dezynfekcja sprzętu - pomysł

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DanielJakubowski
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 791

    #31
    No właśnie wczoraj sterylizując fermentator jakimś zamiennikiem ACE zawierającym chlor, zauważyłem, że fermentator mimo 5 krotnego płukania, dalej "walił" chlorem. Zostawiłem go bez pokrywki na 0,5h i to też niewiele pomogło. Zobaczymy czy nie wpłynie to na smak zrobionego wczoraj porterka.
    Pozdrawiam
    dj

    Comment

    • joelka
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.03
      • 817

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
      fermentator mimo 5 krotnego płukania, dalej "walił" chlorem. Zostawiłem go bez pokrywki na 0,5h i to też niewiele pomogło. Zobaczymy czy nie wpłynie to na smak zrobionego wczoraj porterka.
      Mogę podzielic się doświadczeniem takim iż dobrze wypłukany fermentor i butelki nie wpłynęły na zepsucie piwa ale "aromat" po flashu pozostał taki, że po otwarciu butelek aż odrzuca. A też było wszystko płukane kilka razy i wietrzone. Szkoda ryzykować, lepiej zastosować coś co jest przeznaczone do użytku w przemyśle spożywczym a nie do udrażniania rur.

      Comment

      • DanielJakubowski
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.12
        • 791

        #33
        Zrobiłem małe rozeznanie i porównałem zestaw dezynfekacyjny browamator (pirosiarczan sodu + kwasek cytrynowy) i Chemipro OXI także z oferty browamatoru. Koszt 1 L roztworu dezynfekującego: (Nie uwzględniałem ewentualnych rabatów przy zakupie)

        pirosiarczyn + kwasek cytrynowy - 0,8 zł/L
        Chemipro OXI - 0,36 zł/L

        Zaleta Chemipro OXI to brak konieczności płukania i czas dezynfekcji od 2 do 5 minut. Co do Chemipro OXI to nie wiem czy tak samo "zabija" zapachem jak pirosiarczyn.. moze ktoś się wypowie ?

        PS. Joelka, a Ty co stosujesz ?
        Last edited by DanielJakubowski; 2006-02-21, 14:58.
        Pozdrawiam
        dj

        Comment

        • joelka
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.03
          • 817

          #34
          Ano zdarzyło się ze dwa razy użyć flasha (tego słabszego) i ładnie wybielał mi fermentor, przy czym jeszcze go rozcieńczałam. Zapach chloru i tak zostawał.
          Teraz "bawię się" tylko wrzątkiem i pirosiarczynem sodu. Zdaję sobie jednak sprawę z tego, że będąc po 13 warce zwiększa się ryzyko zakażenia chociażby przez zużyty fermentor: zarysowania itp. Zamierzam po 20stej warce wymienić wiadra a stare przeznaczyć na przechowywanie słodu.

          Comment

          • joelka
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.03
            • 817

            #35
            Dodam, że nigdy nie miałam żadnego problemu (twu twu odpukać) i nie zakaziła mi się brzeczka. Opisywane niżej doświadczenia nie są moimi na szczęście a jedynie byłam ich świadkiem dlatego osobiście nie sięgnę po ACE itp.

            Comment

            • Maidenowiec
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.07
              • 2287

              #36
              Chemipro OXI nie ma w ogóle zapachu. Sam to ustrojstwo stosuję.
              Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

              Thou shallt not spilleth thy beer!

              Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

              Comment

              • DanielJakubowski
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.12
                • 791

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                Chemipro OXI nie ma w ogóle zapachu. Sam to ustrojstwo stosuję.
                Skoro tak mówisz, to i ja przechodzę na Chemipro OXI. Wychodzi taniej niż pirosiarczyn i nie trzeba sie przy tym dusić. Joelka przemyśl to
                Pozdrawiam
                dj

                Comment

                • kony
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.08
                  • 1701

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                  Koszt 1 L roztworu dezynfekującego: (Nie uwzględniałem ewentualnych rabatów przy zakupie)

                  pirosiarczyn + kwasek cytrynowy - 0,8 zł/L
                  Chemipro OXI - 0,36 zł/L
                  A Iodophor wychodzi ok. 0,066 zł/L

                  i też nie śmierdzi, jest wydajny i szybki w użyciu (3-5 minut)
                  Używam od drugiej warki i jestem bardzo zadowolony.

