Termometr piwowarski

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lmarco
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.09
    • 31

    #16
    Ja polecam umieszczenie czujnika w metalowej rurce wypełnionej poxipolem.... takie rozwiązanie szeroko polecają firmy sprzedające zestawy do samodzielnego montażu. Mój miernik temperatury to podstawowa aplikacja układu C 520 a rolę czujnika pełni układ LM 35, przetwornik temp.-napięcie.

    Comment

    • abratek
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2005.08
      • 27

      #17
      Tylko należy zwrócić uwagę aby był to poxipol bez związków metalicznych
      a rurka, to tylko miedziana - ma doskonałą przewodność cieplną (ok 16 - 25 razy większą od kwasówki! )

      Comment

      • kiszot
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2001.08
        • 8108

        #18
        Jak policzyłem to wyszło 100% drożej niż widziałem na giełdzie.
        Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
        1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

        Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
        Mein Schlesierland, mein Heimatland,
        So von Natur, Natur in alter Weise,
        Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
        Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

        Comment

        • darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abratek
          (ok 16 - 25 razy większą od kwasówki! )
          To 16 czy 25?

          Comment

          • abratek
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2005.08
            • 27

            #20
            Pojęcie "stal kwasodporna" to w rzeczywistości różne możliwości stopowe, które to cechują dany gatunek stali (więcej informacji o gatunkach np. tu : http://www.italinox.com.pl/index.htm Asortyment>Gatunki stali ) , i to właśnie różnice stopowe powodują tak różną przewodność cieplną (użyty przezemnie zakres dotyczy elementów o porównywalnych rozmiarach) .
            Tu należałoby przy okazji nadmienić że chłodnice do brzeczki wykonane z kwasówki są idealne do utrzymania czystości, ale zdecydowanie mają gorszą wydajność od miedzianych

            Odrazu chciałbym uprzedzić - lepiej od miedzi przewodzi aluminium, ale z góry wykluczam używanie tego materiału jako zbyt łatwo wchodzącego w reakcje z zacierem ( o czym pisano niejednokrotnie)

            Comment

            • Kurteczka_on
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.02
              • 9

              #21
              Na tej stronie jes bardzo fajny termometr w cenie 59.70 bez roboty.

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abratek
                Pojęcie "stal kwasodporna" to w rzeczywistości różne możliwości stopowe, które to cechują dany gatunek stali (więcej informacji o gatunkach np. tu : http://www.italinox.com.pl/index.htm Asortyment>Gatunki stali ) , i to właśnie różnice stopowe powodują tak różną przewodność cieplną (użyty przezemnie zakres dotyczy elementów o porównywalnych rozmiarach) .
                Tu należałoby przy okazji nadmienić że chłodnice do brzeczki wykonane z kwasówki są idealne do utrzymania czystości, ale zdecydowanie mają gorszą wydajność od miedzianych

                Odrazu chciałbym uprzedzić - lepiej od miedzi przewodzi aluminium, ale z góry wykluczam używanie tego materiału jako zbyt łatwo wchodzącego w reakcje z zacierem ( o czym pisano niejednokrotnie)
                Stal 1.4301 jest chyba najtańsza i niesądzę żeby ktoś używał bardziej "skomplikowanej" do obudowania czujnika. A ta ma jedną przedowność cieplną .
                Nie wiem skąd wziąłeś informacje o tym, że aluminium ma większą przewodność cieplną niż miedź (miedź - 401 W/(m*K), alu - 237 W/(m*K)) . Aluminum nie reaguje z kwaśnym zacierem, tylko z zasadowymi środkami myjącymi.

                Comment

                • miodzik
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2004.08
                  • 103

                  #23
                  Pomiar na DS18b20

                  Ja złożyłem zestaw na DS18B20 wg. opisu darco112. Za podzespoły zapłaciłem 13 PLN w Katowicach. Czujnik umieściłem w wężyku akwariowym od powietrza a na końcu zalałem silikonem. Z założenia ten czujnik ma być stosowany podczas fermentacji do pomiaru temperatury warki. Do kotła zciernego też powinno się nadać, lecz docelowo zamierzam czujnik umieścić w miedzianej rurce zgniecionej na końcu i wypełnionej poxipolem (oczywiście osobny). Ze złożeniem zestawu powinien poradzić sobie każdy, jedyną niedogonością jest konieczność używania komputera do pomiaru temperatury.
                  ------------------------------------------------------
                  Kiedy w zlewie, przed czy po rozlewie?

