dezynfekcja sprzętu - pomysł

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DanielJakubowski
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 791

    #31
    No właśnie wczoraj sterylizując fermentator jakimś zamiennikiem ACE zawierającym chlor, zauważyłem, że fermentator mimo 5 krotnego płukania, dalej "walił" chlorem. Zostawiłem go bez pokrywki na 0,5h i to też niewiele pomogło. Zobaczymy czy nie wpłynie to na smak zrobionego wczoraj porterka.
    Pozdrawiam
    dj

    Comment

    • joelka
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.03
      • 817

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
      fermentator mimo 5 krotnego płukania, dalej "walił" chlorem. Zostawiłem go bez pokrywki na 0,5h i to też niewiele pomogło. Zobaczymy czy nie wpłynie to na smak zrobionego wczoraj porterka.
      Mogę podzielic się doświadczeniem takim iż dobrze wypłukany fermentor i butelki nie wpłynęły na zepsucie piwa ale "aromat" po flashu pozostał taki, że po otwarciu butelek aż odrzuca. A też było wszystko płukane kilka razy i wietrzone. Szkoda ryzykować, lepiej zastosować coś co jest przeznaczone do użytku w przemyśle spożywczym a nie do udrażniania rur.

      Comment

      • DanielJakubowski
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 791

        #33
        Zrobiłem małe rozeznanie i porównałem zestaw dezynfekacyjny browamator (pirosiarczan sodu + kwasek cytrynowy) i Chemipro OXI także z oferty browamatoru. Koszt 1 L roztworu dezynfekującego: (Nie uwzględniałem ewentualnych rabatów przy zakupie)

        pirosiarczyn + kwasek cytrynowy - 0,8 zł/L
        Chemipro OXI - 0,36 zł/L

        Zaleta Chemipro OXI to brak konieczności płukania i czas dezynfekcji od 2 do 5 minut. Co do Chemipro OXI to nie wiem czy tak samo "zabija" zapachem jak pirosiarczyn.. moze ktoś się wypowie ?

        PS. Joelka, a Ty co stosujesz ?
        Ostatnia zmiana dokonana przez DanielJakubowski; 2006-02-21, 14:58.
        Pozdrawiam
        dj

        Comment

        • joelka
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.03
          • 817

          #34
          Ano zdarzyło się ze dwa razy użyć flasha (tego słabszego) i ładnie wybielał mi fermentor, przy czym jeszcze go rozcieńczałam. Zapach chloru i tak zostawał.
          Teraz "bawię się" tylko wrzątkiem i pirosiarczynem sodu. Zdaję sobie jednak sprawę z tego, że będąc po 13 warce zwiększa się ryzyko zakażenia chociażby przez zużyty fermentor: zarysowania itp. Zamierzam po 20stej warce wymienić wiadra a stare przeznaczyć na przechowywanie słodu.

          Comment

          • joelka
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.03
            • 817

            #35
            Dodam, że nigdy nie miałam żadnego problemu (twu twu odpukać) i nie zakaziła mi się brzeczka. Opisywane niżej doświadczenia nie są moimi na szczęście a jedynie byłam ich świadkiem dlatego osobiście nie sięgnę po ACE itp.

            Comment

            • Maidenowiec
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.07
              • 2287

              #36
              Chemipro OXI nie ma w ogóle zapachu. Sam to ustrojstwo stosuję.
              Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

              Thou shallt not spilleth thy beer!

              Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

              Comment

              • DanielJakubowski
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.12
                • 791

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                Chemipro OXI nie ma w ogóle zapachu. Sam to ustrojstwo stosuję.
                Skoro tak mówisz, to i ja przechodzę na Chemipro OXI. Wychodzi taniej niż pirosiarczyn i nie trzeba sie przy tym dusić. Joelka przemyśl to
                Pozdrawiam
                dj

                Comment

                • kony
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.08
                  • 1701

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                  Koszt 1 L roztworu dezynfekującego: (Nie uwzględniałem ewentualnych rabatów przy zakupie)

                  pirosiarczyn + kwasek cytrynowy - 0,8 zł/L
                  Chemipro OXI - 0,36 zł/L
                  A Iodophor wychodzi ok. 0,066 zł/L

                  i też nie śmierdzi, jest wydajny i szybki w użyciu (3-5 minut)
                  Używam od drugiej warki i jestem bardzo zadowolony.