                  Comment

                  • DanielJakubowski
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.12
                    • 791

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony
                    A Iodophor wychodzi ok. 0,066 zł/L

                    i też nie śmierdzi, jest wydajny i szybki w użyciu (3-5 minut)
                    Używam od drugiej warki i jestem bardzo zadowolony.
                    Wszystko ladnie, wszystko pięknie... ale pochwal się jeszcze gdzie to kupujesz Wymaga płukania ?
                    Pozdrawiam
                    dj

                    Comment

                    • kony
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.08
                      • 1701

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                      Wszystko ladnie, wszystko pięknie... ale pochwal się jeszcze gdzie to kupujesz Wymaga płukania ?
                      Już tu gdzieś kiedyś o tym rozmawialiśmy...
                      Iodophor kupiłem w BA (akurat teraz go nie ma, bo sprawdziłem).
                      Spłukuje się go ze dwa razy zimną wodą i po robocie.
                      Może powinienem dodać, że cały czas mam na myśli dezynfekcję fermentorów, rurek, kraników itp.
                      Butelki to osobna sprawa, z nimi to już zabawa w wannie i do piekarnika.

                      Comment

                      • DanielJakubowski
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.12
                        • 791

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony
                        Już tu gdzieś kiedyś o tym rozmawialiśmy...
                        Iodophor kupiłem w BA (akurat teraz go nie ma, bo sprawdziłem).
                        Spłukuje się go ze dwa razy zimną wodą i po robocie.
                        Może powinienem dodać, że cały czas mam na myśli dezynfekcję fermentorów, rurek, kraników itp.
                        Butelki to osobna sprawa, z nimi to już zabawa w wannie i do piekarnika.
                        Wiem, też sprawdzałem w browamatorze. Tzn. on się do butelek nie nadaje ? Ja zwykle myje butelki, zalewam roztworem na 1 h i przykrywam.
                        Pozdrawiam
                        dj

                        Comment

                        • kony
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2005.08
                          • 1701

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                          Tzn. on się do butelek nie nadaje ? Ja zwykle myje butelki, zalewam roztworem na 1 h i przykrywam.
                          Chemia nie jest moja najmocniejszą stroną więc nie wiem czy akurat Iodophor po godzinie leżakowania zmiania swoje właściwości czy nie. W przypadku tworzywa dezynfekcja trwa krótko (2-3 min.) a zbyt długie trzymanie roztworu w pojemniku spowoduje jego zabarwienie na rudo Ze szkłem to sie raczej nie przytrafi ale być może Iodophor się na przykład szybko utlenia i traci właściwości dezynfekujące. (?) Nie wiem.
                          Do butelek nie używam żadnej chemii poza płynem do mycia naczyń.

                          Comment

                          • joelka
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.03
                            • 817

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DanielJakubowski
                            Skoro tak mówisz, to i ja przechodzę na Chemipro OXI. Wychodzi taniej niż pirosiarczyn i nie trzeba sie przy tym dusić. Joelka przemyśl to
                            NIe ma co myśleć, kupię i sprawdzę co to to daje CZy działanie jest porównawcze do pirosiarczynu czy mocniej działa?

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #44
                              Jedynym środkiem do dezynfekcji, którego nie trzeba spłukiwać, jest czysty spirytus. Pozostałe wydzielają substancje zabijające drobnoustroje (Chemipro - tlen atomowy, Iodophor - jod), ale powinno sie spłukiwac produkty ich rozkładu (jakieś zazwyczaj wodorotlenki sodu lub coś podobnego)

                              Comment

                              • Kalot
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2005.04
                                • 29

                                #45
                                Witam.
                                A co sądzicie o tym :

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X