Ktoś zna może dobre źródło pozyskiwania dużych beczek do fermentacji? Dużych czyli większych niż 60 litrów. Będę bardzo wdzięczny za dobre rady!
Duże beczki do fermentacji poszukiwane
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WesolyBeczki dębowe nie nadają sie do fermentacji/przechowywania piwa, chyba że je najpierw od wewnątrz wypaprasz chemią...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika breslauerKwestia wykonania telefonu i upewnienia się...
"Jeżeli do leżakowania pobiera się nowe beczki należy je odpowiednio przygotować, aby usunąć z klepek nadmiar garbników, barwników i substancji rozpuszczalnych w alkoholu, które to całkowicie zepsują Wasz produkt.
W tym celu stosujemy metodę czyszczenia na gorąco.
A) dwukrotne płukanie beczki gorącą wodą w czasie 48h
B) płukanie beczki 2% roztworem ługu sodowego przez 5h
C) dwukrotne płukanie beczki zimną wodą - w czasie 48h
D) siarkowanie 2 paskami siarkowymi a po zasiarkowaniu beczka zostaje szczelnie zakorkowana.
Tak przygotowana beczka może być użyta do wysokiej jakości wina z gwarancją ,że nie zmieni jego smaku ani koloru.
W trosce o czas klienta stosujemy na specjalne życzenie również inne uszlachetnienie naszych beczek.
Dla koneserów stosujemy 1 miesięczne zalanie beczki winem czerwonym lub białym typu sherry. Po tym okresie wino zlewamy, beczkę siarkujemy i ponownie szczelnie korkujemy.
Działanie takie ma na celu jeszcze dokładniejsze wyługowanie ewentualnych zapachów świeżego drewna dębu przez kwas winny oraz ma znaczenie później dla leżakującego alkoholu w tejże beczce, ponieważ nadaje mu specyficznego orzechowo-migdałowego odcienia swoistego dla tego wina.
Kolejnym elementem uszlachetnienia jest specjalna obróbka drewna polegająca na wypalaniu ogniem klepek. Uzyskujemy przez to różne stopnie zwęglenia klepek wewnątrz beczki w zależności od zapotrzebowań klienta."
Comment
-
Comment