Elektryczny kociołek do zacierania z Lidla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TowarzyszWieslaw
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.10
    • 157

    Termostat jest na pierwszym zdjęciu po prawej stronie. To coś z pokretłem do którego dochodzą dwa czarne i jeden czerwony kabel. Jeden czarny kabel jest od zasilania, a drugi idzie dalej do grzałki. Czerwony kabel to zasilanie żarówki. złączenie razem tych trzech kabelków spowoduje wyeliminowanie termostatu i ciągłą pracę grzałki do czasu wyłączenia w kontaktu lub przepalenia zabezpieczenia. Zabezpieczenie to ta biała kostka.
    Last edited by TowarzyszWieslaw; 2012-10-11, 11:29. Powód: poprawa literówek

    Comment

    • wrednyhawran
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2010.07
      • 1784

      Brązowy idzie do kabla od zasilania, widać to na dolnym zdjęciu po prawej.
      Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
      Małe Piwko Blog
      Małe Piwko Blog na facebooku
      Domowy Browar Demon

      Comment

      • wrednyhawran
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2010.07
        • 1784

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TowarzyszWieslaw Wyświetlenie odpowiedzi
        Termostat jest na pierwszym zdjęciu po prawej stronie. To coś z pokretłem do którego dochodzą dwa czarne i jeden czerwony kabel. Jeden czarny kabel jest od zasilania, a drugi idzie dalej do grzałki. Czerwony kabel to zasilanie żarówki. złączenie razem tych trzech kabelków spowoduje wyeliminowanie termostatu i ciągłą pracę grzałki do czasu wyłączenia w kontaktu lub przepalenia zabezpieczenia. Zabezpieczenie to ta biała kostka.
        Czy w takim razie, jeśli ominę termostat i będę gotował przez godzinę, to zabezpieczenie się nie przepali?

        Jeszcze jedno pytanie: czy można zrobić tak, aby nie usuwać regulacji temperatury, a wyeliminować jedynie samoistne wyłączanie grzałek?
        Last edited by wrednyhawran; 2012-10-11, 12:00.
        Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
        Małe Piwko Blog
        Małe Piwko Blog na facebooku
        Domowy Browar Demon

        Comment

        • TowarzyszWieslaw
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.10
          • 157

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran Wyświetlenie odpowiedzi
          Czy w takim razie, jeśli ominę termostat i będę gotował przez godzinę, to zabezpieczenie się nie przepali?
          Zwykle zabezpieczenie to termik, wytapia się po przekroczeniu 105 stopni i rozłącza wszystko na stałe (nadaje się tylko do wymiany). Z tego co pamiętam da się coś takiego kupić na różne temperatury. Dopóki termik się nie przegrzeje to będzie ok.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran Wyświetlenie odpowiedzi
          Jeszcze jedno pytanie: czy można zrobić tak, aby nie usuwać regulacji temperatury, a wyeliminować jedynie samoistne wyłączanie grzałek?
          Można zrobić tak, jak proponował to już ktoś w tym wątku. Wstawić włącznik równolegle do termostatu. Włączenie spowoduje, ciągłą pracę grzałki, a wyłączenie przełącznika pozwoli działać jak do tej pory.

          Comment

          • wrednyhawran
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2010.07
            • 1784

            A czy nie wystarczyłoby odgiąć i podwiązać tą blaszkę ze zdjęcia w prawym górnym rogu? wtedy obieg nie będzie odcinany przez termostat, ale termik pewnie i tak się przepali. A może można go po prostu usunąć?

            Może inaczej. Co mam po kolei zrobić żeby móc gotować brzeczkę bez ryzyka że termik się przepali, że pójdą korki, czy że zrobi się jakieś zwarcie?
            Last edited by wrednyhawran; 2012-10-11, 13:38.
            Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
            Małe Piwko Blog
            Małe Piwko Blog na facebooku
            Domowy Browar Demon

            Comment

            • TowarzyszWieslaw
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.10
              • 157

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran Wyświetlenie odpowiedzi
              A czy nie wystarczyłoby odgiąć i podwiązać tą blaszkę ze zdjęcia w prawym górnym rogu? wtedy obieg nie będzie odcinany przez termostat, ale termik pewnie i tak się przepali. A może można go po prostu usunąć?
              Ta blaszka to najważniejsza część termostatu. Ma ona za zadanie wyginać sie pod wpływem ciepła . Dzięki temu załącza lub rozłącza grzałkę. Pokrętło daje możliwość regulacji momentu kiedy to nastąpi. Zablokowanie możliwości ruchu tej balszce może doprowadzić do jej uszkodzenia. Jakiekolwiek zmiany kształtu tej blaszki powodują inne temperatury przełączania, stałe zwarcie termostatu lub jego całkowite rozwarcie (lub całkowite zniszczenie).
              Przygięcie blaszki i przywiązanie da taki sam efekt jak zlutowanie razem wszystkich trzech przewodów dochodzących do termostatu.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran Wyświetlenie odpowiedzi
              Może inaczej. Co mam po kolei zrobić żeby móc gotować brzeczkę bez ryzyka że termik się przepali, że pójdą korki, czy że zrobi się jakieś zwarcie?
              Ryzyko zawsze istnieje....
              załóżmy, że wyrzucasz termostat i grzałka pracuje cały czas przez godzinę bez przerwy.
              Ogrzewa dno garnka. Jeśli ciecz w garnku będzie w stanie na tyle szybko odebrać ciepło od dna, że nie przekroczy ono temperatury 105 stopni w okolicy termika, to termik to wytrzyma i wszystko będzie ok. W inny przypadku poleci termik i będzie się nadawał do wymiany (razem z termikiem mogą polecieć korki, ale to też łatwo wymienić).

