No i co z tego niby wynika
Termometr piwowarski
Collapse
X
-
To wynika, że jeśli elektronika się nagrzewa, to może zakłócać pomiar i mylnie wskazywać temperaturę. Na każdym takim sprzęciku jest nadmienione w jakiej temp może "przebywać" wyświetlacz i jaki jest ewentualny błąd pomiaru... Przynajmniej na tych termometrach, które miałam w rękach.
Comment
-
-
elektrony nie lubią ciepełka! do tego mogą dochodzić problemy z wilgocią.
dlatego lepszy taki termometr z sondą na kabelku.
Marek
Joelka a Ty ynżenier jaki czy co?Last edited by Marek-C; 2006-04-05, 19:09.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelkaA owszem, a coś "nie-teges" z moimi wypowiedziami? Jak coś to się zaraz uciszę. A chętnie też i dokształcę więc konstruktywna krytyka mile widziana
Nie no tylko chciałem się przywitać
zdrastwujtie - i ja toże ynżenier
Marek
ps. kobitka sama zmajstrowała przyrząd i dobrze gada!Last edited by Marek-C; 2006-04-06, 08:53.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
No i mam niemiłą wiadomość:
wczoraj podczas warzenia termometr zgłupiał.
Uchwyt tej sondy jest klejony i niestety 'puścił' do środka dostało się trochę brzeczki - zdaje się dotarło do samej termopary i ...
Udało mi się za pomocą kleszczy, strzkawki i spirytusu naprawić, jeszcze muszę uszczelnić.
Ale trzeba uważać!
MarekUważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika messerjedno pytanko: w czym najlepiej umiescic czujke temperatury. zbudowalem sobe konstrukcje oparta na lm35dz z woltomierzem. calosc dziala jak nalezy, ale obawiam sie wilgoci i tego jak bedzie wygladal pomiar w praktyce...
Ale jak masz czas (do zmarnowania) to zobacz http://www.browar.biz/forum/showthre...65606#poststop
"Wynik testu (...)"
Miałem załączyć jakieś fotki (czasu nie starcza) i zrobię to, nawet jeśli będzie mnie odwodził od tego Krzyś w swoich oryginalnych impertynencjach
(Napisz k... wreszcie coś bo chłopy przysypiają )"Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefiKurczę zazdroszczę wam, widzę co chcę... ale chyba nie dam rady zrobić czegoś takiego...
Mark33.... czy mógłbyś lekko (ale dokładnie ) rozwinąć wątek sterowania palnikiem...
Comment
-
-
A mi się skojarzył taki pomysł :
- termometr steruje pompą i elektrozaworami
- pompa by przepychała gorącą wodę przez wężownice, która jest zanurzona w brzeczce...
- no i sprawa sterowania coby dostosowywać tempo podgrzewania
co o tym myślicie... nigdzie w żadnych zdjęciach w necie nie widziałem elektrozaworów i tu powstaje moja wątpliwość , z jakiej przyczyny
- cena, czy ?
- brak elektrozaworów do pracy w wysokiej temperaturze ?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika szefiA mi się skojarzył taki pomysł :
- termometr steruje pompą i elektrozaworami
- pompa by przepychała gorącą wodę przez wężownice, która jest zanurzona w brzeczce...
- no i sprawa sterowania coby dostosowywać tempo podgrzewania
co o tym myślicie... nigdzie w żadnych zdjęciach w necie nie widziałem elektrozaworów i tu powstaje moja wątpliwość , z jakiej przyczyny
- cena, czy ?
- brak elektrozaworów do pracy w wysokiej temperaturze ?
2. Elektrozawory tu nie byłyby potrzebne (jeśli już to reg. prędkości obr. napędu pompki).
3. Ale co w przypadku zbyt dużego wzrostu temperatury zacieru lub przerwy temperaturowej - ograniczenie przepływu wody do min. a co za tym idzie wzrost jej temperatury - bo przecież musi być też czymś podgrzewana. Jeśli na gazie to i tak musisz ręcznie przykręcić, jeśli elektrycznie to wolałbym już bezpośrednio podgrzewać zacier/gotować brzeczkę (patrz p. 1)"Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
-
Na allegro pojawił się ciekawy termometr w ciekawej cenie jak coś. http://www.allegro.pl/item106355732_...nda_zewn_.html
Ja już nabyłemPozdrawiam
dj
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowskiNa allegro pojawił się ciekawy termometr w ciekawej cenie jak coś. http://www.allegro.pl/item106355732_...nda_zewn_.html
Ja już nabyłem
Comment
-
Comment