Ktoś zna może dobre źródło pozyskiwania dużych beczek do fermentacji? Dużych czyli większych niż 60 litrów. Będę bardzo wdzięczny za dobre rady!
Duże beczki do fermentacji poszukiwane
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WesolyBeczki dębowe nie nadają sie do fermentacji/przechowywania piwa, chyba że je najpierw od wewnątrz wypaprasz chemią...Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika breslauerKwestia wykonania telefonu i upewnienia się...
"Jeżeli do leżakowania pobiera się nowe beczki należy je odpowiednio przygotować, aby usunąć z klepek nadmiar garbników, barwników i substancji rozpuszczalnych w alkoholu, które to całkowicie zepsują Wasz produkt.
W tym celu stosujemy metodę czyszczenia na gorąco.
A) dwukrotne płukanie beczki gorącą wodą w czasie 48h
B) płukanie beczki 2% roztworem ługu sodowego przez 5h
C) dwukrotne płukanie beczki zimną wodą - w czasie 48h
D) siarkowanie 2 paskami siarkowymi a po zasiarkowaniu beczka zostaje szczelnie zakorkowana.
Tak przygotowana beczka może być użyta do wysokiej jakości wina z gwarancją ,że nie zmieni jego smaku ani koloru.
W trosce o czas klienta stosujemy na specjalne życzenie również inne uszlachetnienie naszych beczek.
Dla koneserów stosujemy 1 miesięczne zalanie beczki winem czerwonym lub białym typu sherry. Po tym okresie wino zlewamy, beczkę siarkujemy i ponownie szczelnie korkujemy.
Działanie takie ma na celu jeszcze dokładniejsze wyługowanie ewentualnych zapachów świeżego drewna dębu przez kwas winny oraz ma znaczenie później dla leżakującego alkoholu w tejże beczce, ponieważ nadaje mu specyficznego orzechowo-migdałowego odcienia swoistego dla tego wina.
Kolejnym elementem uszlachetnienia jest specjalna obróbka drewna polegająca na wypalaniu ogniem klepek. Uzyskujemy przez to różne stopnie zwęglenia klepek wewnątrz beczki w zależności od zapotrzebowań klienta."Comment
Related Topics
Collapse
-
Miasteczko Detva leżące na środku Słowacji, nie zrobiło na mnie jakiegoś większego wrażenia. Ot takie sobie, którego zabudowa ciągnie się wzdłuż głównej drogi kilka kilometrów. Brak mi tam jakiegoś centralnego punktu jak rynek. Owszem kilka placów jest, ale jakoś nie są zbytnio eksponowane....
-
Channel: Słowacja
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment