Termometr piwowarski

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • joelka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.03
    • 817

Ja polecam zastosować czujnik pt100. Można czasem okazyjnie na allegro dostać. Są bardzo dokładne a przy okazji wyświetlacz jest umieszczony od czujnika w odległości przynajmniej 0,5 m (zależy jak się go zrobi). Jest to o tyle wygodne, że w przypadku głębszego garnka można czujnik wrzucić i zostawić na okres zacierania w garnku. Elektorniczne z biowinu wiem, że się sprawdzają, ale trzeba by z nim stać przy garze. No chyba, że nie masz potrzeby stałego pomiaru temperatury.

Comment

• DanielJakubowski
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.12
      • 791

Ale jak to dziala ? Gdzie tam jest wyświetlacz ? Czy wyświetlacz trzeba dokupić osobno ?
      Pozdrawiam
      dj

Comment

• DanielJakubowski
        • 2005.12
        • 791

Ok, juz wiem chyba o co chodzi http://www.allegro.pl/item94406716_w...00_okazja.html
        Ale sporo taka przyjemność kosztuje ...
        Pozdrawiam
        dj

Comment

• darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

Joelka mówiła o termometrze z czujnikiem Pt100. Sam czujnik Ci nie wystarczy.
          Pt100 to czujnik, który w określonej temperaturze ma określony opór ( w 0 st C dokładnie 100 Ohm). Potrzebujesz jeszcze jakiś urządzenie przetwarzające opór na stopnie C.

Comment

• darko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.06
            • 2078

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
            Ok, juz wiem chyba o co chodzi http://www.allegro.pl/item94406716_w...00_okazja.html
            Niekoniecznie. Wystarczy zwykły miernik elektryczny np taki. Tylko wtedy sam będziesz musiał liczyć temperaturę z oporu (zmienia się prawie liniowo).

Comment

• DanielJakubowski
              • 2005.12
              • 791

Brat ma taki miernik, albo raczej duzo lepszy. Tylko czy takie przeliczanie ma sens, znaczy się czy jest dość wygodne.
              Pozdrawiam
              dj

Comment

• darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

Opór Pt100 wzrasta mniej więcej o 0,4 Ohma na każdy st C ( np. w 10 st C będzie to 104 Ohm). Przelicza się wieć dość łatwo. Tylko czy warto się w to bawić...

Comment

• DanielJakubowski
                  • 2005.12
                  • 791

No właśnie. Chyba bardziej bym sobie z tym przeliczaniem utrudnił życie (warzenie) niż ułatwił. Chyba łyknę ten z biowinu.
                  Pozdrawiam
                  dj

Comment

• joelka
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.03
                    • 817

Dlatego napisałam, że to zależy od potrzeb. Wspomniałam jednak o pt100 bo lepiej wiedzieć, że jest taka możliwość i wybrać tę opcję, która bardziej podpasuje niż nie wiedzieć, a potem żałować
                    Termometry elektorniczne w biowinie są najtańsze. To już sprawdziłam Także do dzieła i udanych warek

Comment

• TowarzyszWieslaw
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.10
                      • 157

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
                      wyświetlacz jest umieszczony od czujnika w odległości przynajmniej 0,5 m
                      Tez tak myślę. Wyświetlacz mam na wysokości oczu na półce obok kuchenki, a czujnik na czas warzenia przywiązuję do łyżki, która i tak przebywa w garze.

Rozwiązanie bardzo wygodne i umożliwia ciągły odczyt temperaturki

Comment

• Greg
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2003.11
                        • 72

Używam taki termometr elektroniczny, sprawdza się całkiem nieźle. Porównywałem jego wskazania z precyzyjnym, laboratoryjnym termometrem rtęciowym o zakresie 0-100*C, wskazania tego elektronicznego odbiegały co najwyżej o 0,5*C.

Comment

• Maidenowiec
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.07
                          • 2287

Mam dokładnie ten sam termometr, sprawdza się idealnie.
                          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

• DanielJakubowski
                            • 2005.12
                            • 791

Bajer ! No to mam zajebisty dylemat .... Dylemat to troszke kosztuje, a mam taki za 20 zł do CO.
                            Pozdrawiam
                            dj

Comment

• Marek-C
                              • 2005.12
                              • 848

Bajer ! No to mam zajebisty dylemat .... Dylemat to troszke kosztuje, a mam taki za 20 zł do CO.

kupiłem za 58PLN w CZAH-POMIAR (Katowice) no i stąd wiem że te do CO to ... chociaż w zakresie 'pokojowym' wskazania się pokrywały.

Marek
                              Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

Comment

• mark33
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.04
                                • 3283

Zawsze możesz zbudować tani na RS232 i DS1820, dodatkowo zyskujesz wykresy przebiegu warzenia i kabel z kotła do kompa .
                                Last edited by mark33; 2006-04-04, 20:06.

Comment

Przetwarzanie...
                                X