pomysł na kadź zacierną

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    pomysł na kadź zacierną

    Przedstawiam mój pomysł na kadź zacierną. Narazie jest to projekt - zamiast zacieru ogrzewana jest woda w niewielkim garnku:
    Układ składa się z regulatora temperatury kupionego na allegro za 14 zł (nówka sztuka nie śmigana rocznik '79 ), który włącza steruje zasialniem grzałki/ek (max. 2x500W) w zależności od temperatury panującej w garnku (czujnik Pt100) i temperatury zadanej. Gdy temperatura jest niższa niż zadana - grzałka jest włączona, a gdy jest wyższa - wyłączona. temperaturę można nastawiać w zakresie 0-130 st. C, regulator można więc również wykorzystać np. do utrzymania odpowiedniej temperatury fermentacji.
    Po fazie testów jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Przy temperaturze zadanej 59 st C temperatura wody w garnku wynosiła 61 st C, przy ustawieniu 69 st woda miała dokładnie 70 stopni (do czujnika trzeba podłączyć rezystor 10 Ohm a wpiąłem niecałe 9 Ohm i z tego wynika ta różnica).
    Wadą tego rozwiązania jest stosunkowo niewielka moc, jaką można podłączyć do wyjścia (ponoć styki przekaźników będą się wypalały) która może nie wystarczyć do szybkiego podgrzania wody od 20 do 50-60 st C. Z drugiej jednak strony im mniejsza moc tym mniejsza tendencja do przypalania zacieru, natomiast 500W powinno wystarczyć do utrzymania temperatury 20 kg zacieru na stałym poziomie.
    Oczywiście przy zacieraniu będzie potrzebne mieszadło z napędem.

    Co o tym myślicie?
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Ups kliknęło mi się zanim załadowałem zdjęcia


    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Ja myślę, że to kiepski pomysł. Jeśli już inwestujesz w taki sprzęt, to racjonalniej jest zrobić taką moc, żeby szybko podgrzała się woda do zacierania i również brzeczka przednia do gotowania. Chyba, że planujesz podgrzewać zacier cała noc, ale trudno wtedy zmieścić się w czasach typowych przerw ...

      Jest już parę tematów o mechanizacji browarnictwa domowego. Tam zajrzyj najpierw, bo omawiane są gotowe i sprawdzone rozwiązania. A poza tym - najpierw zrób kilkanaście warek tradycyjnie, łatwiej wtedy dojdziesz, co tobie jest potrzebne.

      Comment

      • naczelnik
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.08
        • 1884

        #4
        Otwierając wątek myślałem, że poznam ten Twój pomysł na kadź zacierną.
        Tutaj poza krótkim opisem działania regulatora temperatury - tak między Bogiem a prawdą - nie ma nic
        Popieram domowe browary!

        Polakom gratulujemy naczelnika

        Zamykam browar.
        Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

        gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #5
          Tak naprawdę to ciężko tu nawet mówić o kadzi zaciernej.

          Comment

          • darko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.06
            • 2078

            #6
            Gdyby jednak wykorzystać zestaw tylko do utrzymywania temperatury zacieru myślę, że byłoby ok. Z resztą przekaźniki w regulatorze można wymienić na mocniejsze. Jeśli się mylę, niech jakiś elektronik mnie poprawi .

            To tylko pomysł, do gotowego rozwiązania jeszcze daleko. Nie zamierzam tego opatentować więc dzielę się spostrzeżeniami w trakcie pracy i liczę na sensowne opinie. Gdybym od razu chciał mieć gotowy kocioł, kupiłbym w Browamatorze.

            Comment

            • darko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 2078

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
              Tak naprawdę to ciężko tu nawet mówić o kadzi zaciernej.
              I nikt nie mówi. W tytule jest "pomysł na kadź zacierną" a nie "moja kadź zacierna"

              Comment

              • Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
                I nikt nie mówi. W tytule jest "pomysł na kadź zacierną" a nie "moja kadź zacierna"
                Racja, już się nie czepiam.
                A co do pomysłów - już od jakiegoś czasu myślę o przerobieniu pralki Frania na kadź zacierną

                Comment

                • darko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.06
                  • 2078

                  #9
                  No to bierz się do roboty! We Frani jest nawet wąż do spuszczania filtratu...

                  Comment

                  • Twilight_Alehouse
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.06
                    • 6310

                    #10
                    Problem w tym, że mieszadło jest umieszczone asymetrycznie.

                    Comment

                    • darko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 2078

                      #11
                      Ostatnio (a konkretnie w czasie sesji ) w książce "Inźynieria i aparatura przemysłu spożywczego" P. Lewickiego widziałem rysunek mieszalnika chyba do śmietany, w którym dno było skośne i mieszadło odpowiedni wyprofilowane tak, że znajdowało się blisko dna. Niestety teraz nie mam tej książki więc nie mogę rzucić skanu. Jak tylko wpadnie mi w rękę dam znać

                      Comment

                      • Twilight_Alehouse
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.06
                        • 6310

                        #12
                        Będę bardzo wdzięczny jak to znajdziesz.

                        Comment

                        • darko
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.06
                          • 2078

                          #13
                          W uczelnianej bibliotece będę we wrześniu. A wracając do tematu, co wy na to?

                          Comment

                          • abratek
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2005.08
                            • 27

                            #14
                            Czy wogóle ocynk może być stosowany do warzenia? ( to w kwestii FRANI) przy wysokich temperaturach może być problem?

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #15
                              Nie może. Cynk reaguje z gorącą brzeczką. Było to omawiane przy innej okazji.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X