pomysł na kadź zacierną

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
    Gdyby jednak wykorzystać zestaw tylko do utrzymywania temperatury zacieru myślę, że byłoby ok...
    Z tego wynika, ze i tak musisz mieć drugie źródło grzania zacieru, czyli rozwiązanie traci sens.

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #17
      Prosta operacja polegająca na dodaniu dodatkowych przekaźników pozwoli użyć odbiornika o mocy nawet 2kW. Tyle na pewno wystarczy na szybkie ogrzanie i utrzymanie temperatury zacieru.

      Comment

      • gralll
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.06
        • 127

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
        Nie może. Cynk reaguje z gorącą brzeczką. Było to omawiane przy innej okazji.
        Ale frania wewnatrz bynajmniej ta nowsza nie zniszczona pokryta jest emalią jak karnki, kwestia wymiany spustu, mam taka nikt jej nie uzywa, ale jak na moje potrzeby wolę to robić tradycyjnie

        Comment

        • Ner0n
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2005.11
          • 14

          #19
          Odświeżę temat.

          Jestem właśnie w trakcie przygotowań do pierwszego zacierania i staram się skompletować sprzęt. Spodobał mi się pomysł na kadź zacierną z lodówki turystycznej - klasyczne zacieranie infuzyjne nie wymaga przecież podgrzewania zacieru, ale dodawania odpowiednich porcji gorącej wody. Problem taki, że po pierwsze - nie sezon, więc lodówek w sklepach praktycznie brak, a po drugie - te co są strasznie śmierdzą plastikiem. Oczywiście pewnie istnieją lodówki z atestem na bezpośredni kontakt z żywnością i odporne na wysokie temperatury - w końcu ten patent jest stosowany. Niestety nie spotkałem takich.

          I tu mój pomysł - co myślicie o wykorzystaniu jako kadzi zaciernej fermentora. Atest na kontakt z żywnością ma, temperatury też się chyba nie boi, bo jako kadź filtracyjną wykorzystuje go wiele domowych browarów. Oczywiście by za szybko nie tracił ciepła trzebaby go zaizolować - myślałem o uszyciu ubranka z karimaty czy grubego koca . Pod spód jeszcze kawałek styropianowej płyty. Nada się?

          Comment

          • huanghua
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.10
            • 1910

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ner0n
            ...
            I tu mój pomysł - co myślicie o wykorzystaniu jako kadzi zaciernej fermentora. Atest na kontakt z żywnością ma, temperatury też się chyba nie boi, bo jako kadź filtracyjną wykorzystuje go wiele domowych browarów. Oczywiście by za szybko nie tracił ciepła trzebaby go zaizolować - myślałem o uszyciu ubranka z karimaty czy grubego koca . Pod spód jeszcze kawałek styropianowej płyty. Nada się?
            OK, ale powiedz jak będziesz brzeczkę gotował w tym plastikowym fermentorze?
            Bo jesli mimo wszystko masz kocioł jakiś do gotowania, to tak samo powinien on służyć jak kadź zacierna.
            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

            Comment

            • Rolek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.08
              • 1038

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
              OK, ale powiedz jak będziesz brzeczkę gotował w tym plastikowym fermentorze?
              Panie huahua A od kiedy brzeczkę podczas zacierania się gotuje? Bo mowa jest przecież o zacieraniu, a nie warzeniu.

              Poza tym, u mnie w kuchni stoi plastikowy czajnik. Elektryczny. Do gotowania wody zresztą.

              Comment

              • huanghua
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.10
                • 1910

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rolek
                Panie huahua A od kiedy brzeczkę podczas zacierania się gotuje? Bo mowa jest przecież o zacieraniu, a nie warzeniu.

                Poza tym, u mnie w kuchni stoi plastikowy czajnik. Elektryczny. Do gotowania wody zresztą.
                Panie Rolek
                A po co bawić się w kadź zacierną z fermentora, jesli prawdopodobnie istnieje pod ręką jakiś gar...bo przecież brzeczką trzeba w jakimś, własciwym naczyniu zagotować.
                No chyba że w czajniku...elektrycznym...fjuu...fjuuu
                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                Comment

                • Ner0n
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2005.11
                  • 14

