Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
Elektryczny kociołek do zacierania z Lidla
Collapse
X
-
Kiedyś napisałem, że 6 kg zasypu do tego kociołka (LIdl), to górna granica. To nieprawda. Sypałem już ponad 7 kg i to też nie jest jeszcze maksimum możliwości.
Można więc w nim warzyć także portery. Przykładowo: przy ok. 18 litrach wody i 7 kg zasypu otrzymuję brzeczkę przednią w ilości 11 litrów i gęstości 22 Blg.
Zacier należy raczej podgrzewać przez dodatek wrzącej wody, lub dekokcję. Wbudowanego palnika uzywam jedynie do początkowego podgrzania wody oraz do końcowego podgrzania zacieru do ok. 80 st. C.
Natomiast jesli chodzi o kociołek, do którego link podał Leonpraga, to wydaje się atrakcyjnym urządzeniem, lecz nasuwają mi się dwie wątpliwości:
1) blacha nierdzewna - grubość,
2) wskaźnik poziomu cieczy - chyba nie do utrzymania w czystości, bowiem ciągle będzie zalepiany gęstą brzeczką. Może da się go jakoś "rozbieralnie" myć, a jeśli nie, to zaślepić?
Comment
-
-
1. w coś trzeba zbierać odfiltrowaną brzeczkę
2. ja w tym gotuję i chmielę - gaz jest szybszy i nic się nie przypala do dna
3. nie mając wcześniej chłodnicy wstawiałem gar do zlewu
teraz kolej na warzenie jednogarowe /Lidl/ choć w coś trzeba odfiltrowywać więc gar pozostanie na stanie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzyspx1. w coś trzeba zbierać odfiltrowaną brzeczkę
2. ja w tym gotuję i chmielę - gaz jest szybszy i nic się nie przypala do dna
3. nie mając wcześniej chłodnicy wstawiałem gar do zlewu
teraz kolej na warzenie jednogarowe /Lidl/ choć w coś trzeba odfiltrowywać więc gar pozostanie na stanie
Filtrat spuszczaj do fermentora, a ten gar z nierdzewki sobie daruj.
Po opróżnieniu kociołka z młóta i opłukaniu, przelejesz doń brzeczkę z fermentora. Ten ostatni potem tylko opłukasz, zdezynfekujesz i już będzie gotowy na przyjęcie brzeczki nastawnej.
Comment
-
-
w tym sęk że fermentuję w 25 l kanistrach PP i praktycznie bez szczególnego mycia /zalewam wystudzoną brzeczką poprzednie drożdze/. Po 4-5 fermentacjach myję bardziej dokładnie i wyparzam - fermentuję na zimno (0-7 oC). Więc gar zostanie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzyspxczy ktoś ma sprawdzoną technologię wiercenia w garku emailowanym tak by to ładnie i estetycznie wyglądało? /bez odprysków przy wierceniu/ - średnica 1/2''
Jak robiliście otwór na kranik ? Wiertłem? Jeśli tak to jaką średnicą?
Pozdrawiam
Comment
-
-
Ja zrobiłem to tak: narysowałem na zewnętrznej stronie gara kółko stosownej średnicy a następnie wiertłem 3,5 mm wykonałem szereg otworów po wewnętrznej stronie tego kółka. Otwory starałem się wiercić jak najbliżej siebie. Następnie iglakiem spiłowałem ścianki pomiędzy otworami i pilnikiem półokrągłym spiłowałem nadwyżki blachy.
Blacha jest miękka, piłuje się lekko.Last edited by kangurpl; 2006-02-04, 19:17.Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika a_szypuraO właśnie, jeśli pozwolicie podciągam pytanie natury technicznej.
Jak robiliście otwór na kranik ? Wiertłem? Jeśli tak to jaką średnicą?
Pozdrawiam
Comment
-
-
Comment
-
-
Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Comment
-
Comment