              Załóżmy teraz, że termik nie wytrzymał masz do wyboru opcje:
              1. Kupisz nowy o takich samych parametrach. I to nie rozwiąże problemu bo znowu się zrobi to samo.
              2. Wyrzucisz termik, a przewody które do niego dochodziły zlutujesz razem. Może zacznie to wtedy działać. Ale możesz również przegrzać grzałkę, co doprowadzi w najlepszym wypadku do "pójścia" korków w gorszym do pożaru i ofiar w ludziach.

              Generalnie wyrzucanie zabezpieczeń nie jest dobrym pomysłem. Może się udać i zadziała, ale równie dobrze może się zdarzyć inaczej.


              Innych pomysłów nie mam.

              P.S. Ja mam to szczęście że mój kociołek z Lidla po przekręceniu pokrętła na max nie wyłącza grzałki i gotuje ładnie. Tylko zagotowanie brzeczki po filtracji trwało strasznie długo. Teraz podczas filtracji brzeczkę porcjami przelewam do gara na kuchence i podgrzewa jak jeszcze trwa filtracja pozostałej części i wysładzanie. Jest sporo szybciej.

              Comment

              • wrednyhawran
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2010.07
                • 1784

                Ok, dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Postaram się nie kombinować za bardzo, może jakoś to będzie.
                Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                Małe Piwko Blog
                Małe Piwko Blog na facebooku
                Domowy Browar Demon

                Comment

                • wsaczuk
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2009.09
                  • 182

                  są termiki z mieszkiem wielokrotnego działania - po ostygnięciu zaczynają ponownie działać.

                  Comment

                  • leech2
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.04
                    • 48

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wsaczuk Wyświetlenie odpowiedzi
                    są termiki z mieszkiem wielokrotnego działania - po ostygnięciu zaczynają ponownie działać.
                    dokładnie, te jednorazowe wyglądają jak diody. Omiń termostat i będzie ok.

                    Comment

                    • frc
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2012.09
                      • 15

                      Zastanawiam się nad dogrzewaniem podczas chmielenia grzałką elektryczną, a termostat zostawic w spokoju.

                      Comment

                      • wrednyhawran
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2010.07
                        • 1784

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika frc Wyświetlenie odpowiedzi
                        Zastanawiam się nad dogrzewaniem podczas chmielenia grzałką elektryczną, a termostat zostawic w spokoju.
                        Też myślałem o grzałce. Pytanie tylko, czy jak podłączę grzałkę np 750W mając podłączony garnek to czy nie wywali mi korków? Mogę odłączyć garnek zupełnie, ale czy wtedy grzałka sama da radę doprowadzić do wrzenia i je utrzymać? Jak duża powinna być ta grzałka i jak mocna?
                        Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                        Małe Piwko Blog
                        Małe Piwko Blog na facebooku
                        Domowy Browar Demon

                        Comment

                        • leech2
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2011.04
                          • 48

                          U mnie dodatkowa grzałka ma 2000W i korków nie wywala (mieszkam w bloku z wielkiej płyty)

                          Comment

                          • frc
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2012.09
                            • 15

                            Myślałem o tym. Zamówiłem grzałkę 2000W w razie gdyby kocioł nawalił. Przetestuje instalację w pn.

                            Comment

                            • wrednyhawran
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2010.07
                              • 1784

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika frc Wyświetlenie odpowiedzi
                              Myślałem o tym. Zamówiłem grzałkę 2000W w razie gdyby kocioł nawalił. Przetestuje instalację w pn.
                              Ja mam 1000W, mam nadzieję, że wystarczy do podgrzania od 78 do 100.
                              Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                              Małe Piwko Blog
                              Małe Piwko Blog na facebooku
                              Domowy Browar Demon

                              Comment

                              • ontario_ab
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2012.10
                                • 65

                                Gar elektryczny

                                Witam,
                                czy do zacierania i chmielenia nie nada się gar elektryczny z termostatem ? Ma kranik i łatwo spuścić z niego brzeczkę. WIdziałem taki marki Severin i wygląda fajnie, cena ok 360 pln.
                                Arek
                                Browar Domowy Happy Alien's
                                Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X