                  #23
                  Warzenie to juz inna bajka - nie trzeba się bawić w przerwy i utrzymywanie temperatury, tylko gotować. Do warzenia miałyby mi służyć 2 emaliowane garnki po 13l - do obu dodawałbym chmiel. Czemu nie jeden duży? Ponoć ciężko w takim zagotować brzeczkę na płycie ceramicznej, o ile się to wogóle udaje. Z zacieraniem może i by nie było problemu, ale jeżeli i tak muszę kupić coś do gotowania, to wolę poszukać innego (tańszego) rozwiązania. Przy podziale na 2 mogę korzystać z 2 pól grzejnych najwyższej mocy jednocześnie, łącznie będzie 3kW. No i dno w mniejszych garnkach jest proste, w dużych jest często pofalowane.
                  Zacieranie w 2 garnkach też jest możliwe, ale chyba będzie z tym nieporównywalnie więcej zachodu - pilnowanie przerw w 2 naczyniach. No i w obu napewno nie uzyska się tego samego - w niczym to nie szkodzi, ale trudniej o powtarzalność wyników.

                  Comment

                  • huanghua
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.10
                    • 1910

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ner0n
                    ....Do warzenia miałyby mi służyć 2 emaliowane garnki po 13l - do obu dodawałbym chmiel...
                    Tej informacji mi właśnie brakowało

                    Skoro tak, to może faktycznie spróbuj z tym izolowanym fermentorem. Jestem bardzo ciekawy skutków. Myślę, że sa duże szanse na powodzenie.
                    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                    Comment

                    • Rolek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.08
                      • 1038

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                      Panie Rolek
                      (...)
                      No chyba że w czajniku...elektrycznym...fjuu...fjuuu
                      A gdzie ja napisałem, żeby gotować brzeczkę w czajniku?

                      Comment

                      • huanghua
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.10
                        • 1910

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rolek
                        A gdzie ja napisałem, żeby gotować brzeczkę w czajniku?
                        A gdzie ja napisałem, żeby gotować brzeczkę podczas zacierania?
                        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                        Comment

                        • Rolek
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2001.08
                          • 1038

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                          A gdzie ja napisałem, żeby gotować brzeczkę podczas zacierania?
                          Odpowiadając (?) na pytanie Ner0na o zacieranie w fermentorze.
                          OK, ale powiedz jak będziesz brzeczkę gotował w tym plastikowym fermentorze?

                          Comment

                          • Infam
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.05
                            • 715

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112
                            Prosta operacja polegająca na dodaniu dodatkowych przekaźników pozwoli użyć odbiornika o mocy nawet 2kW. Tyle na pewno wystarczy na szybkie ogrzanie i utrzymanie temperatury zacieru.
                            Zacier to nie woda :-) - dojdą Ci dodatkowe problemy, o których proponowałbym poczytać na tym forum. Chyba najlepiej to opisuje Lukuj. Poszukaj jego tematów. Oczywiście - można w prosty sposób zwiększyć moc grzejną (nie przez przekaźnik lecz przez stycznik) ale nie sprawdzi się to w kadzi zaciernej.
                            Najważniejsza niespodzianka - brak możliwości zachowania odpowiedniego gradientu temperatury zacieru przy przechodzeniu do następnej przerwy temperaturowej. Będzie to skutkowało przede wszystkim przypalaniem zacieru na grzałkach (nie wspomnę o spełnieniu odpowiednich warunków zacierania).
                            "Dużo to nie znaczy Dobrze
                            Dobrze znaczy dużo"

                            Comment

                            • huanghua
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.10
                              • 1910

                              #29
                              Ale ja wciąż nie widzę odpowiedzi na pytanie, gdzie napisałem że należy gotować brzeczkę podczas zacierania? Gdzie?
                              Bo sformułowanie:
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                              OK, ale powiedz jak będziesz brzeczkę gotował w tym plastikowym fermentorze? ...
                              nie wskazuje na wkładane mi uporczywie w usta (czyt. palce) stwierdzenie.

                              Pytanie moje, miało na celu znalezienie odpowiedzi w jaki sposob zadający pytanie ma zamiar potem gotować brzeczkę. Jak wiadomo odpowiedz na to pytanie przyszła później.

                              Polecam nabycie pewnej umiejętności, tj. rozumienie tzw. "trzech myśli naprzód", lub rozumienie tego co nie jest jasno podane "na tacy".
                              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                              Comment

                              • zbysia
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2004.09
                                • 907

                                #30
                                Panowie przejdźcie na PW lub gg - plizzzz..
                                fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X