Termostat jest na pierwszym zdjęciu po prawej stronie. To coś z pokretłem do którego dochodzą dwa czarne i jeden czerwony kabel. Jeden czarny kabel jest od zasilania, a drugi idzie dalej do grzałki. Czerwony kabel to zasilanie żarówki. złączenie razem tych trzech kabelków spowoduje wyeliminowanie termostatu i ciągłą pracę grzałki do czasu wyłączenia w kontaktu lub przepalenia zabezpieczenia. Zabezpieczenie to ta biała kostka.
Elektryczny kociołek do zacierania z Lidla
Collapse
X
-
Brązowy idzie do kabla od zasilania, widać to na dolnym zdjęciu po prawej.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TowarzyszWieslaw Wyświetlenie odpowiedziTermostat jest na pierwszym zdjęciu po prawej stronie. To coś z pokretłem do którego dochodzą dwa czarne i jeden czerwony kabel. Jeden czarny kabel jest od zasilania, a drugi idzie dalej do grzałki. Czerwony kabel to zasilanie żarówki. złączenie razem tych trzech kabelków spowoduje wyeliminowanie termostatu i ciągłą pracę grzałki do czasu wyłączenia w kontaktu lub przepalenia zabezpieczenia. Zabezpieczenie to ta biała kostka.
Jeszcze jedno pytanie: czy można zrobić tak, aby nie usuwać regulacji temperatury, a wyeliminować jedynie samoistne wyłączanie grzałek?Last edited by wrednyhawran; 2012-10-11, 12:00.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran Wyświetlenie odpowiedziCzy w takim razie, jeśli ominę termostat i będę gotował przez godzinę, to zabezpieczenie się nie przepali?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran Wyświetlenie odpowiedziJeszcze jedno pytanie: czy można zrobić tak, aby nie usuwać regulacji temperatury, a wyeliminować jedynie samoistne wyłączanie grzałek?
Comment
-
-
A czy nie wystarczyłoby odgiąć i podwiązać tą blaszkę ze zdjęcia w prawym górnym rogu? wtedy obieg nie będzie odcinany przez termostat, ale termik pewnie i tak się przepali. A może można go po prostu usunąć?
Może inaczej. Co mam po kolei zrobić żeby móc gotować brzeczkę bez ryzyka że termik się przepali, że pójdą korki, czy że zrobi się jakieś zwarcie?Last edited by wrednyhawran; 2012-10-11, 13:38.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran Wyświetlenie odpowiedziA czy nie wystarczyłoby odgiąć i podwiązać tą blaszkę ze zdjęcia w prawym górnym rogu? wtedy obieg nie będzie odcinany przez termostat, ale termik pewnie i tak się przepali. A może można go po prostu usunąć?
Przygięcie blaszki i przywiązanie da taki sam efekt jak zlutowanie razem wszystkich trzech przewodów dochodzących do termostatu.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran Wyświetlenie odpowiedziMoże inaczej. Co mam po kolei zrobić żeby móc gotować brzeczkę bez ryzyka że termik się przepali, że pójdą korki, czy że zrobi się jakieś zwarcie?
załóżmy, że wyrzucasz termostat i grzałka pracuje cały czas przez godzinę bez przerwy.
Ogrzewa dno garnka. Jeśli ciecz w garnku będzie w stanie na tyle szybko odebrać ciepło od dna, że nie przekroczy ono temperatury 105 stopni w okolicy termika, to termik to wytrzyma i wszystko będzie ok. W inny przypadku poleci termik i będzie się nadawał do wymiany (razem z termikiem mogą polecieć korki, ale to też łatwo wymienić).
Załóżmy teraz, że termik nie wytrzymał masz do wyboru opcje:
1. Kupisz nowy o takich samych parametrach. I to nie rozwiąże problemu bo znowu się zrobi to samo.
2. Wyrzucisz termik, a przewody które do niego dochodziły zlutujesz razem. Może zacznie to wtedy działać. Ale możesz również przegrzać grzałkę, co doprowadzi w najlepszym wypadku do "pójścia" korków w gorszym do pożaru i ofiar w ludziach.
Generalnie wyrzucanie zabezpieczeń nie jest dobrym pomysłem. Może się udać i zadziała, ale równie dobrze może się zdarzyć inaczej.
Innych pomysłów nie mam.
P.S. Ja mam to szczęście że mój kociołek z Lidla po przekręceniu pokrętła na max nie wyłącza grzałki i gotuje ładnie. Tylko zagotowanie brzeczki po filtracji trwało strasznie długo. Teraz podczas filtracji brzeczkę porcjami przelewam do gara na kuchence i podgrzewa jak jeszcze trwa filtracja pozostałej części i wysładzanie. Jest sporo szybciej.
Comment
-
-
Ok, dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Postaram się nie kombinować za bardzo, może jakoś to będzie.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wsaczuk Wyświetlenie odpowiedzisą termiki z mieszkiem wielokrotnego działania - po ostygnięciu zaczynają ponownie działać.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika frc Wyświetlenie odpowiedziZastanawiam się nad dogrzewaniem podczas chmielenia grzałką elektryczną, a termostat zostawic w spokoju.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika frc Wyświetlenie odpowiedziMyślałem o tym. Zamówiłem grzałkę 2000W w razie gdyby kocioł nawalił. Przetestuje instalację w pn.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon
Comment
-
-
Gar elektryczny
Witam,
czy do zacierania i chmielenia nie nada się gar elektryczny z termostatem ? Ma kranik i łatwo spuścić z niego brzeczkę. WIdziałem taki marki Severin i wygląda fajnie, cena ok 360 pln.
ArekBrowar Domowy Happy Alien's
Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.
Comment
-
Comment