                  Comment

                  • Maidenowiec
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.07
                    • 2287

                    #24
                    Który termomentr w takim razie byście polecili: składać NE045 z Nord Elektronik czy też kupić ten http://factor.bazafirm.pl/factor-www...2072a90fb08a91 i się nie bawić?
                    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                    Thou shallt not spilleth thy beer!

                    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                    Comment

                    • lmarco
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2005.09
                      • 31

                      #25
                      Witam, jak policzysz wszyskie koszta i estetykę wykonania dojdziesz do wniosku że nie warto bawić się w składanie zestawów...... Zamówisz gotowe urządzenie do pracy, skalibrowane i masz święty spokój. Pozdrawiam

                      Comment

                      • TowarzyszWieslaw
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.10
                        • 157

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                        Który termomentr w takim razie byście polecili: składać NE045 z Nord Elektronik czy też kupić ten http://factor.bazafirm.pl/factor-www...2072a90fb08a91 i się nie bawić?
                        Do zestawu NE045 musisz doliczyć:

                        1. obudowę - żeby to jakoś wyglądało
                        2. Przewód - jakoś trzeba podłączyć ten czujnik
                        3. Koszulkę termokurczliwą - (użyłem jej do odizolowania czujnika od wilgoci), teraz skłaniam sie do innego roziwązania. Zaizolowania zywicą eposkydową odkrytych części przewodu i połączenia z didą czujnikiem i umieszczenia go w rurce miedzianej wypelnionej pastą termoprzewodzącą do procesorów. (i to znowu koszty)
                        4. Jakiś wyłącznik i klips do baterii (albo inny osprzęt do podłączenia zasilania)
                        5. I trochę własnej pracy (no chyba że cię to bawi i potraktujesz to jako hobby)

                        Niektóre gotowe termometry mają alarm gdy osiągnie się pewną temperaturę, a niestety NE045 tego nie ma

                        Do tego dochodzą problemy z kalibracją (tak naprawdę to nie wiadomo w jakiej temperaturze wrzy woda ) zależy od tego jakie dziś ciśnienie i co jest w wodzie oprócz wody .

                        ale są też plusy:

                        1. duży diodowy wyświetlacz, dobrze widoczny i czytelny z duzej odległości
                        2. dowolna długość sondy - można mierzyć temperaturę w każdej części zacieru, zarówno pod wierzchem, jak i przy dnie kadzi.
                        3. Radocha że się coś samemu złożyło i działa

                        Co się bardziej opłaca musisz rozważyć sam.
                        Last edited by TowarzyszWieslaw; 2005-12-16, 08:23.

                        Comment

                        • adam16
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2001.02
                          • 9865

                          #27
                          Ja się pprzymierzam i przymierzam i mam nawet jeden termomert na oku - tylko się wybrać na straszne zadupie po niego nie mogę
                          Na stronie http://www.czah.pl jest taki AB-9280 z pamięcią i alarmem temperatury.
                          Browar Hajduki.
                          adam16@browar.biz
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

                          Comment

                          • JAckson
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2004.05
                            • 6123

                            #28
                            Ja miałem zamiar kupić termometr z sondą którą mógłbym cały czas mieć zatopioną w brzeczce ale dałem sobie jednak spokój. W cenie do 70zł sprzęt wydawał się nieodpowiedni do takich celów, a odpowiedni (czyli odpowiednio długa sonda z odpowiednio zabezpieczonym przewodem) to wydatek spokojnie powyżej 100zł. Ostatecznie kupiłem termometr z biowinu w cenie ~35zł. Co prawda wyświetlacz jast na sztywno połączony z sondą, ale na początek powinien wystarczyć. Alarm temp. posiada Kombinuję tylko jak zabezpieczyć elektronikę przed wpływem zbyt wysokiej temperatury i wilgocią.
                            MM961
                            4:-)

                            Comment

                            • Maidenowiec
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.07
                              • 2287

                              #29
                              W końcu kupiłem taki termometr http://factor.bazafirm.pl/factor-www...2072a90fb08a91 Wydaje mi się, że się nada.
                              Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                              Thou shallt not spilleth thy beer!

                              Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                              Comment

                              • DanielJakubowski
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.12
                                • 791

                                #30
                                Posiada ktoś ten termometr ? Cena wydaje się atrakcyjna.

                                A tak w ogole to jak spisują się te termometry elektroniczne ?
                                Pozdrawiam
                                dj

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X