesz to prosze

                              Ok teraz jak to zrobic z przerwami

                              W kociolu 1 wrzatek. Zalewamy wrzatkiem i dolewamy wody zimnej by uzyskac temperature jaka chcemy do 1 przerwy. Wsypujemy slod i podnosimy temperature pomiedzy przerwami dolewajac wrzatku.
                              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                              Comment

                              • brloin
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2002.10
                                • 534

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
                                W jednym kociolku trzymasz wode o temperaturze 75 stC. Zalewasz nia lodowke turystyczna zasypujesz slodem, mieszasz, ustawiasz tempetature w przedziale 65 - 68 stC i zamykasz ja. Po 90 minutach zaczynasz filtracje do kociolka w ktorym masz zamiar chmielic (oczywiscie po uzyskaniu kilku litrow mozna go wlaczyc) a z pierwszego kocialka masz wode do wysladzania. Jesli masz chlodnice plytowa, albo przeciwbierzna chlodzona woda moze isc do kociolka numer 1. W ten sposob oszczedzasz energie elektryczna przy warzeniu kilku warek w ciagu dnia
                                Teraz już złapałem na czym RIMS polega - jest postępowy - obrzydliwie ekologiczny. Oszczędza energię!!!
                                W systemie lidlowskim (chyba już można zacząć używać tego zwrotu) gotujesz wodę w kociołku, zasypujesz słodem, robisz przerwy jak należy, a potem filtrujesz do kociołka nr dwa. Wysładzanie wodą z zewnątrz. W drugim kociołku gotowanie a potem chłodzenie. Na koniec zlanie do fementora i ubranie go w śpiworek.
                                brloin; od Szczecina do Wrocławia

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X