Chłodnica przeciwprąd

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lukuj
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.07
    • 320

    #1

    Chłodnica przeciwprąd

    Starą chłodnicę zanurzeniową postanowiłem przerobić na układ „rura w rurze” chłodzący w przeciwprądzie. Dla przypomnienia, jest to system bazujący na zasadzie iż czynnik chłodzący płynie w odwrotnym kierunku do czynnika chłodzonego. Tutaj, miejsce gdzie do miedzianej rurki wpływa gorąca brzeczka jest jednocześnie miejscem z którego wypływa ogrzana woda chłodząca i odwrotnie, wpływająca na drugim końcu woda chłodząca napotyka na schłodzoną już wypływającą brzeczkę. Dzięki temu na całej długości chłodnicy utrzymywana jest maksymalna różnica temperatur pomiędzy chłodzoną brzeczką a wodą chłodzącą. Jak wiemy, im ta różnica temperatur większa, tym większa siła napędowa procesu chłodzenia - stąd duża w porównaniu z innymi wydajność tej metody.
    Jak widać do budowy użyłem rurki miedzianej wprowadzonej do węża wzmocnionego oplotem (dobra sztywność)
    Attached Files
    KETTLER brewery
    www.lukuj.republika.pl
  • lukuj
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.07
    • 320

    #2
    chłodnica przeciwprąd

    Zakupiłem dwa trójniki do miedzianych instalacji CO a rurkę miedzianą wkleiłem wewnątrz klejem dwuskładnikowym jak na zdjęciu. Wąż zamocowałem opaskami zaciskowymi a za wejście/wyjście wody chłodzącej posłużyły krótkie odcinki wklejonej rurki ze stali kwasoodpornej. Chłodnicę usztywniono za pomocą kilku plastikowych opasek zaciskowych.
    Przeprowadziłem próbę.
    Chłodziłem wodę o temperaturze 90oC.
    Temperatura wody chłodzącej 25oC.
    Dla dużego przepływu wody chłodzącej uzyskałem temp schłodzonej brzeczki 27oC (35oC na wyjściu wody chłodzącej).
    Dla mniejszego przepływu/zużycia wody chłodzącej - zbliżonego do zwykle stosowanego dla chłodnicy zanurzeniowej - uzyskałem temp schłodzonej brzeczki 32oC (49oC na wyjściu wody chłodzącej).
    Wynik uważam za zadowalający.
    Attached Files
    KETTLER brewery
    www.lukuj.republika.pl

    Comment

    • krzyspx
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2005.04
      • 62

      #3
      czy zanurzeniowa się nie sprawdziła że zmieniasz technologię - jestem w trakcie jej wykonywania i jestem w kropce?

      Comment

      • naczelnik
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 1884

        #4
        Także zastanawiałem się nad tym rozwiązaniem, ale postawiłem jednak na chłodnicę zanurzeniową.
        Ta bedzie mocowana w moim kotle pod koniec warzenia. Będzie zajmowała ok 3/4 wysokości naczynia i pracowałą bęzie równolegle z obracającym się mieszadłem(by zwiększyć ruch chłodzonej brzeczki).
        Dlaczego postawiłem na zanurzeniową? Bo po wychłodzeniu brzeczki i jej ustaniu, przez zawór znajdujący się na samym dnie naczynia - w niewielkim zagłebieniu - wypuszczę większość osadów chmielowych, a restza brzeczki schłodzona poleci bezpośrednio do fermentora. W przypadku zastosowania chłodnicy przeciwbieżnej, wychłodzoną brzeczkę musiałbym ponownie zawrócić do naczynia z zaworem i odfiltrować z chmielin.

        Za jakiś czas na pewno pokuszę się o zbudownie lepszego wymiennika, ale narazie będę używał chłodnicy zanurzeniowej.
        Popieram domowe browary!

        Polakom gratulujemy naczelnika

        Zamykam browar.
        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

        Comment

        • lukuj
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.07
          • 320

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
          Także zastanawiałem się nad tym rozwiązaniem, ale postawiłem jednak na chłodnicę zanurzeniową.
          Ta bedzie mocowana w moim kotle pod koniec warzenia. Będzie zajmowała ok 3/4 wysokości naczynia i pracowałą bęzie równolegle z obracającym się mieszadłem(by zwiększyć ruch chłodzonej brzeczki).
          Dlaczego postawiłem na zanurzeniową? Bo po wychłodzeniu brzeczki i jej ustaniu, przez zawór znajdujący się na samym dnie naczynia - w niewielkim zagłebieniu - wypuszczę większość osadów chmielowych, a restza brzeczki schłodzona poleci bezpośrednio do fermentora. W przypadku zastosowania chłodnicy przeciwbieżnej, wychłodzoną brzeczkę musiałbym ponownie zawrócić do naczynia z zaworem i odfiltrować z chmielin.

          Za jakiś czas na pewno pokuszę się o zbudownie lepszego wymiennika, ale narazie będę używał chłodnicy zanurzeniowej.
          To rozwiązanie jest najpraktyczniejsze i takie właśnie stosuję w moim " piwowarskim robocie kuchennym" w połączeniu z chłodzonym płaszczem zbiornika (jeden obieg).
          Chłodnica przeciwprądowa powstała z myślą o warzeniu w garze bo okropnie nie lubię merdać łychą w trakcie chłodzenia.
          KETTLER brewery
          www.lukuj.republika.pl

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzyspx
            czy zanurzeniowa się nie sprawdziła że zmieniasz technologię - jestem w trakcie jej wykonywania i jestem w kropce?
            Działaj dalej spokojnie, zanurzeniowa chlodnica też działa dobrze. Po prostu lukuj jest profesjonalistą dla niego dobrze to za mało , dla mnie ten facet jest geniuszem w tym co robi zresztą prześledź jego sprzęt to sam zobaczysz.
            Jak Cię zawiedzie zanurzeniowa łatwo przerobisz na układ rura w rurze.

            Comment

            • kony
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.08
              • 1701

              #7
              Ja w ostatnią sobotę po raz pierwszy użyłem chłodnicy zanurzeniowej i byłem zszokowany jej wydajnością. Wrzącą brzeczkę (ok. 18 l) sprowadziłem do 25 st, w ciągu ok. 10-12 minut. Szczerze mówiąc spodziewałem się że potrwa to znacznie dłużej.
              Chłodnicę wykonałem z 11 mb miedzianej 12-stki (tzw. miękkiej) zakończonej gwintem na który nakręcam wąż prysznicowy.
              Przy takiej wydajności nie widzę potrzeby kombinowania z innymi chłodnicami (ale jestem początkujący więc może kiedyś zmienię zdanie ).

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • grodek
                Sprzedam zestaw do warzenia z zacieraniem
                grodek
                Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
                - garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
                - drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
                - śrutownik stołowy 200 zł
                - chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
                - refraktometr 0-40°Brix'a...
                2024-03-10, 19:01
              • SielskieWzgorze
                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                SielskieWzgorze
                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                ...
                2024-02-19, 09:28
              • dadek
                Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                dadek
                Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                2023-12-05, 00:56
              • Grbuy
                Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                Grbuy
                Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                2023-11-30, 20:57
              • dadek
                Czechy, Nošovice 238, Pivovar Radegast
                dadek
                Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
                2023-11-09, 20:59
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...