Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DonZ
Wyświetlenie odpowiedzi
Elektryczny kociołek do zacierania z Lidla
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wrednyhawran Wyświetlenie odpowiedziBędąc szczerym, nie liczyłem. Jedynie zaobserwowałem wzrost rachunków o ok 100zł w skali dwóch miesięcy i złożyłem to na karb warzenia. Być może niesłusznie, ale żaden inny powód wzrostu opłat nie przychodził mi do głowy. (Mówimy o zacieraniu + warzeniu z grzałką 1000W). Liczba warek w tym czasie: 4.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DonZ Wyświetlenie odpowiedziniby ten który podałem w linku lidl oferował pasteryzatory SILVERCREST
Comment
-
-
zauważyłem że niektóre nie mają kranika niestety więc nie do końca to samo, elektryczny ma chyba tą przewagę że łatwiej kontrolować temperaturę zacierania, a nikt go nie rozkręcał celem wymiany grzałki z 1800 na 2000?
ja też się zastanawiałem czy nie zrobić tak że kupić garnek z nierdzewki na 30l ze 2 grzałki i je jakoś po zewnętrznej stronie przymocować, do tego izolacja dookoła gara sterownik i pozamiatane
Comment
-
-
chcesz 200W? Proszę http://allegro.pl/garnek-elektryczny...088912778.html
nierdzewka http://allegro.pl/garnek-elektryczny...150866034.htmlLast edited by anteks; 2013-04-08, 15:09.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
a ktoś testował płytę indukcyjną?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DonZ Wyświetlenie odpowiedzia ktoś testował płytę indukcyjną?
Jeżeli chodzi o moc to specjalnie szukałem czegoś ponad 3KW, żeby czas zagotowania nie był za długi. W moim przypadku czas zagotowania na pełnej mocy około 23-24 litrów brzeczki po wysładzaniu wynosi około 40-45 minut. Później moc można znacznie obniżyć - gotuję na 1,7KW.
Reasumując - do zacierania i podtrzymywania temperatury w czasie gotowania 2KW w zupełności wystarczy (dla standardowych warek około 20l), jednak do zagotowania może być trochę mało - czas doprowadzenia do wrzenia mocno się przedłuży. Z drugiej strony można nie czekać na całą porcję brzeczki z wysładzania, tylko dodawać do gotowania porcjami, żeby uniknąć strat ciepła co powinno dać niezłe rezultaty. Ja tego nie robię - wysładzam do momentu uzbierania w garze pełnej ilości, a czas wykorzystuję na przygotowanie sprzętu, dezynfekcję itp.
Może jest jakiś użytkownik kuchenki 2KW i coś więcej napisze.
Pozdrawiam -
Comment
-
-
Hej, chcę się tylko upewnić, bom w gorącej wodzie kąpany i działam czasem bez zastanowienia, alem zrugany został, to napiszę.
Czy taki sprzęt nadaje się do zacierania?Last edited by WojciechT; 2013-11-14, 23:39.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedziHej, chcę się tylko upewnić, bom w gorącej wodzie kąpany i działam czasem bez zastanowienia, alem zrugany został, to napiszę.
Czy taki sprzęt nadaje się do zacierania?Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
To zależy jakie warki chcemy robić. Ja ostatnio warzę właśnie w 24 litrowym bo w zupełności wystarcza na uwarzenie 19l piwa do kega corneliusa.
Szukałbym jednak czegoś tańszego, używanego bo i tak trzeba przerabiać, zewrzeć termostat."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Raczej wolałbym warzyć mniej, a częściej - lubię eksperymentować.
Szukałbym jednak czegoś tańszego, używanego bo i tak trzeba przerabiać, zewrzeć termostat.
Comment
-
-
To już było wiele razy, kociołek w tej wersji potrafi nie zagotować brzeczki. Trzeba ominąc wszelkie zabezpieczenia i podłączyć grzałkę "na prosto" a włączać i wyłączaać go po prostu wtyczką,
Ja zacieram jedno temperaturowo bo bezwładność ma straszną a chmielę z alarmem w telefonie co 10' właczając na chwilę. Brzmi strasznie ale to tylko 6 razy i nachmielone"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
To ja mam chyba jakiś dziwny ten kociołek, bo potrafi i zagotowuje i utrzymuje stan wrzenia bez problemu. Używam właśnie tego z clatronika. Temperatura wrzenia to u mnie w mieszkaniu 100 stopni tak pokazuje termometr, którym kontroluję.
Comment
-
Comment