                  Comment

                  • DanielJakubowski
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.12
                    • 791

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony
                    A Iodophor wychodzi ok. 0,066 zł/L

                    i też nie śmierdzi, jest wydajny i szybki w użyciu (3-5 minut)
                    Używam od drugiej warki i jestem bardzo zadowolony.
                    Wszystko ladnie, wszystko pięknie... ale pochwal się jeszcze gdzie to kupujesz Wymaga płukania ?
                    Pozdrawiam
                    dj

                    Comment

                    • kony
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.08
                      • 1701

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                      Wszystko ladnie, wszystko pięknie... ale pochwal się jeszcze gdzie to kupujesz Wymaga płukania ?
                      Już tu gdzieś kiedyś o tym rozmawialiśmy...
                      Iodophor kupiłem w BA (akurat teraz go nie ma, bo sprawdziłem).
                      Spłukuje się go ze dwa razy zimną wodą i po robocie.
                      Może powinienem dodać, że cały czas mam na myśli dezynfekcję fermentorów, rurek, kraników itp.
                      Butelki to osobna sprawa, z nimi to już zabawa w wannie i do piekarnika.

                      Comment

                      • DanielJakubowski
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.12
                        • 791

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony
                        Już tu gdzieś kiedyś o tym rozmawialiśmy...
                        Iodophor kupiłem w BA (akurat teraz go nie ma, bo sprawdziłem).
                        Spłukuje się go ze dwa razy zimną wodą i po robocie.
                        Może powinienem dodać, że cały czas mam na myśli dezynfekcję fermentorów, rurek, kraników itp.
                        Butelki to osobna sprawa, z nimi to już zabawa w wannie i do piekarnika.
                        Wiem, też sprawdzałem w browamatorze. Tzn. on się do butelek nie nadaje ? Ja zwykle myje butelki, zalewam roztworem na 1 h i przykrywam.
                        Pozdrawiam
                        dj

                        Comment

                        • kony
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.08
                          • 1701

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                          Tzn. on się do butelek nie nadaje ? Ja zwykle myje butelki, zalewam roztworem na 1 h i przykrywam.
                          Chemia nie jest moja najmocniejszą stroną więc nie wiem czy akurat Iodophor po godzinie leżakowania zmiania swoje właściwości czy nie. W przypadku tworzywa dezynfekcja trwa krótko (2-3 min.) a zbyt długie trzymanie roztworu w pojemniku spowoduje jego zabarwienie na rudo Ze szkłem to sie raczej nie przytrafi ale być może Iodophor się na przykład szybko utlenia i traci właściwości dezynfekujące. (?) Nie wiem.
                          Do butelek nie używam żadnej chemii poza płynem do mycia naczyń.

                          Comment

                          • joelka
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.03
                            • 817

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                            Skoro tak mówisz, to i ja przechodzę na Chemipro OXI. Wychodzi taniej niż pirosiarczyn i nie trzeba sie przy tym dusić. Joelka przemyśl to
                            NIe ma co myśleć, kupię i sprawdzę co to to daje CZy działanie jest porównawcze do pirosiarczynu czy mocniej działa?

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #44
                              Jedynym środkiem do dezynfekcji, którego nie trzeba spłukiwać, jest czysty spirytus. Pozostałe wydzielają substancje zabijające drobnoustroje (Chemipro - tlen atomowy, Iodophor - jod), ale powinno sie spłukiwac produkty ich rozkładu (jakieś zazwyczaj wodorotlenki sodu lub coś podobnego)

                              Comment

                              • Kalot
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2005.04
                                • 29

                                #45
                                Witam.
                                A co sądzicie o tym :

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • ART
                                  Alternatywne wykorzystanie sprzętu - Keg-art
                                  ART
                                  W Przywidzu taki komplet ogniskowy mi się napatoczył. Dość kosztowne podstawki ławkowe. Pewnie nieświadomie, bo to w końcu opakowania zwrotne, no chyba że z demobilu ale wątpię

                                  Jak macie zdjęcia wykorzystanych kegów spełniających inne zadania niż oryginalne zakładano,...
                                  2024-06-21, 10:45
                                • dadek
                                  Niemcy, Erlangen-Alterlangen, Alterlanger Straße 6, Drei Linden/Krapp Bräu
                                  dadek
                                  Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
                                  2025-02-12, 02:28
                                • Piotr94
                                  Kupno sprzętu
                                  Piotr94
                                  Witam.Jako,że piwo ze sklepu przestało mi smakować więc zainteresowałem się warzeniem domowym.czytam różne fora już od 4 miesięcy na temat fermentacji,dezynfekcji,butelkowania, oraz przeczytałem już wiki na temat zacierania,przerw jakie się stosuje oraz chmielenia i postanowiłem,że zakupię...
                                  2017-11-01, 17:27
                                • dadek
                                  Kostrzyn Wielkopolski, Okrężna 18. Browar Harpagan
                                  dadek
                                  Harpagan, od wielu lat dobrze znany wszystkim piwoszom z nietuzinkowych piw o odjechanych nazwach, jako kolejny kontrakt może się już pochwalić własnym browarem. Tak uczynił Łukasz Grudzień zapraszając do Kostrzyna Wkp. naszą 6-osobową ekipę nazajutrz po Poznańskich Targach Piwa, czyli...
                                  2024-11-20, 02:51
                                • dadek
                                  Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                                  dadek
                                  Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                                  2024-10-23, 00:37
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...