pomysł na kadź zacierną

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #1

    pomysł na kadź zacierną

    Przedstawiam mój pomysł na kadź zacierną. Narazie jest to projekt - zamiast zacieru ogrzewana jest woda w niewielkim garnku:
    Układ składa się z regulatora temperatury kupionego na allegro za 14 zł (nówka sztuka nie śmigana rocznik '79 ), który włącza steruje zasialniem grzałki/ek (max. 2x500W) w zależności od temperatury panującej w garnku (czujnik Pt100) i temperatury zadanej. Gdy temperatura jest niższa niż zadana - grzałka jest włączona, a gdy jest wyższa - wyłączona. temperaturę można nastawiać w zakresie 0-130 st. C, regulator można więc również wykorzystać np. do utrzymania odpowiedniej temperatury fermentacji.
    Po fazie testów jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Przy temperaturze zadanej 59 st C temperatura wody w garnku wynosiła 61 st C, przy ustawieniu 69 st woda miała dokładnie 70 stopni (do czujnika trzeba podłączyć rezystor 10 Ohm a wpiąłem niecałe 9 Ohm i z tego wynika ta różnica).
    Wadą tego rozwiązania jest stosunkowo niewielka moc, jaką można podłączyć do wyjścia (ponoć styki przekaźników będą się wypalały) która może nie wystarczyć do szybkiego podgrzania wody od 20 do 50-60 st C. Z drugiej jednak strony im mniejsza moc tym mniejsza tendencja do przypalania zacieru, natomiast 500W powinno wystarczyć do utrzymania temperatury 20 kg zacieru na stałym poziomie.
    Oczywiście przy zacieraniu będzie potrzebne mieszadło z napędem.

    Co o tym myślicie?
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Ups kliknęło mi się zanim załadowałem zdjęcia


    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Ja myślę, że to kiepski pomysł. Jeśli już inwestujesz w taki sprzęt, to racjonalniej jest zrobić taką moc, żeby szybko podgrzała się woda do zacierania i również brzeczka przednia do gotowania. Chyba, że planujesz podgrzewać zacier cała noc, ale trudno wtedy zmieścić się w czasach typowych przerw ...

      Jest już parę tematów o mechanizacji browarnictwa domowego. Tam zajrzyj najpierw, bo omawiane są gotowe i sprawdzone rozwiązania. A poza tym - najpierw zrób kilkanaście warek tradycyjnie, łatwiej wtedy dojdziesz, co tobie jest potrzebne.

      Comment

      • naczelnik
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 1884

        #4
        Otwierając wątek myślałem, że poznam ten Twój pomysł na kadź zacierną.
        Tutaj poza krótkim opisem działania regulatora temperatury - tak między Bogiem a prawdą - nie ma nic
        Popieram domowe browary!

        Polakom gratulujemy naczelnika

        Zamykam browar.
        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #5
          Tak naprawdę to ciężko tu nawet mówić o kadzi zaciernej.

          Comment

          • darko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.06
            • 2078

            #6
            Gdyby jednak wykorzystać zestaw tylko do utrzymywania temperatury zacieru myślę, że byłoby ok. Z resztą przekaźniki w regulatorze można wymienić na mocniejsze. Jeśli się mylę, niech jakiś elektronik mnie poprawi .

            To tylko pomysł, do gotowego rozwiązania jeszcze daleko. Nie zamierzam tego opatentować więc dzielę się spostrzeżeniami w trakcie pracy i liczę na sensowne opinie. Gdybym od razu chciał mieć gotowy kocioł, kupiłbym w Browamatorze.

            Comment

            • darko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 2078

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
              Tak naprawdę to ciężko tu nawet mówić o kadzi zaciernej.
              I nikt nie mówi. W tytule jest "pomysł na kadź zacierną" a nie "moja kadź zacierna"

              Comment

              • Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
                I nikt nie mówi. W tytule jest "pomysł na kadź zacierną" a nie "moja kadź zacierna"
                Racja, już się nie czepiam.
                A co do pomysłów - już od jakiegoś czasu myślę o przerobieniu pralki Frania na kadź zacierną

                Comment

                • darko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.06
                  • 2078

                  #9
                  No to bierz się do roboty! We Frani jest nawet wąż do spuszczania filtratu...

                  Comment

                  • Twilight_Alehouse
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.06
                    • 6310

                    #10
                    Problem w tym, że mieszadło jest umieszczone asymetrycznie.

                    Comment

                    • darko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 2078

                      #11
                      Ostatnio (a konkretnie w czasie sesji ) w książce "Inźynieria i aparatura przemysłu spożywczego" P. Lewickiego widziałem rysunek mieszalnika chyba do śmietany, w którym dno było skośne i mieszadło odpowiedni wyprofilowane tak, że znajdowało się blisko dna. Niestety teraz nie mam tej książki więc nie mogę rzucić skanu. Jak tylko wpadnie mi w rękę dam znać

                      Comment

                      • Twilight_Alehouse
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.06
                        • 6310

                        #12
                        Będę bardzo wdzięczny jak to znajdziesz.

                        Comment

                        • darko
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.06
                          • 2078

                          #13
                          W uczelnianej bibliotece będę we wrześniu. A wracając do tematu, co wy na to?

                          Comment

                          • abratek
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2005.08
                            • 27

                            #14
                            Czy wogóle ocynk może być stosowany do warzenia? ( to w kwestii FRANI) przy wysokich temperaturach może być problem?

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #15
                              Nie może. Cynk reaguje z gorącą brzeczką. Było to omawiane przy innej okazji.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • zepol
                                HERMS 100+100+50 L + stół + taboret + sterownik
                                zepol
                                Witam

                                Mam do sprzedania prawie kompletny system HERMS o wybiciu ok. 100 L

                                W jego skład wchodzą:

                                - kadź warzelna 100 L ze wspawanymi złączami

                                - kadź zacierna 100 L ze wspawanymi złączami

                                - fałszywe dno wycinane laserowo na wymiar...
                                2023-07-28, 11:26
                              • Kamil524
                                Kupię gar lub kadź zacierną
                                Kamil524
                                Witam kupię urzywany gar lub kadź zacierną w dobrym stanie do 200zł
                                2020-03-16, 13:06
                              • balon91
                                porada dotycząca temperatury
                                balon91
                                Witam serdecznie.
                                Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
                                Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
                                Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
                                2021-07-10, 14:47
                              • SielskieWzgorze
                                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                SielskieWzgorze
                                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                ...
                                2024-02-19, 10:28
                              • Cyriuss
                                Logger temperatury (sterownik)
                                Cyriuss
                                Hejka!

                                jakiś czas temu przy którejś kolejnej warce obudził się we mnie instynkt inżyniera i pomyślałem sobie, że fajnie byłoby mieć urządzonko które logowało by temperaturę fermentacji w całym okresie fermentacji, tak żeby wiedzieć, czy zapewniam odpowiednie warunki...
                                2017-12-10, 18:54
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...