przeciekający fermentor

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mgrzemow
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2004.09
    • 79

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
    Sadzimy, że powinieneś używać polskich liter. Tak jest przyjęte na tym forum.
    Przepraszam, postaram się pamiętać. Przyzwyczaiłem się bez...

Pozdrowienia,

MiG

Comment

• berdo
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.07
      • 100

Aby zakończyć temat cieknącego kranika chciałbym uspokoić wszystkich tych, którym się to zdarzy i podziękować tym, którym się to zdarzyło za rady. Tak więc, kranik przecieka ale po jakimś czasie sam się uszczelnia i nie stanowi problemu (zbyt dużo piwa nie ubywa )

(wątek chyba do przeniesienia do "sprzętu" )

Comment

• tomassi
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.08
        • 59

Jeszcze słów kilka o cieknącym kraniku. Do tej pory używałem wiader bez tego wynalazku. Ale oto dzisiaj kupiłem kilka dodatkowych fermentorów z kranikiem właśnie, oczywiście na 4 sztuki 2 ciekły. W moim przypadku problem polegał na tym, że odlew samego kranika nie był zbyt precyzyjny (wygląda na to, że jest zgrzewany z 2 połówek). I w miejscu łączenia na niektórych egzemplarzach występuje mały grzbiet, z powodu którego uszczelka nie siada równo i kranik cieknie. Wystarczy delikatnie wyrównać powierzchnię choćby nożykiem i problem rozwiązany. Na zdjęciach powinno być widać o co chodzi. Niestety zanim cyknąłem fotki skasowałem już grzbiety i są one ledwo widoczne (choć przed zabiegiem występ ma coś pomiędzy 0,5mm a 1mm).
        Attached Files
        Hej szable w dłoń!!!
        Pro Fide Rege et Lege

Comment

• Fredd00
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2009.07
          • 88

Cóż, bądzmy szczerzy Chinole nie robią tych kraników zbyt starannie

Kupiłem dwa fermentatory - jeden pozwolił sobie przytwierdzić kranik w minutę, idealny docisk, zero wycieku. Drugi to dramat, najpierw ciekło, potem zerwałem gwint, kupiłem nakrętkę plastikowa w OBI - ciekło, kupiłem metalową ciekło jeszcze bardziej - wk... się nałożyłem pasty silikonowej na kranik, na uszczelkę, na zbiornik, potem całe ustrojstwo silikonem pokryłem - trzyma

Kranik można dobrze wypłukać, możesz co kilka warek dać Domestosa do płukania, albo Kreta (osobiście nie przejawiam irracjonalnej obawy przed ługiem sodowym)

Silikon rulezz!

Comment

• Ironhide
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.11
            • 5

Miałem podobny problem z przeciekającym kranikiem, otóż przeciekał mimo prawidłowego zamontowania uszczelki na zewnątrz fermentora, niezależnie od siły dokręcenia. Rozwiązaniem było wyrzucenie oryginalnej uszczelki i zastąpienie jej białą, tanią(1,50zł) taśmą teflonową, która idealnie zdała egzamin nie wypuszczając ani kropli z fermentora.

P.S. To mój pierwszy post więc witam i pozdrawiam wszystkich.
            Ironhide

Comment

• cambridgei
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2009.05
              • 124

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ironhide Wyświetlenie odpowiedzi
              Miałem podobny problem z przeciekającym kranikiem, otóż przeciekał mimo prawidłowego zamontowania uszczelki na zewnątrz fermentora, niezależnie od siły dokręcenia. Rozwiązaniem było wyrzucenie oryginalnej uszczelki i zastąpienie jej białą, tanią(1,50zł) taśmą teflonową, która idealnie zdała egzamin nie wypuszczając ani kropli z fermentora.

P.S. To mój pierwszy post więc witam i pozdrawiam wszystkich.
              Ironhide

Wczoraj nastawiłem Grodzisza i po przelaniu brzeczki do fermentora zauważyłem, że w moim kranik również przecieka .

PS Ironhide, czy ty przypadkiem w Ogame nie grałeś?
              W poprzednim wcieleniu, z całą pewnością byłem piwowarem

Pozdrawiam
              Piotr

Comment

Przetwarzanie...
              X