syfon od wody

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marioq
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2004.10
    • 2

    #1

    syfon od wody

    hej chciałbym użyć syfonu do wody mineralnej ponieważ
    mogę tam przelać już z fermentowane piwko i gazując
    nabojem z co2 unikne osadu drożdżowego
    czy ktoś już użył syfonu do piwa?
    jakie wrarzenia?
  • Alchemych
    Porucznik Browarny Tester
    • 2003.12
    • 349

    #2
    Młode czyli zielone piwo można z powodzeniem "sztucznie" gazować różnymi sposobami - m.in. w syfonie. Tak robił kiedyś zdaje się Carlberg. Ostatnio również Wielki B gazował zielone piwo w beczce 5-cio litrowej. Było dobrze nagazowane. Problem jest tylko po porównaniu tego samego piwa zielonego (np ok 7 dni ferm. burzliwa i 14 dni fermentacja cicha) z piwem dojrzałym (np dla przeciętnego jasnego pełnego 4-5 miesięcy leżakowania w butelce lub beczce). Różnica jest naprawdę bardzo duża na kożyść piwa dojrzałego.
    Możesz zrobić eksperyment i część piwa wypić niedojrzałego a część np zabutelkować i wypić po 5 miesiącach. Jeśli oczywiście już tego nie robiłeś. Wtedy porównasz i zobaczysz czy warto czekać .
    I jeszcze jedno: są ponoć drożdże (Danstar Windsor) które dają piwo zielone nadające się do picia zaraz po fermentacji. Osobiście nie sprawdzałem - tutaj mogłaby coś na ten temat powiedzieć Marusia. Dość szybko dojrzewają piwa pszeniczne - sam sprawdzałem piwo w stylu Witbier i po cichej było już naprawdę smaczne.
    Swoją drogą gdybyś natknął się gdzieś na źródło naboi do syfonów to daj znać - też jestem tym zainteresowany.

    Comment

    • Wielki_B
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.02
      • 1968

      #3
      Można tak nagazować piwo. Niewielka jednak z tego uciecha, bowiem do przeciętnego syfonu wlejesz niecałe 2 piwa, a potem trzeba jeszcze poczekać parę godzin na nasycenie.
      Niemniej, warto poeksperymentować.
      Posmaku zielonego piwa można się dość szybko pozbyć obniżając temp. w tanku do okolic zera st. C.
      Czasem trzeba kombinować, jak się nie chce czekać na dojrzałe owoce!
      A jeśli chodzi o naboje ...

      Comment

      • Alchemych
        Porucznik Browarny Tester
        • 2003.12
        • 349

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
        ...A jeśli chodzi o naboje ...
        Czyli można kupić w Czechach - ok.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alchemych
          ...są ponoć drożdże... które dają piwo zielone nadające się do picia zaraz po fermentacji...
          Każde drożdże dają piwo, nadające się do spożycia zaraz po fermentacji. Tyle, że po kilku tygodniach zazwyczaj jest znacznie lepsze. Ale w XIX w. powszechnie piwo fermentowało się dwa, trzy dni, potem nabijało w beczki i po tygodniu szło do spożycia.

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Alchemych
            I jeszcze jedno: są ponoć drożdże (Danstar Windsor) które dają piwo zielone nadające się do picia zaraz po fermentacji. Osobiście nie sprawdzałem - tutaj mogłaby coś na ten temat powiedzieć Marusia.
            Tak jak Krzysiu napisał, każde młode piwo nadaje się do spozycia zaraz po fermentacji. Na danstarach to piwko po prostu wychodzi najsmaczniejsze i smakuje mi takie świeżutkie bardziej, niż później to samo piwo przykładnie odleżakowane. Ale to kwestia gustu
            Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2005-10-04, 07:46.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Marioq
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2004.10
              • 2

              #7
              no tak tylko może nie wyraziłem sie precyzyjnie

              no tak tylko może nie wyraziłem sie precyzyjnie nie zależy mi na młodym piwku tylko na tym żeby nie było osadu z drożdzy moge czekać liczyłem na taką opcje przy syfonie mam gaz a nie mam drożdży?
              nie wiem jak to się ma w przypadku małych kegów 5l "tych dostępnych w browamatorze" tam niema dojscia dla naboi no i nie mam zaufania do czyszczenia czegoś czego nie moge zobaczyć?
              syfon bez problemu moge zabrac ze sobą na przejżczke i nie martwić się tym że mi osad się zburzy ale dziękuje za dyskusje

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • dadek
                Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                dadek
                Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                2023-12-05, 00:56
              • dadek
                Fulda, Wiesenmühlenstraße 13, Brauhaus Wiesenmühle
                dadek
                Fulda to 60-tysięczne zabytkowe miasto (12 wiek) położone w Hesji, właściwie w środku Niemiec, przy ważnej magistral kolejowej, więc świetnie skomunikowane właściwie z całym krajem. Od dworca kolejowego idziemy Bahnhofstraße cały czas w dół, potem koło kościoła przez centrum starówki. Gdy się...
                2023-10-06, 00:10
              • dadek
                Belgia, Leuven, Borstelsstraat 20, Brouwerij De Coureur
                dadek
                Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
                2024-10-17, 00:22
              • bastion
                Ukraina, Valea Kuzmina, Dżerelna 1, Bukowinska Browarnia Tuko.
                bastion
                Ktoś coś słyszał, ktoś coś widział, ale konkretów żadnych, albo niewiele. W okolicach Czerniowców ma działać jakiś mały browarek, mocno utajniony, co nie jest jakimś novum w tamtych stronach.
                Przy moim pobycie tam, spróbowałem rozszyfrować tą zagadkę.
                Kilkanaście kilometrów...
                2021-04-21, 21:23
              • SielskieWzgorze
                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                SielskieWzgorze
                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                ...
                2024-02-19, 09:28
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...